Του Κωστή Πλάντζου
Να καταφέρουν σήμερα στις Βρυξέλλες ό,τι δεν κατάφεραν μισό χρόνο στην Αθήνα, ευελπιστούν στην κυβέρνηση: να βγει «καπνός» από το Brussels Group, που θα δείξει το αποτέλεσμα των «εκτός έδρας» διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.
Μέχρι σήμερα, τρίτη (και τελευταία;) ημέρα των συνομιλιών που ξεκίνησαν μετά το Eurogroup της Δευτέρας, επίσημη ενημέρωση από τις Βρυξέλλες δεν υπάρχει -ούτε καν ένα non paper του Μαξίμου. Σε μια προσπάθεια δραματοποίησης, κυβέρνηση και δανειστές τηρούν «σιγή ασυρμάτου».
Στην Αθήνα πάντως διαρρέεται ένα κλίμα προσέγγισης, υπό την έννοια ότι μπορεί οι συνομιλίες να παραταθούν και για μια ακόμη μέρα («άρα μιλάνε και δεν τα σπάσανε») με πιθανότητες για να επιστρέψει από την ερχόμενη Δευτέρα ξανά η Τρόικα. Όλα έχουν στόχο να ανατρέψουν την εικόνα εμπλοκής που έχει δημιουργηθεί και μια τελική συμφωνία στο Eurogroup του Μαΐου –καθώς η 7η Απριλίου μάλλον χάνεται και μετά ακολουθεί το Πάσχα.
Επί της ουσίας, μέσα στις επόμενες ώρες θα πρέπει να ξεκαθαρίσει:
– Αν το ΔΝΤ θα θέσει τελεσίγραφο με τις απαιτήσεις του στην ομάδα Τσακαλώτου, για μείωση αφορολογήτου στα 6.000-7.000 ευρώ, μείωση – «μαχαίρι» στις συντάξεις και απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων. Δευτερευόντως οι Ευρωπαίοι θέτουν και πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
– Αν οι δεσμεύσεις Τσακαλώτου τους αρκούν, ή οι δανειστές θα επιμείνουν να ζητούν να προσυπογράψει την τελική συμφωνία και η αντιπολίτευση. Κάτι ανάλογο είχε ζητηθεί και το 2011 και το 2012, ξανά από τη Νέα Δημοκρατία, με κατάληξη το 2ο Μνημόνιο και εν τέλει εκλογές.
Στην κυβέρνηση πάντως επικρατεί σκεπτικισμός. Από τη μια η κατάσταση της οικονομίας διαρκώς χειροτερεύει και η καθυστέρηση κοστίζει, από την άλλη όμως δεν αισθάνονται σίγουροι πως και εάν αποδεχθούν όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, θα επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα. Αντιθέτως, αν και επισήμως μιλούν για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προετοιμάζονται ήδη για το σενάριο συμφωνίας στις 22 Μαΐου – ή και αργότερα.