search icon

Οικονομία

Μαστίγιο και καρότο: «Τελειώνετε με τα προαπαιτούμενα, για να μιλήσουμε για ελάφρυνση χρέους»

Οι δανειστές βιάζονται να κλείσει η αξιολόγηση - Πολυεθνική συν-διοίκηση στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, πώληση ΑΔΜΗΕ και φόρος έως 60% στα αδήλωτα εισοδήματα, για να έρθουν τα επόμενα 1,7 δισ. από τις δόσεις - Καλό «σημάδι» για εκταμίευση η αποστολή έκθεσης με τα στοιχεία Τσακαλώτου για την πορεία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών - Η «σκυτάλη» αύριο στα εργασιακά

Του Κωστή Πλάντζου

Με διάθεση να τελειώνει γρήγορα η αξιολόγηση, διαπιστώνουν στην κυβέρνηση πως ήρθαν την φορά αυτή οι εκπρόσωποι του «κουαρτέτου» των δανειστών. «Έδειξαν ότι δεν έχουν σκοπό να μας πάνε στις καθυστερήσεις», όπως έλεγε στέλεχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας που έζησε από μέσα εχθές τα πρώτα “τετ-α-τετ” των υπουργών με τους θεσμούς.

Στην κυβέρνηση θέλουν να εκμεταλλευτούν την διάθεση αυτή (των Ευρωπαίων κυρίως) να κλείσει σε “χρόνο-ρεκόρ” η β΄ αξιολόγηση (ως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου) προκειμένου να μην κολλήσει η διαπραγμάτευση σε “λεπτομέρειες” και να γλιτώσουν πιέσεις για μεγαλύτερες υποχωρήσεις σε Εργασιακά, κόκκινα δάνεια και συντάξεις. “Άγνωστος Χ” όμως παραμένει ο ρόλος της κυρίας Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ που έλειπε εχθές αλλά αναμένεται από σήμερα στην Αθήνα, ενώ την ίδια πίεση για άμεση ολοκλήρωση νοιώθει και η κυβέρνηση, με κίνδυνο υποχώρηση από τις όποιες “κόκκινες γραμμές” έχουν απομείνει, στο όνομα της ανάγκης για ελάφρυνση του χρέους.

Το «καλό νέο» της πρώτης ημέρας των επαφών Τσακαλώτου-δανειστών ήταν πως οι θεσμοί έσπευσαν να ετοιμάσουν και να αποστείλουν έκθεση με τα στοιχεία που τους έδωσε ο υπουργός Οικονομικών για την πορεία πληρωμής των ληξιπροθέσμων. Αυτό δείχνει ενδεχομένως και την διάθεση να καταβληθεί άμεσα στην Ελλάδα η… εξ αναβολής δόση των 1,7 δισ. ευρώ, την ερχόμενη Δευτέρα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Την ίδια στιγμή όμως:

1) ο κύριος Τσακαλώτος δεσμευόταν εχθές πως το Διοικητικό Συμβούλιο στην «Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας» θα επιλεγεί με διεθνή διαγωνισμό και, άρα, εκτός από το Εποπτικό Συμβούλιο όπου ήδη διορίστηκαν 3 Έλληνες και 2 ξένοι, ξένοι θα μπούνε και στο ΔΣ του υπερ-Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων που θα διοικεί και θα διαχειρίζεται τον δημόσιο πλούτο της χώρας από τον Δεκέμβριο κιόλας -και για τα επόμενα 99 χρόνια.

2) ανακοινώθηκε χθες ότι προχωρά η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, με την κινεζική SGCC και την ιταλική TERNA, όπως ήταν προπαιτούμενο. Επ’αυτού θα συζητούσαν οι θεσμοί με τον υπουργό Περιβάλλοντος κύριος Πάνο Σκουρλέτη, αλλά η χθεσινή συνάντηση αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα, λόγω μιας ξαφνικής ελαφράς αδιαθεσίας του υπουργού.

3) οι θεσμοί θέλουν να έχουν λόγο ακόμα και για τα … κουπόνια ενίσχυσης των πολιτικών κομμάτων. Αν και θα φάνταζε απίθανο να κολλήσει εκεί η διαπραγμάτευση, αυτό ήταν από τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν εχθές και οι ξένοι επέμεναν πάλι ότι πρέπει και τα κουπόνια δωρεάς στα κόμματα ακόμα να καταγράφονται ονομαστικά, δείχνοντας να μην καταλαβαίνουν –με βάση ίσως την εμπειρία από τις πατρίδες τους- γιατί στην χώρα μας υπάρχει φόβος αν τα κουπόνια φέρουν ονοματεπώνυμο των οικονομικών υποστηρικτών ενός κόμματος και γιατί πρέπει να παραμείνουν οι προσφορές αυτές ανώνυμες.
Έχουν συμφωνήσει όμως ότι θα απαγορεύεται σε επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα) να κάνουν δωρεές στα κόμματα, ενώ στα φυσικά πρόσωπα θα γίνονται ονομαστικά με ανώτατο όριο τα 20.000 ευρώ και υποχρεωτικά μέσω τραπέζης αν ξεπερνούν τα 500 ευρώ. Επίσης θα μειωθεί η φοροαπαλλαγή για τέτοιες δωρεές, έως το 10% όπως ισχύει για δωρεές προς κοινωφελείς οργανισμούς και ιδρύματα.

4) Η «γραμμή» των δανειστών πέρασε τελικά, σύμφωνα με όσα ανέφερε κυβερνητικός παράγων εχθές, και στο θέμα της εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων. Η ίδια πηγή επιβεβαίωσε πως ο φόρος θα φτάνει στο 60%, λέγοντας: «μπορεί να μην είναι ελκυστικό αλλά όποιος ξέρει πως “τον έχουμε” τον συμφέρει να βρει και να τα δώσει».
Την πίεση προς την ελληνική πλευρά μετέφερε και ο επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΚΤ στην Τρόικα, Φρανσέσκο Ντρούντι, ο οποίος έστειλε μήνυμα, μιλώντας σε ομιλία του σε ελληνογερμανικό συνέδριο στην Αθήνα, το οποίο συνοψίζεται ως εξής: «εφαρμόστε εσείς όλα τα μέτρα, για να μιλήσουμε μετά εμείς για το χρέος».

Συγκεκριμένα ο κύριος Ντρούντι υποστήριξε μεν ότι η ρύθμιση του χρέους, αλλά και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, αποτελούν τους παράγοντες που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επανέλθει στις αγορές, τόνισε δε όμως πως «είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να δείχνουν πλήρη δέσμευση στους στόχους και στο πρόγραμμα (…) Αυτό είναι το απαραίτητο και να βγει εν τέλει η Ελλάδα από το πρόγραμμα και να επανέλθει στις αγορές».

Μάλιστα ο κ. Ντρούντι δεν περιορίστηκε σε όσα προβλέπει η β΄αξιολόγηση (εργασιακά, κόκκινα δάνεια) αλλά υπέδειξε ότι αυτό που πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής είναι α) να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, β) να βελτιωθεί η δημοσιονομική θέση της χώρας και γ) όχι μόνων να συνεχιστούν, αλλά και να εισαχθούν μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, κ. Αλ. Τσίπρας, σε μήνυμά του προς τους συνέδρους, ανέφερε ότι «απαιτείται η άμεση συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE)».

Exit mobile version