Του Κωστή Πλάντζου
Με «όπλο» την υπέρβαση εσόδων από την υπερφορολόγηση του 2016 και τη νέα φοροκαταιγίδα των 2,5 δισ. του 2017, η κυβέρνηση πήρε το «πράσινο φως» από τους θεσμούς για να καταθέσει απόψε στη Βουλή τον νέο κρατικό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες και παρά τις ισχυρές επιφυλάξεις των δανειστών για τις αντοχές των πολιτών να πληρώνουν τα πολύ υψηλά φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη που φέρνει ο νέος προϋπολογισμός, η κυβέρνηση υπερακοντίζει τους στόχους του Μνημονίου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ (3,05 δισ. ευρώ) αλλά και τις προ μηνός προβλέψεις της στο προσχέδιο που είχε καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή για πρωτογενές 1,8% του ΑΕΠ (3,15 δισ. ευρώ) ανεβάζοντας τον πήχη για πλεόνασμα στα 3,2 δισ. ευρώ το 2017.
Ο στόχος για υψηλότερο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, τίθεται από το οικονομικό επιτελείο σαν ασφαλιστική δικλείδα για να μην χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» σε περίπτωση που η Eurostat αμφισβητήσει εκ των υστέρων το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως συνέβη ήδη για το 2015 που το μείωσε από 0,7% που ανακοινώθηκε την άνοιξη, σε μόλις 0,2% τελικά.
Για να τα επιτύχει αυτά, προβλέπει ανάπτυξη 2,7% το 2017, στόχος που χαρακτηρίζεται από τους οικονομικούς αναλυτές σαν υπερφιλόδοξος (πχ το ανεξάρτητο Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής κλπ).
Ο προϋπολογισμός θέτει σαν βάση ότι το 2016 κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 0,8% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψης 0,6% στο προσχέδιο και έναντι δέσμευση για 0,5% του ΑΕΠ στο Μνημόνιο.
Από την υπερείσπραξη φόρων και την υτπερβάλουσα μείωση δαπανών, η κυβέρνηση δημιούργησε ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» της τάξης των 500 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, για να αποτρέψει πιέσεις για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα από τους δανειστές.
Ετσι υπολογίζει ότι τα καθαρά έσοδα του νέου κρατικού προϋπολογισμού θα ξεπεράσουν και τα 50 δισ. ευρώ το 2017, καθώς θα τεθούν σε ισχύ και οι αυξήσεις που έχουν νομοθετηθεί από 1-1-2017, κυρίως σε έμμεσους φόρους κατανάλωσης που επιβαρύνουν αδιακρίτως όλα τα νοικοκυριά.
Σε ό,τι αφορά τις κρατικές δαπάνες, προβλέπεται «ψαλίδι» 1,3-1,5 δισ. ευρώ, ώστε να συγκρατηθούν περίπου στα 56 δισ. ευρώ έναντι 57,2 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν φέτος. Αν συνυπολογιστούν και οι αυξήσεις φόρων ύψους 2,5 δισ., η λιτότητα του 2017 φτάνει στα 4 δισ. ευρώ.
Από τα νέα μέτρα που έχουν ψηφιστεί το καλοκαίρι και τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι το 2017 θα πετύχει:
– από την νέα κλίμακα φόρου εισοδήματος έσοδα 988 εκατ. ευρώ
– από την αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24% 437 εκατ. ευρώ
– από την νέα ειδική εισφορά αλληλεγγύης 730 εκατ. ευρώ
– από την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα 422 εκατ. ευρώ
– από αύξηση των φόρων στα τσιγάρα 142 εκατ. ευρώ
– από την επιβολή φόρου στον καφέ 62 εκατ. ευρώ
– από το τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας 54,2 εκατ. ευρώ
– από το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης 25 εκατ. ευρώ
Ο νέος προϋπολογισμός αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής έως τις 10 Δεκεμβρίου.