Όλες οι πλατφόρμες, μίσθωσης ακινήτου αγοραπωλησίας προϊόντων Marketplace, delivery φαγητού κ.λπ. επιστρατεύονται στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής! Θα πρέπει, ανά πάσα στιγμή, να παρέχουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κάθε στοιχείο και πληροφορία που κρίνονται απαραίτητα από τις ελεγκτικές αρχές. Είτε πρόκειται μια ελληνική πλατφόρμα διανομής φαγητού είτε για μια πολυεθνική όπως η Amazon και η AirBnB, έχουν, πλέον, τις ίδιες υποχρεώσεις και πρέπει να συνεργάζονται με όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης και συγκεκριμένα με τις εφορίες τους.
Αυτό προβλέπει, κοντολογίς, το νομοσχέδιο για την διαφάνεια και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες. Στο στόχαστρο μπαίνουν όλες οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και πωλήσεων αγαθών που δραστηριοποιούνται μέσα από γνωστές ψηφιακές πλατφόρμες πραγματοποιώντας μέσω αυτών -εξ αποστάσεως και με ψηφιακό τρόπο- δισεκατομμύρια συναλλαγές στην Ε.Ε. Στοιχεία για πλήθος ηλεκτρονικών συναλλαγών πληρωμής υπηρεσιών που πρόκειται να παρασχεθούν ή παρασχέθηκαν, καθώς και για πλήθος ηλεκτρονικών συναλλαγών αγοράς αγαθών, όπως π.χ. για πληρωμές μισθωμάτων σε περιπτώσεις ενοικιάσεων κατοικιών ή αυτοκινήτων, πληρωμές εξόδων διαμονής σε ξενοδοχεία, πληρωμές αγορών προϊόντων κ.λπ. θα αποστέλλονται στις αρμόδιες φορολογικές αρχές από τις ψηφιακές πλατφόρμες μέσω των οποίων πραγματοποιούνται οι συγκεκριμένες συναλλαγές.
Έτσι τα έσοδα των επιχειρήσεων που παρέχουν τις υπηρεσίες ή πωλούν τα προϊόντα θα είναι εκ των προτέρων γνωστά στις φορολογικές διοικήσεις των κρατών-μελών, για να μπορούν να τα διασταυρώνουν με τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις και να διαπιστώνουν, σε κάθε περίπτωση, εάν το σύνολο των εισπραχθέντων εσόδων έχει δηλωθεί.
Συγκεκριμένα οι πλατφόρμες θα διαβιβάζουν τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο – επωνυμία, ΑΦΜ, διεύθυνση, αριθμός τραπεζικού λογαριασμού κ.ά.) του πωλητή, το ύψος του εισοδήματος που απέκτησε ο πωλητής, τις προμήθειες που κατέβαλε κ.ά. στη φορολογική αρχή όπου έχει την έδρα του ο πωλητής.
