Την ανάγκη επίσπευσης και συντονισμού 3 υπουργείων για λόγους δικαιοσύνης και για να μην ακυρωθεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού για δωρεάν γονικές παροχές και φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων, διαπιστώνουν φορείς και παράγοντες της αγοράς.
Και ζητούν «τριπλή» παράταση ως τον Μάρτιο τουλάχιστον, για μεταβιβάσεις ακινήτων (α) με παλαιές αντικειμενικές, (β) με απλή βεβαίωση μηχανικού και (γ) με «τακτοποίηση» αδήλωτων εμβαδών. Και μάλιστα αναδρομικά από 1.1.2022 για όλους όσους ξεκίνησαν διαδικασίες από Οκτώβριο που τέθηκαν σε ισχύ οι δωρεάν γονικές παροχές -και όχι απλώς όσους πρόλαβαν και μάζεψαν χαρτιά έως 31 Δεκεμβρίου.
Πηγή του κακού είναι ότι έως 31 Δεκεμβρίου 2021, τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών δεν μπορούν να συντονιστούν με το Οικονομικών, για να δώσουν μια κοινή παράταση λίγων μηνών, προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις μεταβιβάσεις που ξεκίνησαν, τα νοικοκυριά που από τον περασμένο Οκτώβριο έτρεχαν να προλάβουν, αλλά “μπλόκαραν” σε ΔΟΥ, ΕΦΚΑ, Δήμους, μηχανικούς και συμβολαιογραφεία.
Η αποτέλεσμα όμως που γεννά απογοήτευση είναι ότι, κόντρα στο πνεύμα της χρηστής διοίκησης και αναλόγως αν πρόλαβε ή όχι να πάρει κάποια χαρτιά ο ιδιοκτήτης, για το ίδιο ακριβώς ακίνητο άλλο να ήταν το κόστος μεταβίβασης τον Δεκέμβριο, άλλον τον Ιανουάριο, άλλο τον Φεβρουάριο και -ενδεχομένως- άλλο να είναι τον Μάρτιο, πριν αλλάξει τελικά ξανά τον Απρίλιο!
Αδικία και ανισότητες
Αυτό οφείλεται -εν μέρει- στο ότι, λόγω έλλειψης συντονισμού για μια κοινή παράταση, από 1ης Ιανουαρίου δεν έδωσε τελικά νέα παράταση το Εσωτερικών στην πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Οπότε όποιος πρόλαβε ως τον Δεκέμβριο έχει άλλη επιβάρυνση από όποιον έκανε μεταβίβαση τον Ιανουάριο. Αν ανοίξει τελικά πλατφόρμα τον Φεβρουάριο, μπορεί να έχει επίσης άλλο (μικρότερο) κόστος, πριν αλλάξει ξανά τον Μάρτιο ή Απρίλιο που θα κλείσει.
Την ίδια στιγμή, και το Περιβάλλοντος έδωσε μεν παράταση -αλλά μόνο για 1 μήνα- για φθηνές μεταβιβάσεις με απλή βεβαίωση μηχανικού και χωρίς ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου (έως 31 Ιανουαρίου αντί 31 Δεκεμβρίου που έληγε η σχετική προθεσμία). Δηλαδή δεν ακολούθησε το παράδειγμα του υπουργείου Οικονομικών που εχθές έδωσε παράταση έως τον Μάρτιο και, άρα, από 1η Φεβρουαρίου «μπαίνει καπέλο» στα συμβόλαια 300-1000 ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών από την άλλη, αντιλαμβανόμενο την δυσκολία των πολιτών να εξυπηρετηθούν, έδωσε παράταση έως 31 Μαρτίου για να προλάβουν να τελειώσουν με τις παλαιές αντικειμενικές τις μεταβίβασεις που ξεκίνησαν οι φορολογούμενοι. Αλλά και αυτή η παράταση είναι «κουτσή» διότι αποκλείει όσους δεν πρόλαβαν να βρουν συμβολαιογράφο και να κάνουν δήλωση στην εφορία μέσα στο 2021, αν και από τον Νοέμβριο ήδη ήταν αδύνατον να εξυπηρετηθούν λόγω φόρτου των υπηρεσιών.
