search icon

Οικονομία

Με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων οι έλεγχοι της Εφορίας

Η ΑΑΔΕ περνά από κόσκινο τα στοιχεία που δίνουν οι φορολογούμενοι στο myDATA

Νέους αλγόριθμους για να τρέξουν οι ψηφιακοί μελλοντικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις σχεδιάζουν οι επιτελείς της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ο πακτωλός πληροφοριών που συλλέγει η ΑΑΔΕ από το myDATA καθιστά άχρηστους τους παλαιούς «παραδοσιακούς» ελέγχους και επιτρέπει νέου τύπου έρευνες και διασταυρώσεις.

Από πέρυσι μέχρι και σήμερα 979.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν αποστείλει οι ίδιοι στην ΑΑΔΕ 901.750.000 παραστατικά τιμολόγησης αγαθών και υπηρεσιών, για τζίρους αξίας άνω του μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ! Οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν κι άλλο, αφού μέχρι τις 15 Ιουνίου θα πρέπει οι επιτηδευματίες να αποστείλουν αναδρομικά στο myDATA τα παραστατικά που εξέδωσαν για όλες τις συναλλαγές του 2021.

Με τον τρόπο αυτό κλείνει ένα τεράστιο κεφάλαιο ελέγχων «παλαιού τύπου», που περνά οριστικά πια στην Ιστορία και ήταν γνωστό ως «συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων πελατών-προμηθευτών» – πιο απλά «ΜΥΦ». Οι νέοι αλγόριθμοι ελέγχου δεν έχουν καμία σχέση πλέον με όσα ίσχυαν μέχρι χθες: δεν θα επιλέγονται για «όχληση» (όπως ως τώρα συνέβαινε) μόνο όσοι ήταν μεν συνεπείς αλλά αρχίζουν να «κοκκινίζουν», να μην υποβάλλουν δηλώσεις ή να καθυστερούν πληρωμές. Ούτε θα μπαίνουν πλέον απλώς δίπλα-δίπλα τα τιμολόγια για να γίνει αντιπαραβολή.

Τα «καμπανάκια»

Τα κριτήρια που φέρνουν πιο κοντά τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες σε έναν μελλοντικό έλεγχο αποτυπώνονται στην πληθώρα των πληροφοριών που συγκεντρώνει και αποστέλλει η πλατφόρμα myDATA στην ΑΑΔΕ.

Αν και στο επιχειρησιακό σχέδιό της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποφεύγει να το φωνάζει -μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθεί η μετάβαση στο νέο ψηφιακό καθεστώς- το μέλλον είναι ήδη εδώ! Και προβλέπει ξεκάθαρα:

■ Επιχειρησιακή αξιοποίηση των δεδομένων των ηλεκτρονικών βιβλίων (MyDATA) για ελεγκτικούς σκοπούς.

■ Αξιοποίηση έμμεσων τεχνικών ελέγχου. Ηδη εκδόθηκαν και σχετικές εγκύκλιοι με «οδηγίες για τον έμμεσο τρόπο προσδιορισμού του εισοδήματος και την εφαρμογή των μεθόδων έμμεσου προσδιορισμού της φορολογητέας ύλης, ενώ ολοκληρώθηκε και η εκπαίδευση άνω των 900 ελεγκτών στις έμμεσες τεχνικές ελέγχου».

■ Βελτιστοποίηση της στόχευσης των υποθέσεων που επιλέγονται προς έλεγχο (…) μέσω της ηλεκτρονικής τιμολόγησης των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA) και των online ταμειακών μηχανών «που ενισχύουν τη διαφάνεια των συναλλαγών» και επιτρέπουν «διαβίβαση των παραστατικών σε πραγματικό χρόνο και ανά συναλλαγή (onebyone)».

Follow the money

Ακόμα και «αθώες» πληροφορίες που ζητά η πλατφόρμα myDATA αλλά πολλοί συμπληρώνουν ίσως κάπως απερίσκεπτα μπαίνουν ήδη στην «κληρωτίδα» των μελλοντικών ελέγχων. Ζητούνται έτσι, για παράδειγμα, στοιχεία εξόφλησης (με μετρητά, έμβασμα, κάρτα ή επί πιστώσει) ή άλλα στοιχεία, τα οποία αποτελούν ειδικό κεφάλαιο στα MyDATA (Κωδ. 1.95 «Λοιπά Πληροφοριακά Στοιχεία Εσόδων» από τον Εκδότη και 2.95 «Λοιπά Πληροφοριακά Στοιχεία Εξόδων» από τον Λήπτη).