Εδω θα πρέπει να τονισθεί οτι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη προχωρήσει σε συμφωνίες με τις εταιρείες delivery και λαμβάνει ανά τρίμηνο τα στοιχεία των συναλλαγών, ενώ αντίστοιχα λαμβάνει στοιχεία από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως η Booking, η Vrbo και η Airbnb. Αυτό το μοντέλο επεκτείνεται και στις διασυνοριακές συναλλαγές και πλέον αφορά όλες τις πλατφόρμες παροχής προϊόντων και υπηρεσιών. Για παράδειγμα η Amazon θα πρέπει να αποστέλλει στη χώρα που έχει την έδρα της τα στοιχεία των ελληνικών επιχειρήσεων που συνεργάζονται με την πλατφόρμα και εν συνεχεία αυτά τα δεδομένα θα λαμβάνονται από την ΑΑΔΕ. Το ίδιο θα ισχύει και αντίστροφα. Είναι δε είναι εξαιρετικά πιθανό μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες πώλησης αγαθών και υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα οι Skroutz, Douleutaras κ.ά., να υποχρεωθούν να αποστέλλουν στοιχεία στην εφορία, τα οποία θα διασταυρώνονται με εκείνα που δηλώνουν οι συνεργαζόμενες σε αυτά επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
Από την περαιτέρω ανάλυση των διατάξεων του νομοσχεδίου προκύπτουν τα εξής σημεία που χρήζουν προσοχής:
Πρόστιμα-φωτιά για πλατφόρμες και χρήστες. Για τις πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται προβλέπονται μεταξύ άλλων αναστολή δραστηριότητας και πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, καθώς και διακοπή πρόσβασης στις πλατφόρμες που δεν συνεργάζονται. Για τους χρήστες που δεν δηλώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες προβλέπεται κλείσιμο του λογαριασμού τους στην πλατφόρμα, παρακράτηση πληρωμών. Στόχος είναι ο εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής από τις συναλλαγές που διεξάγονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών, καθώς τα δεδομένα που θα συλλέγονται από τις πλατφόρμες θα χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση και την επιβολή κάθε είδους φόρων, δασμών ή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
Ποινές για POS. Eν όψει της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές θεσπίζεται υποχρέωση των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών μέσω κάρτας να συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης των POS με την ΑΑΔΕ και, αντίστοιχα, των επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν POS που πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές. Ενώ προβλέπονται και πρόστιμα έως 200.000 ευρώ για τους παρόχους και έως 10.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ακατάλληλα POS.
Ποιους αφορά
Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν το εισόδημα που αποκτάται από διασυνοριακές και μη δραστηριότητες στους εξής κλάδους:
- Μίσθωση ακίνητης περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων κατοικίας και εμπορικών ακινήτων, καθώς και κάθε άλλης ακίνητης περιουσίας και χώρων στάθμευσης.
- Προσωπική Υπηρεσία.
- Πώληση Αγαθών.
- Μίσθωση οποιουδήποτε μέσου μεταφοράς.
Υποχρεώσεις και εξαιρέσεις
Οι νέες διατάξεις προβλέπουν επιπλέον:
Αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων για τις συναλλαγές αυτές με τις φορολογικές αρχές των χωρών της ΕΕ, προκειμένου να διασταυρώνονται με τις δηλώσεις που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι ως προς το εισόδημα από τις πλατφόρμες. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν όνομα, διεύθυνση, ΑΦΜ, ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού του πωλητή, το εισόδημα που εισπράχθηκε, προμήθειες, αμοιβές και φόροι που καταβλήθηκαν, διεύθυνση ακινήτου, ημέρες μίσθωσης κ.ά.
Δυνατότητα κοινών ή / και ταυτόχρονων ελέγχων από περισσότερες φορολογικές αρχές. Ρητά παρέχεται το δικαίωμα σε υπαλλήλους ξένων φορολογικών αρχών να εξετάζουν φακέλους και να κάνουν συνεντεύξεις στην Ελλάδα και αντίστοιχα δικαιώματα για τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ στο εξωτερικό.
Από τις νέες ρυθμίσεις εξαιρούνται
Οι επιχειρήσεις / πωλητές που διεξάγουν λιγότερες από 30 συναλλαγές ετησίως μέσω της πλατφόρμας, από τις οποίες εισέπραξαν λιγότερα από 2.000 ευρώ.
Στον τομέα της μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, οι επιχειρήσεις που διεξάγουν περισσότερες από 2.000 συναλλαγές ετησίως μέσω της πλατφόρμας προκειμένου, όπως αναφέρεται στο κείμενο της Οδηγίας, να αποφευχθούν περιττές δαπάνες συμμόρφωσης των πωλητών που ασχολούνται με την ενοικίαση ακινήτων, όπως οι αλυσίδες ξενοδοχείων ή οι ταξιδιωτικοί πράκτορες.
Διαβάστε ακόμη
Ξεκαθαρίζουν τη λίστα μεγαλοοoφειλετών για να σβηστούν χρέη 80 δισ. ευρώ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