search icon

Οικονομία

Ματίας Κόρμαν (ΟΟΣΑ): Η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει την παραγωγικότητά της

Η ανάγκη για λήψη διαρθρωτικών μέτρων, αύξηση του εργατικού δυναμικού και ενίσχυση της καινοτομίας - Οι προειδοποιήσεις για το δημόσιο χρέος και την ανάγκη για «μαξιλάρια» ασφαλείας

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια, αλλά και η ελληνική οικονομία, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Ματίας Κόρμαν, στην ομιλία του στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως παρατήρησε ο Μ. Κόρμαν «η Ελλάδα παραμένει -σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο- κατά 30% λιγότερο παραγωγική χώρα του ΟΟΣΑ» και αυτό παρά την πρόοδο που έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια και το γεγονός ότι «η ελληνική οικονομία ξεπερνά σε επιδόσεις το σύνολο της Ευρώπης». Σημείωσε επίσης ότι η παγκόσμια παραγωγικότητα μειώνεται σταθερά τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το έλλειμμα παραγωγικότητας, ο Κόρμαν προτείνει μία σειρά μέτρων σε διαφορετικούς τομείς: ενίσχυση του ανταγωνισμού, μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων, στήριξη των καινοτόμων επιχειρήσεων, καλύτερες ψηφιακές υποδομές και μεγαλύτερη πρόσβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα , βελτίωση της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης δεξιοτήτων με δυναμικά και ανοιχτά εκπαιδευτικά συστήματα υψηλόβαθμης εκπαίδευσης σε συνδυασμό με περισσότερες δυνατότητες για upskilling και reskilling.

Παράλληλα, ο Μ. Κόρμαν τόνισε την ανάγκη οι κυβερνήσεις να φτιάξουν «δημοσιονομικά μαξιλάρια» (fiscal buffers) και να ενισχύσουν τη δημοσιονομική τους ανθεκτικότητα.

«Το δημόσιο χρέος συνεχίζει να αυξάνεται σε πολλές χώρες με αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης» είπε, προσθέτοντας ότι τα επιπλέον βάρη που προκαλεί η ανάγκη για αντιμετώπιση του δημογραφικού, της κλιματικής κρίσης και των αμυντικών αναγκών απαιτούν «οι κυβερνήσεις να κάνουν καλύτερο σχεδιασμό στη βάση μεσομακροπρόθεσμων οικονομικών πλαισίων, να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και τα εισοδήματα, να περιορίσουν την αύξηση των δαπανών και να βελτιώσουν τη σύνθεση των δαπανών. Πρέπει να διασφαλίσουν ότι το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε βιώσιμο δρόμο» κατέληξε.

Σε ότι αφορά στις παγκόσμιες προκλήσεις που προκαλεί η γήρανση του πληθυσμού, ο Μ. Κόρμαν ανέφερε ότι η μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών, νέων και μεταναστών μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του εργατικού δυναμικού.

Σε κάθε περίπτωση ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ παραδέχθηκε ότι η παγκόσμια οικονομία επιδεικνύει ανθεκτικότητα, με την ανάπτυξη να συνεχίζεται, τον πληθωρισμό να μειώνεται και το παγκόσμιο εμπόριο να ενισχύεται παρά τα διάφορα εμπόδια.
Για το 2023, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,9%, ενώ την επόμενη χρονιά θα ανέλθει στο 3%.
Προβλέπει επίσης ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στα επίπεδα στόχων των κεντρικών τραπεζών, με μόνες εξαιρέσεις την Αργεντινή και την Τουρκία.

Διαβάστε ακόμη 

EΛΣΤΑΤ: Στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο – Αυξήσεις 5,3% στα τρόφιμα

Φορολογικό νομοσχέδιο: Μπόνους για όσους δεν προσφεύγουν στα δικαστήρια

Φωτοβολταϊκά στο χωράφι: Εντυπωσιακή ζήτηση – Οι αιτήσεις ξεπέρασαν από την πρώτη μέρα τις 675

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version