Ένα… ρομποτικό σύστημα προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης δεδομένων θα αποκτήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), που τρέχει τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες για την προκήρυξη του έργου συνολικού προϋπολογισμού 5,6 εκατ. ευρώ.
Μπορεί όταν κάποιος ακούει για «Τεχνητή Νοημοσύνη» να φέρνει στο μυαλό του ρομπότ βγαλμένα από μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά η πραγματικότητα είναι πως η συγκεκριμένη τεχνολογία αξιοποιείται ήδη σε πολλές ψηφιακές εφαρμογές.
Σε αυτήν την τεχνολογία μπαίνει η εφορία με την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Με το νέο σύστημα θα ανιχνεύονται σε πραγματικό χρόνο ύποπτα περιστατικά φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου ενώ οι φορολογούμενοι κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη συμπεριφορά τους πχ στρατηγικός κακοπληρωτής, πιθανότητα φοροδιαφυγής κλπ. H συλλογή πληροφοριών και δεδομένων προς επεξεργασία για την πρόγνωση της συμπεριφοράς των φορολογουμένων θα γίνεται όχι μόνο από τις βάσεις δεδομένων δημοσίων υπηρεσιών αλλά και μέσω των διαδικτυακών πλατφορμών αναζήτησης (google κ.λπ.) καθώς και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, tweeter κ.λπ.).
ΣΗ ΑΑΔΕ προχώρησε ήδη στη διενέργεια Προκαταρκτικής Διαβούλευσης επί ενός σχεδίου Διακήρυξης για την ανάθεση Σύμβασης Προμήθειας Συστήματος Προηγμένης Επιχειρησιακής (Τεχνητής) Νοημοσύνης (BI) και ανάλυσης δεδομένων (Data Analytics). Το αντικείμενο της σύμβασης, το οποίο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με προϋπολογισμό 5,6 εκατ. Ευρώ, είναι η προμήθεια ενός συστήματος ανάλυσης και εξόρυξης δεδομένων που θα περιλαμβάνει την προμήθεια κατάλληλων λύσεων λογισμικού και την ανάπτυξη τεχνικών και εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, όπως μοντέλα πρόγνωσης, εξόρυξης δεδομένων, στατιστικής και ποσοτικής ανάλυσης, προσημειώσεις κλπ., ώστε όλες οι φοροελεγκτικές και φοροεισπρακτικές υπηρεσίες να είναι σε θέση να εκμεταλλεύονται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους για τους φορολογούμενους.
Ενδεικτικά, από την υλοποίηση του έργου θα καλυφθούν:
- Η διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα του ελέγχου, ήτοι παροχή δεδομένων για την υλοποίηση έμμεσων τεχνικών ελέγχων και ελεγκτικών διασταυρωτικών επαληθεύσεων ανάλυση δεδομένων για σκοπούς στόχευσης ελέγχων: Άντληση και ανάλυση δεδομένων της ΑΑΔΕ σε συνδυασμό με δεδομένα από εξωτερικές πηγές (παγκόσμιο ιστός, κοινωνικά δίκτυα,ανοιχτά δεδομένα κλπ.) για την αποδοτικότερη επικαιροποίηση ανάλυσης κινδύνων στη στόχευση και προτεραιοποίηση των ελέγχων, σε συμφωνία και προς επίτευξη των στόχων του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου της ΑΑΔΕ
- Η έγκαιρη ανίχνευση περιστατικών φοροδιαφυγής.
- Η ανακάλυψη δυναμικών σχέσεων μεταξύ των φορολογουμένων.
- Η κατηγοριοποίηση αναμενόμενης συμπεριφοράς φορολογουμένων πχ στρατηγικός κακοπληρωτής, πιθανότητα φοροδιαφυγής κλπ.
- Η εύρεση μη εμφανών ομοιοτήτων μεταξύ των φορολογουμένων όπως προκύπτουν μετά από δημογραφική, οικονομική και συμπεριφορική ανάλυση του συνόλου του πληθυσμού των φορολογουμένων.
- Η αξιολόγηση των φορολογουμένων ως προς το ρίσκο μη πληρωμής.
- Η πρόβλεψη εσόδων και οφειλών συνολικά και ανά φορολογούμενο ή ανά ΔΟΥ, ανά γεωγραφική περιοχή, ανά επάγγελμα, ή οποιαδήποτε άλλη διάσταση βάση των ιστορικών στοιχείων συμπεριφοράς των φορολογουμένων.
Διαβάστε ακόμη:
Τι κοιτούν τώρα τα μεγάλα ελληνικά funds – Τα πρώτα deals του 2023 και οι προοπτικές
Deutsche Telekom: Υλοποιούμε επενδύσεις 3 δισ. στην Ελλάδα, δεν πουλάμε τον ΟΤΕ
Πόσο κοστίζει τώρα η ενοικίαση διαμερίσματος στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας