search icon

Οικονομία

Μετ’ επαίνων και με «δόση» 750 εκατ. ευρώ η πρώτη «κανονική» αξιολόγηση των θεσμών

«Aγκάθι» οι καθυστερήσεις σε ληξιπρόθεσμα και«κόκκινα δάνεια» - Συγκρατημένη αισιοδοξία από τους θεσμούς - Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη

Μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται παρά τις δυσκολίες, εκπέμπουν Αθήνα και ευρωπαϊκοί θεσμοί, ολοκληρώνοντας με διαδικασία …«super fast track» τον έλεγχο για την 1η αξιολόγηση της χώρας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Αν και η Ελλάδα έκανε «πρεμιέρα» στον τακτικό αυτό έλεγχο, όλες οι «κανονικές» χώρες της Ευρωζώνης υποβάλλονται δύο φορές τον χρόνο.

Η επιτήρηση αυτή ξεκίνησε προληπτικά από το 2010 όταν πρώτη η Ελλάδα είχε μπει σε Μνημόνιο –και προκειμένου να μη συμβεί ξανά σε άλλες χώρες. Από το 2015 εξελίχθηκε σε διαδικασία εφαρμογής μεταρρυθμίσεων για την πρόληψη επικίνδυνων ανισορροπιών. Αλλά για την Ελλάδα που μόλις βγήκε από τα Μνημόνια, η διαδικασία φαντάζει μάλλον με «υγιεινό περίπατο» πλέον -δεδομένων των δυσκολιών που προηγήθηκαν.

Αν και απέμεναν 22 δύσκολες μεταρρυθμίσεις, ο υπουργός Οικονομικών ολοκλήρωσε «αναίμακτα» την πιο βελούδινη αξιολόγηση από τους θεσμούς, η οποία μάλιστα -όπως όλα δείχνουν- θα έχει ως επιστέγασμα όχι μόνο μια θετική έκθεση (που σύμφωνα με πηγές που μετείχαν στη διαπραμάτευση ίσως αποδειχθεί σχεδόν θριαμβευτική) αλλά και μία επιπλέον δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους από την εποχή των Μνημονίων, ύψους 750 εκατ. ευρώ, σαν υλική επιβράβευση και αντάλλαγμα έναντι της προόδου που σημειώνει η χώρα.

Δεδομένων των τεράστιων δυσκολιών της εποχής, οι τέσσερις επικεφαλής (Ε.Ε., ESM, EKT μαζί και με το ΔΝΤ) βρήκαν πως έχει συντελεσθεί μεγάλη πρόοδος στις βασικές μεταρρυθμίσεις που ήταν παραδοτέες έως τον Νοέμβριο, και οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούσαν: τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη Δικαιοσύνη, την πρωτοβάθμια Υγεία, το Κτηματολόγιο, την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των εκκρεμών συντάξεων.

Τα «αγκάθια»

Παρά την επιτάχυνση έκδοσης και καταβολής στις συντάξεις πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί άσκησαν πίεση για ακόμα ταχύτερη αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που έχει -αλλά δεν πληρώνει- το κράτος προς τους ιδιώτες (επιχειρήσεις και νοικοκυριά).

Ανησυχία προκαλούν πάντως και τα συσσωρευμένα χρέη ιδιωτών, καθώς η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς συνιστά απειλή για νέα κόκκινα δάνεια, αλλά φορέας διαχείρισης των ακινήτων ευάλωτων οφειλετών δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί. Ωστόσο οι πλειστηριασμοί πλέον έχουν ξεκινήσει, με αργά και προσεκτικά βήματα όμως και χωρίς να προκαλέσει προβλήματα ή αντιδράσεις. Στο μικροσκόπιο μπήκαν επίσης τα εμπόδια στις διαδικασίες είσπραξης των funds, αλλά και τα συσωρευμένα βάρη του Προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ για τα κόκκινα δάνεια.

Στο πλαίσιο αυτό, με συγκρατημένη αισιοδοξία (η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί και στην Έκθεση συμπερασμάτων που θα δημοσιεύσουν τις επόμενες εβδομάδες) οι ξένοι τεχνοκράτες προβλέπουν ανάπτυξη και φέτος και για το 2023. Και σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για συγκρατημένη δημοσιονομική πολιτική, αναμένεται να λάβει η χώρα την έγκριση από το Eurogroup του Δεκεμβρίου, για την απελευθέρωση των 750 εκατ. ευρώ που η χώρα τα αναμένει, καιρό πριν τελειώσει το 3ο Μνημόνιο μάλιστα…

Διαβάστε ακόμη

Φόβοι για νέα έξαρση στο λαθρεμπόριο καύσιμων

Το βαθύ πουγκί των Μπάκων, ο Πέτρος-Εμπαπέ, ο «απέθαντος» και η μονοκρατορία του Μάνεση

Altus: Τα ελληνικά drones που «πετούν» με την Amazon στη Νάξο (pics)

Exit mobile version