Καπνός έγιναν οι περίφημες παροχές Τσίπρα που παρουσιάστηκαν με πανηγυρικό τρόπο τον περασμένο Μάιο στο Ζάππειο. Από τις τέσσερις βασικές εξαγγελίες άμεσης εφαρμογής μόνο το επίδομα στους συνταξιούχους έφτασε εγκαίρως στους παραλήπτες του. Διοικητική αδυναμία, προεκλογική χαλάρωση, κανένα ενδιαφέρον για έλεγχο της εφαρμογής και πιθανή επίλυση προβλημάτων αποτελούν τις βασικές αιτίες που το όφελος των μέτρων δεν έφτασε στους αποδέκτες του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση εξελίχθηκε από μέτρο ενίσχυσης της κατανάλωσης σε επιδότηση των εστιατόρων. Τα προβλήματα με τις περίφημες 120 δόσεις των οφειλών προς την Εφορία αναγνώρισε στο παρά πέντε των εκλογών και η κυβέρνηση εντάσσοντας και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε αυτές, αφήνοντας ωστόσο την πλειονότητα αποκλεισμένη, να δικαιούται έως και 36 δόσεις. Η αντίστοιχη ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία κρίθηκε από την αρχή ανεφάρμοστη λόγω των διλημμάτων που βάζει στους υποψήφιους δικαιούχους για το αν συμφέρει ο επανυπολογισμός των οφειλών, άρα και η προσδοκώμενη σύνταξη. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι από τα 140 δισ. ευρώ των οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ένα ποσό κάτω των 3 δισ. ευρώ να έχει ρυθμιστεί.

Η πλέον εξοργιστική αμέλεια στην εφαρμογή μιας από τις πολλά υποσχόμενες ρυθμίσεις του Ζαππείου αφορά την ανακούφιση 45.000 δικαιούχων συντάξεων χηρείας, των οποίων τις αποδοχές είχε μετατρέψει σε φιλοδωρήματα ο νόμος Κατρούγκαλου. Παρά το γεγονός ότι η σχετική διάταξη, με την οποία αναβιώνουν οι παλιές -πριν από τις μειώσεις- συντάξεις με αυξημένο ποσοστό αναπλήρωσης 70% αντί του 50% του νόμου Κατρούγκαλου, ισχύει από τον Μάιο, ωστόσο για δεύτερο συνεχή μήνα οι δικαιούχοι δεν είδαν στους λογαριασμούς τους τις αυξημένες έως και 40% αποδοχές τους. Η διαφορά που στερούνται λόγω διοικητικής ανικανότητας είναι μεγάλη, καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου οδηγούσε συντάξεις των 800-900 ευρώ μετά τον επανυπολογισμό τους και με ποσοστό αναπλήρωσης 50% στα επίπεδα των 300 ευρώ, ενώ με τη νέα ρύθμιση θα ανέλθουν σε 500-600 ευρώ.

Μείωση ΦΠΑ, χωρίς μειώσεις τιμών

Τα προβλήματα με την εφαρμογή της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση ξεκίνησαν με την ψήφιση της διάταξης, καθώς αυτή εξαιρούσε μεγάλο μέρος του λογαριασμού που γίνεται στα εστιατόρια, όπως τα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά, τους χυμούς και τα ροφήματα (καφές), τα οποία συνεχίζουν να πωλούνται με ΦΠΑ 24%.

Επιπλέον επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι, καθώς πέντε εβδομάδες μετά τη μείωση του ΦΠΑ το όφελος από την πτώση των τιμών δεν έχει φτάσει στην τσέπη των καταναλωτών, αλλά στις τσέπες των επιχειρήσεων εστίασης, με βασικό επιχείρημα από την πλευρά τους ότι δεν είχαν περάσει στις τιμές τις αυξήσεις του ΦΠΑ το 2015.

Το παρήγορο είναι ότι οι παρασπονδίες δεν αφορούν το σύνολο των επιχειρήσεων, καθώς στις μεγάλες αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου οι μειώσεις έχουν περάσει.

Αντίθετα, πολλά εστιατόρια, ταβέρνες, σουβλατζίδικα, σνακ μπαρ, ταχυφαγεία, πιτσαρίες και άλλες επιχειρήσεις στην εστίαση δεν μείωσαν τις τιμές τους, παρότι όλα τα προηγούμενα χρόνια η μείωση του ΦΠΑ αποτελούσε το βασικότερο αίτημα του κλάδου. Μάλιστα, η τάση ενισχύθηκε από την απουσία ελέγχων στην αγορά λόγω της προεκλογικής χαλάρωσης, ενώ και ο ίδιος ο κλάδος δεν έκανε την παραμικρή καμπάνια για να πιέσει τα μέλη του στην εφαρμογή των μειώσεων.

120 δόσεις προς την Εφορία

Μεγάλες προσαυξήσεις κα δόσεις κατά πολύ λιγότερες των 120 προβλέπει η ρύθμιση προς τις Εφορίες, περιορίζοντας έτσι το ενδιαφέρον των πολιτών και των επιχειρήσεων για συμμετοχή.
Ενας μήνας έχει περάσει από την ημέρα που άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα που δέχεται τις αιτήσεις των φορολογουμένων και, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί 163.000 οφειλέτες του Ελληνικού Δημοσίου, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι φυσικά πρόσωπα. Ο αριθμός αυτός αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στους 3,9 εκατομμύρια οφειλέτες της Εφορίας. Ρυθμίστηκαν δηλαδή χρέη ύψους 1,144 δισ. ευρώ και προσαυξήσεις ύψους 347 εκατ. ευρώ. Συνολικά έχουν ρυθμιστεί 1,492 δισ. ευρώ, σε σύνολο οφειλών άνω των 100 δισ.

Τα προβλήματα της ρύθμισης προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ακόμα μεγαλύτερα, με αποτέλεσμα οι ενταχθέντες να έχουν περιοριστεί πολύ κάτω από τους 50.000, ενώ πάνω από 150.000 φαίνεται να έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ή να έχουν δείξει ενδιαφέρον, αλλά να μην έχουν προχωρήσει στην υποβολή της αίτησης. Σημειώνεται ότι από τα 36 δισ. ευρώ των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα λιγότερα από 1,5 δισ. ευρώ.

Βασική αιτία αποτελεί η δυσκολία στη λήψη της απόφασης για το αν συμφέρει ή όχι ο επανυπολογισμός της οφειλής, σε σχέση με τη σύνταξη που θα διεκδικήσει ο οφειλέτης, όταν ολοκληρώσει τον εργασιακό του βίο, καθώς κατά κανόνα οδηγεί σε χαμηλότερη σύνταξη. Μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις στην επεξεργασία των στοιχείων και στη βεβαίωση των οφειλών στις περιπτώσεις των αυτοαπασχολουμένων.