search icon

Οικονομία

Δανείζονται από τις τράπεζες για να πληρώσουν την Εφορία

Υπεραπέδωσαν τα έσοδα του Σεπτεμβρίου - Κατά 30% - 40% αυξήθηκε φέτος η πληρωμή φόρων με πιστωτικές κάρτες - Oι φορολογούμενοι εξοφλούν εφάπαξ το σύνολο των υποχρεώσεών τους μέσω πιστωτικών καρτών

Κατά 30% – 40% αυξήθηκε φέτος η πληρωμή φόρων με πιστωτικές κάρτες, γεγονός που εξηγεί εν μέρει την υπεραπόδοση των εσόδων τον μήνα Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα -μετά τις επιστροφές φόρων- τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 840 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί για τον μήνα, ενώ στο 9μηνο καταγράφεται υπέρβαση έναντι του στόχου κατά 1,062 δισ. ευρώ.

Το πλαστικό χρήμα σε συνδυασμό με τις αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ και την εφάπαξ πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για αρκετά μικροποσά εκτόξευσαν, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο.

Η αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού οφείλεται:

-Στη μεγαλύτερη χρήση πλαστικού χρήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία τραπεζών οι συναλλαγές με κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές) έχουν αυξηθεί το 2016 κατά 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις αναγκάζονται πλέον όταν χρησιμοποιείται κάρτα να εκδίδουν αποδείξεις.

-Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ καταβλήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις εφάπαξ από τους φορολογουμένους. Είτε με μετρητά είτε μέσω πιστωτικών καρτών σε περισσότερες δόσεις. Σημειώνεται ότι με βάση τραπεζικές πηγές οι πληρωμές φόρων μέσω πιστωτικών καρτών έχουν αυξηθεί κατά 30%-40% σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, στην αύξηση των εσόδων συνετέλεσαν και οι συμψηφισμοί φόρου εισοδήματος με τις οφειλές του ΕΝΦΙΑ.

-Τον Σεπτέμβριο σημειώθηκαν επίσης αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ. Οι έλεγχοι σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς τον Αύγουστο ανάγκασαν τις επιχειρήσεις να εκδίδουν αποδείξεις και ως εκ τούτου να καταβάλουν τον Σεπτέμβριο και τον οφειλόμενο ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία καταβάλλουν τον ΦΠΑ τον επόμενο μήνα από αυτόν που βεβαιώνεται, ενώ οι μικρότερες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία κάθε τρίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι και τον Οκτώβριο οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ θα είναι σημαντικές. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούνιο αυξήθηκε ο ανώτατος συντελεστής ΦΠΑ στο 24% από 23%. Η αναπροσαρμογή θα προσθέσει στα έσοδα του ΦΠΑ 220 εκατ. ευρώ επιπλέον. Οι αυξήσεις στα έσοδα του ΦΠΑ θα συνεχισθούν και το 2017. Σύμφωνα μάλιστα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το 2017 οι έμμεσοι φόροι θα είναι περισσότεροι κατά 1,4 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:

-Για τον μήνα Σεπτέμβριο, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 809 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο του προϋπολογισμού, ενώ τα καθαρά έσοδα (μετά τις επιστροφές φόρων) αυξήθηκαν κατά 840 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν σε 5,185 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,345 δισ. ευρώ.

-Για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,36 δισ. ευρώ, σε σχέση με το στόχο του προϋπολογισμού. Ανήλθαν σε 37,291 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 35,931 δισ. ευρώ (υπέρβαση 3,79%).

-Οι επιστροφές για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016 είναι 298 εκατομμύρια ευρώ πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα ανήλθαν σε 2,465 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 2,167 δισ. ευρώ.

«Τα παραπάνω απαντούν με τον καλύτερο τρόπο σε όσους επέλεγαν να καταστροφολογούν για την πορεία εσόδων των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου» σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Εν τω μεταξύ για διάψευση όλων όσοι «από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προεξοφλούν την κατάρρευση των Δημοσίων Εσόδων και πανηγυρίζουν γι’ αυτό» μίλησε χθες, Τρίτη, ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη για την οικονομία στο Μαξίμου. Αναφερόμενος στα θετικά στοιχεία των εσόδων, πρόσθεσε ότι «είναι μια είδηση που θα απογοητεύσει οικτρά όσους προσεύχονται καθημερινώς για την ενεργοποίηση του κόφτη και επενδύουν τα ρέστα τους στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης, ελλείψει στοιχειώδους, δικού τους, πολιτικού σχεδίου».

Exit mobile version