Διόλου τυχαία άλλωστε, τον Δεκέμβριο το υπουργείο Εργασίας ανακάλεσε όλες τις άδειες Χριστουγέννων στον ΕΦΚΑ, προκειμένου να μπορέσουν να εκδώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ασφαλιστικές ενημερότητες για σύνταξη συμβολαίων.
Αλλά ούτε αυτό ήταν φυσικά αρκετό, αφού και αίτηση να είχαν κάνει στην εφορία τον Δεκέμβριο, χιλιάδες νοικοκυριά δεν θα προλάβαιναν μέχρι 31 Ιανουαρίου να συνάψουν συμβόλαια, λόγω διπλής πανδημίας “δέλτα” και “όμικρον”, τηλεργασίας υπαλλήλων, εξυπηρέτησης με ραντεβού, ελλείψεων προσωπικού, αδειών νόσησης, lockdown εξαιτίας χιονόπτωσης, φόρτου στα γραφεία μηχανικών και συμβολαιογράφων κ.λπ.
«Δώρον – άδωρον»
Επειδή όμως πολλοί έτρεξαν αλλά δεν έφτασαν «στην πηγή να πιουν νερό» το υπουργείο η αγορά ζητά… παράταση στην παράταση, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και όχι μόνον από το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως τονίζει σε επιστολής της και η ΠΟΜΙΔΑ προς τον Υπουργό ΥΠΕΝ κ. Κώστα Σκρέκα, τον Υφυπουργό ΥΠΕΝ κ. Νίκο Ταγαρά και το Γεν. Γραμματέα Χ.Σ. & Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη «ως γνωστόν, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε προχθές δίμηνη παράταση της δυνατότητας σύνταξης κάθε είδους μεταβιβαστικών συμβολαίων με τις προηγούμενες αντικειμενικές αξίες ακινήτων, ήτοι μέχρι 31.3.2022 (…) Η εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία διευκόλυνσης των πολιτών όμως δυστυχώς φαίνεται ότι θα μεταβληθεί σε «Δώρον άδωρον» για τους ενδιαφερόμενους πολίτες, εξ αιτίας της ανάγκης υποβολής, από την 1.2.2022, «ταυτότητας κτιρίου» (…) Αυτό συναθροίζεται με την σημαντική αργοπορία πολλών Δήμων της χώρας να εκδώσουν βεβαιώσεις μη οφειλής ΤΑΠ, με αποτέλεσμα οι συμβαλλόμενοι και οι συμβολαιογράφοι να βρεθούν σε πλήρη αδυναμία εμπρόθεσμης ολοκλήρωσης χιλιάδων συμβολαιογραφικών δικαιοπραξιών, γεγονός που είναι σε βάρος όχι μόνον των ενδιαφερομένων πολιτών, αλλά και του Δημοσίου».
Για τους λόγους αυτούς η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει:
*Να επιτραπεί η παράλληλη ισχύς της βεβαίωσης μηχανικού μέχρι την 31.3.2022, ώστε να καταστεί δυνατόν οι πολίτες να προβούν σε δικαιοπραξίες με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.
*Να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης αυθαιρέτων κατηγορίας 5 μέσω αποκλειστικά της υποβολής ταυτότητας κτιρίου, μέσα στην προθεσμία ισχύος του νόμου, με τις νόμιμες προσαυξήσεις.
Διαβάστε ακόμη
Κακοκαιρία «Ελπίς»: Πώς χάθηκε κάθε… ελπίδα στην Αττική Οδό
Θα καταφέρουν οι Ρώσοι της MERE να επιβιώσουν στην ελληνική αγορά σουπερμάρκετ;