Τυχόν αβλεψία μπορεί να κοστίσει πολλά στους νομοταγείς. Οπως παρατηρεί ο κ. Νίκος Σπυρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της i-Spirit Software Solutions που ειδικεύεται στις ψηφιακές λύσεις για θέματα myDATA «ακόμα και απλογραφικά βιβλία εσόδων-εξόδων αν τηρεί κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει πλέον να αποδείξει ότι έγινε πραγματικά η συναλλαγή, ότι εισπράχθηκε η αμοιβή του, με ποιον τρόπο κ.λπ.».

Τα στοιχεία αυτά τα διαθέτει πλέον άμεσα η ΑΑΔΕ από τα πρωτογενή στοιχεία που της αποστέλλουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Αν όμως επιλεγούν για έλεγχο επειδή, ενώ επικαλούνται πληρωμές με μετρητά, δέχονται σωρηδόν εμβάσματα από τρίτους στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, θα πρέπει να ανατρέψουν όσα δήλωσαν ως τότε και να δικαιολογήσουν ένα προς ένα τα ποσά που περνούν από τους λογαριασμούς τους.

Είναι προφανές ότι αυτή η καταγραφή αρχείου ανά συναλλαγή απαιτεί ειδική μηχανογραφική υποστήριξη, αφού με κόστος, π.χ., 50-80 ευρώ ένα λογιστικό γραφείο δεν μπορεί να προσφέρει και πλήρη… χρηματοοικονομική ανάλυση στον ελεύθερο επαγγελματία, γιατρό ή δικηγόρο κ.λπ., για τα έσοδα και έξοδά του.

Στα διαθέσιμα στοιχεία, για τον προσδιορισμό του εισοδήματος συμπεριλαμβάνονται επίσης, ενδεικτικά, στοιχεία και πληροφορίες που διαθέτει η φορολογική διοίκηση για την έκταση της συναλλακτικής δράσης και τις συνθήκες λειτουργίας του νομικού προσώπου/νομικής οντότητας ή του φυσικού προσώπου που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τέτοια στοιχεία μπορούν να είναι οι αγορές, οι πωλήσεις και το μεικτό κέρδος που εμφανίζει το πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, το ύψος των αμοιβών που εισπράττονται κατά περίπτωση, η πελατεία, το μεικτό κέρδος που προκύπτει από ομοειδείς επιχειρηματικές ή επαγγελματικές δραστηριότητες, οι οποίες προσδιορίζονται με βάση ιδίως τον χρόνο, τον τρόπο, τον τόπο και τα μέσα άσκησης της δραστηριότητας, καθώς και την ειδικότητα και τον επιστημονικό τίτλο κατά περίπτωση, το απασχολούμενο προσωπικό, το ύψος των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί, καθώς και των ιδίων κεφαλαίων κίνησης, το ποσό των δανείων και των πιστώσεων, το ποσό των εξόδων παραγωγής και διάθεσης των εμπορευμάτων, των εξόδων διαχείρισης, κάθε επιχειρηματική δαπάνη και γενικά κάθε άλλο στοιχείο που προσδιορίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα αυτών.

Τέτοια στοιχεία αποτυπώνονται και διαβιβάζονται πλέον online μαζικά στην ΑΑΔΕ, λαμβάνουν έναν Μοναδικό Αριθμό Καταχώρησης (ΜΑΡΚ) και δεν σβήνονται από τα αρχεία της φορολογικής διοίκησης μέχρι νεωτέρας…

Διαβάστε ακόμη

«Point system» για την πιστοληπτική ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Reuters: Αφιέρωμα στην ανάκαμψη του τουρισμού στην Ελλάδα το 2022 (pic)

Βρετανία: Την επίσπευση της διαδικασίας για τη διαδοχή Τζόνσον εξετάζει η «Επιτροπή 1922»

 

Exit mobile version