search icon

Οικονομία

Κι επίσημα με προμήθεια η πληρωμή των φόρων στα γκισέ των τραπεζών

Ακριβότερα θα κοστίζει η πληρωμή φόρων για όσους αποφεύγουν την ηλεκτρονική καταβολή - Απαλλάσσονται μόνον πληρωμές ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος από ηλικιωμένους και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών

Ακριβότερα θα κοστίζει η πληρωμή φόρων για όσους αποφεύγουν την ηλεκτρονική καταβολή – Απαλλάσσονται μόνον πληρωμές ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος από ηλικιωμένους και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών

Του Κωστή Πλάντζου

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν στο εξής τα τραπεζικά έξοδα, όσοι θα εξοφλούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στα γκισέ των τραπεζών. Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ κυρίου Γιώργου Πιτσιλή, δωρεάν θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτές οι πληρωμές φόρων, μόνον εφόσον πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου (web banking) ή ΑΤΜ και τραπεζικών καρτών. Ειδική εξαίρεση θα ισχύσει πάντως για ηλικιωμένους, αναπήρους και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, αλλά μόνον για πληρωμές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ –όχι δηλαδή για πληρωμές τελών κυκλοφορίας, ΦΠΑ κλπ.

Η απόφαση θα έχει εφαρμογή εντός 5 ημερών από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Δηλαδή θα ισχύει και για τις πληρωμές της α΄δόσεως του φόρου εισοδήματος που πρόκειται να γίνουν στο τέλος Ιουλίου.

Πλέον οι πληρωμές φόρων από τους φορολογουμένους θα γίνονται όπως και σήμερα χωρίς έξτρα χρεώσεις σε τράπεζες και ΕΛΤΑ, μόνον για τις εξής περιπτώσεις:

– Όλες οι πληρωμές φόρων μέσω web banking

– Όλες οι πληρωμές φόρων μέσω ΑΤΜ

– Όλες οι πληρωμές που γίνονται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες (εφόσον τις δέχονται)

– Πληρωμές Φόρου Εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ σε γκισέ τραπεζών, αν και εφόσον όμως αφορούν ηλικιωμένα άτομα (άνω των 70 ετών) ή και κατοίκους παραμεθορίων περιοχών . Παραμεθόριες περιοχές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θεωρούνται ολόκληροι οι νομοί Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Λέσβου, Xίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και ζώνη 20 χιλιομέτρων από τη μεθοριακή γραμμή των νομών Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Kαστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας, Kιλκίς, Σερρών και Δράμας.

Αντιθέτως, θα χρεώνονται με έξοδα κάποιων λεπτών του ευρώ (που θα τα καθορίσει κάθε τράπεζα ξεχωριστά στο πλαίσιο της τιμολογιακής πολιτικής της):

α) οι φορολογούμενοι που πηγαίνουν στην τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ και πληρώνουν τους φόρους εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ (εκτός αν είναι 70 ετών και άνω ή κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές)

β) οι φορολογούμενοι που πηγαίνουν στην τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ και πληρώνουν ΦΠΑ, τέλη κυκλοφορίας κλπ άσχετα αν είναι άνω των 70 ετών ή πού κατοικούν.

Επιχειρείται έτσι να μπει τέλος στις ουρές στις τράπεζες για πληρωμές πχ τελών κυκλοφορίας, φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ με φορολογουμένους που πήγαιναν στην τράπεζα με εκτυπωμένη την Ταυτότητα Οφειλής. Στόχος είναι και ο περιορισμός των πληρωμών με μετρητά στα γκισέ, ώστε να στραφούν σε πληρωμές με μεταφορά από τραπεζικό λογαριασμό του φορολογούμενου.

Όλα γίνονται στο όνομα της εξοικονόμησης περίπου 10-11 εκατ. ευρώ τον χρόνο, από τις προμήθειες των τραπεζών τις οποίες έως τώρα επιβαρυνόταν αποκλειστικά το δημόσιο. Και αυτό γιατί οι τράπεζες κοστολογούν ακριβότερα τις εκατομμύρια συναλλαγές φορολογουμένων που γίνονται στα γκισέ με μετρητά, επειδή απασχολούν υπαλλήλους και γίνονται με μετρητά.

Όπως δήλωσε ο κ. Πιτσιλής, “Η απόφαση αυτή εντάσσεται στην πολιτική μας για πλήρη ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών των φορολογουμένων με τη φορολογική διοίκηση και για την απαλλαγή από δαπάνες που επιβαρύνουν αχρείαστα τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή το σύνολο των φορολογουμένων. Η εξοικονόμηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι απελευθερώνει πόρους για την ενίσχυση των πολιτικών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, αλλά και για την εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και της τελωνειακής δίωξης σε πανελλήνια κλίμακα, προς όφελος του συνόλου των πολιτών”.

Υπολογίζεται ότι για κάθε συναλλαγή το δημόσιο χρεώνεται περίπου 25 λεπτά κατά μέσο όρο, με βάση τη συμφωνία που είχε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με τις τράπεζες (αλλά δεν συνεπάγεται και ότι θα είναι ίδιο το κόστος και για τους ιδιώτες πελάτες των τραπεζών). Υπολογίζεται πως για το 2016 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είχε χρεωθεί τουλάχιστον 18,7 εκατ. ευρω, αναλαμβάνοντας το κόστος για πάνω από 70 εκατομμύρια συναλλαγές το χρόνο. Με το νέο σύστημα, στην ΑΑΔΕ υπολογίζουν ότι το κόστος θα μειωθεί σε περίπου 7-8 εκατ. ευρώ ετησίως. Τα υπόλοιπα 11 εκατ. ευρώ θα επωμισθούν πλέον να τα πληρώνουν όσοι επιμένουν να πληρώνουν με φυσική παρουσία (με μετρητά ή και από λογαριασμό τους) σε τράπεζες και ΕΛΤΑ.

Από την εξοικονόμηση αυτή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων υπολογίζει ότι μπορεί να υπάρξει περιθώριο για καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων των φορολογουμένων, όπως ενίσχυση των ελέγχων, προμήθεια ηλεκτρονικών μηχανημάτων, αυξήσεις σε αποδοτικούς ελεγκτές κλπ.

Exit mobile version