Πρακτικά οφέλη στην τσέπη και ασπίδα προστασίας για να μην επιστρέψει η Ελλάδα στις τραγικές καταστάσεις που βίωσε την περασμένη δεκαετία συνεπάγεται για τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις κάθε νέα αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς διανοίγονται νέοι δρόμοι και προοπτικές για τη χώρα.
Eν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων και αυξημένης αβεβαιότητας για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, η ελληνική οικονομία καταφέρνει και πάλι να κινείται κόντρα στο ρεύμα. Το τελευταίο διάστημα προέκυψαν: περαιτέρω αναβάθμιση από τη Standard & Poor’s (S&P), πρωτογενές πλεόνασμα-έκπληξη 1,9% του ΑΕΠ με τη σφραγίδα της Eurostat για το 2023, αλλά και νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές συγκεντρώνοντας προσφορές άνω των 32 δισ. ευρώ για ελληνικό ομόλογο με ορίζοντα αποπληρωμής τον Ιούνιο του 2054!
Την ίδια ώρα όμως που οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης υποστηρίζουν τις προσπάθειες και τις προοπτικές της οικονομίας -υψώνοντας ουσιαστικά ένα οικονομικό «Iron Dome» απέναντι στις απανωτές διεθνείς κρίσεις-, στο εσωτερικό της χώρας στελέχη κομμάτων εξαπολύουν προεκλογικές «ρουκέτες» που επιχειρούν να ακυρώσουν τα οφέλη από αναβαθμίσεις που κατακτήθηκαν με θυσίες του ελληνικού λαού, δείχνοντας και για ποιους λόγους τελικά πρέπει να κινηθεί ταχύτερα η Ελλάδα για να απομακρυνθεί οριστικά από τη διακεκαυμένη ζώνη των υποβαθμίσεων.
«Αναβάθμιση» κινδύνων
Είτε για λόγους σκοπιμότητας εν όψει ευρωεκλογών είτε ενδεχομένως από ειλικρινή άγνοια, εσχάτως αναπτύσσεται μια τάση υποβάθμισης της σημασίας των αξιολογήσεων και των οικονομικών δεδομένων, ανάλογη με εκείνη που είχε ζήσει η χώρα προτού μπει στα μνημόνια.
Βάζοντας μάλιστα στο ζύγι τη νέα αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τη Standard and Poor’s με την ακρίβεια που βιώνουν οι Ελληνες, καλλιεργείται η άποψη πως «οι αναβαθμίσεις δεν τρώγονται» και «δεν αφορούν τον λαό» οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις και οι αναλύσεις ή οι προοπτικές των αγορών.
Τον κίνδυνο εντοπίζουν και οι ίδιοι οι οίκοι αξιολόγησης! Το 60%-70% των επενδυτών όλου του κόσμου ακούν και κατανοούν τις αναλύσεις της Standard and Poor’s, αλλά η ίδια τονίζει στην έκθεσή της για την Ελλάδα ότι «ο βασικός κίνδυνος είναι η μεταρρυθμιστική κόπωση […] ιδιαίτερα εάν τα βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα δεν γίνονται αισθητά σε όλη την κοινωνία».
«Μέρισμα» ένα μηνιάτικο
Απάντηση σε αυτά έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας στην εβδομαδιαία ανασκόπηση από τα social media: «Ξέρω καλά ότι ο πληθωρισμός ροκανίζει μέρος των εισοδημάτων και αυτή η καλή πορεία της οικονομίας δεν γίνεται αισθητή σε όλους. Πιστέψτε με όμως, είναι ακριβώς χάρη σε αυτήν που μπορούμε να κάνουμε τις μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ώστε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά».
Και στην πράξη, όμως, το πακέτο παροχών Μητσοτάκη για το 2024 μεγάλωσε ξαφνικά με εξαγγελίες που ούτε προεκλογικά δεν είχε κάνει το 2023, φέρνοντας αυξήσεις μισθών 10% σε όσους συμπληρώνουν από φέτος τριετία.
Μόνιμες αυξήσεις έλαβαν φέτος και χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι (μετά από 13 χρόνια). Περαιτέρω αύξηση είδαν επίσης οι συνταξιούχοι (σχεδόν μισή σύνταξη για κάποιους), αλλά και οι δικαιούχοι επιδομάτων.
Όχι πισωγύρισμα
Η συνέχιση των αναβαθμίσεων αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα. Και κλειδί αποτελούν οι ευχάριστες εκπλήξεις που παράγει η ελληνική οικονομία. Ακόμα κι όταν αναβάθμιζαν μαζικά το 2023 οι οίκοι αξιολόγησης την Ελλάδα, προέβλεπαν πληθωρισμό έως 4,3%, που έκλεισε όμως τελικά πολύ χαμηλότερα (στο 3,5%). Παρά τη συγκράτηση των επιπτώσεων, το πρόβλημα παραμένει οξύ στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, προκαλώντας πολιτική και κοινωνική αναστάτωση, που αναμένεται να αποτυπωθεί και στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πανευρωπαϊκά.
Στην πράξη, πάντως, η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με τις αγορές ότι θα την υποστηρίζουν «ό,τι κι αν συμβεί». Αντιθέτως, στις εκθέσεις τους για την Ελλάδα όλοι οι οίκοι αξιολόγησης αφιερώνουν πάντα ειδικό κεφάλαιο για πιθανό κίνδυνο υποβάθμισης αν η χώρα οδηγηθεί σε οπισθοδρόμηση.
Διαβάστε ακόμη
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Μπόνους 15% στους δημοσίους υπαλλήλους που πετυχαίνουν τους στόχους
ΕΨΑ: Στη SMERC του Νίκου Καραμούζη το ποσοστό της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων
Νέα Ερευνα: Σχεδόν το 65% των Ελλήνων αποτιμά θετικά τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ (διαγράμματα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