του Κωστή Πλάντζου
Το κλείσιμο της συμφωνίας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ανακοίνωσε ο Γιώργος Σταθάκης μετά το τέλος της σημερινής συνάντησης με τους θεσμούς, αλλά, μένουν τρία σημαντικά ανοιχτά τεχνικά θέματα προς επίλυση, που αυτά ουσιαστικά θα κρίνουν το κλείσιμο ή όχι της αξιολόγησης.
Με βάση τα όσα είπε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης που μετείχε στην σύσκεψη, οι εκκρεμότητες είναι οι εξής:
Με τι επιτόκιο θα υπολογίζεται η οφειλή, τι θα ισχύει για τις εγγυήσεις και τους εγγυητές του δανείου και το εάν θα «κουρεύονται» ή όχι τελικά κάποιες οφειλές φόρου στο Δημόσιο (όπως ΦΜΥ ή ΦΠΑ).
Ο ίδιος τόνισε πως «καταλήξαμε σε ένα νόμο που θα προβλέπει ίση μεταχείριση σε όλα τα επίπεδα, όλων των πιστωτών» (Δημόσιο, τράπεζες και ιδιώτες- στους οποίους χρωστά ο οφειλέτης).
Όπως εξήγησε, το σύνολο της οφειλής θα επιμερίζεται σε δύο κατηγορίες: στην αρχική οφειλή, στην οποία θα υπολογίζεται και ένα επιτόκιο (το οποίο ουσιαστικά θα τιμαριθμοποιεί το αρχικό ποσό οφειλής, ανάλογα με τα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει), ενώ θα αντιμετωπίζονται ξεχωριστά οι προσαυξήσεις που έχουν σωρευτεί.
Κριτήριο για την ένταξη στη ρύθμιση θα είναι ο τζίρος (τουλάχιστον 50.000 ευρώ) αλλά θα εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ωστόσο μπορεί να υπάγονται όσοι με βάση τον νόμο θεωρείται ότι ασκούν εμπορική δραστηριότητα.
Δικαίωμα ένταξης θα έχουν μόνο βιώσιμες επιχειρήσεις. Τις μικρές θα αξιολογούν μεσολάβητες ενώ τις μεγάλες θα αξιολογούν τρίτες μεγάλες εταιρείες.
Όσον αφορά τα κριτήρια με τα οποία οι τράπεζες θα επιλέγουν εάν θα δεχθούν ή όχι να συμφωνήσουν για ένταξη ενός οφειλέτη στη ρύθμιση (καθώς θα απαιτείται πλειοψηφία 60% των πιστωτών για να αποκτήσει δεσμευτική ισχύ η συμφωνία και για τους υπόλοιπους πιστωτές) ο νόμος θα επιτρέπει να αποφασίζουν η καθεμία ανεξάρτητα από την άλλη, χωρίς κάποια κοινά κριτήρια ή π.χ οδηγίες της ΤτΕ.
Τόνισε πάντως ότι η ελληνική θέση είναι να εξαιρείται κάθε οφειλή από ΦΠΑ αν και το θέμα αυτό παραμένει μεταξύ των εκκρεμοτήτων που θα εξετάσουν τα τεχνικά κλιμάκια.