Τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών και εμπορικών αξιών των ακινήτων, με παράλληλη αναπροσαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) στην κατεύθυνση των κυβερνητικών εξαγγελιών για μεσοσταθμική μείωσή του κατά 8%-10%.

Εξάλλου, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα τρέξει και το φιλόδοξο σχέδιο των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων, όπου ο φάκελος του ακινήτου θα συντάσσεται και θα κατατίθεται από τους συμβολαιογράφους με απλές διαδικασίες και χωρίς τα γνωστά γραφειοκρατικά εμπόδια.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η διαδικασία για την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2020, αλλά επιβραδύνθηκε σημαντικά λόγω της πανδημίας και των συνακόλουθων lockdown.

Στο επίκεντρο των αναπροσαρμογών βρίσκονται περιοχές όπως η Νέα Φιλαδέλφεια, η Βάρη, η Νέα Μάκρη, η Λυκόβρυση, το Παλαιό Φάληρο, η Βουλιαγμένη, το 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα της Αθήνας, για τις οποίες δεν έχουν κατατεθεί εισηγήσεις από τους εκτιμητές, ενώ ανάλογο πρόβλημα υπάρχει σε ζώνες της Θεσσαλονίκης, της Πελοποννήσου, της Β. Ελλάδας κ.λπ.

Ο νέος σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών στοχεύει στο να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 έτσι ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η πιο δύσκολη άσκηση, δηλαδή το «κούμπωμα» των νέων αντικειμενικών αξιών με τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ. Τότε θα αποφασιστεί και το αν θα υλοποιηθεί και η εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%-10% μεσοσταθμικά. Οπως εξηγούν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, με τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, οι όποιες αλλαγές γίνουν στο σύστημα των αντικειμενικών δεν θα φέρουν επιβαρύνσεις στον φόρο ακινήτων του 2021.

Επιβαρύνσεις όμως θα υπάρξουν σε περιοχές που θα ενταχθούν από εφέτος στο σύστημα αντικειμενικών αξιών. Στην έκθεση της Ε.Ε. για την 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η επικαιροποίηση θα συνοδευτεί με επέκταση κατά 30% του συστήματος των αντικειμενικών αξιών στην επικράτεια και συγκεκριμένα σε περίπου 2.900 περιοχές που σήμερα υποφορολογούνται με πολύ χαμηλές αξίες.

Πάντως, ο Προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει ότι οι φόροι στην ακίνητη περιουσία θα κινηθούν στα φετινά επίπεδα των 2,67 δισ. ευρώ, ενώ στο τραπέζι παραμένει το σενάριο κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου που πληρώνουν περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 ευρώ. Αυτή, άλλωστε, είναι και η εισήγηση της επιτροπής Πισσαρίδη που έχει κατατεθεί στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ η χρηματοδότηση του μέτρου μπορεί να γίνει από τα έξτρα έσοδα που θα φέρει η ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα.

Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ανέρχεται στο ποσό των 630 εκατ. ευρώ και καταβάλλεται από 450.000 φυσικά πρόσωπα και περίπου 50.000 επιχειρήσεις. Η συνολική αξία των ακινήτων που κατέχουν οι ανωτέρω ξεπερνάει τα 600 δισ. ευρώ, όταν η συνολική ακίνητη περιουσία είναι ελαφρώς πάνω από 1 τρισ. Ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της κτηματαγοράς, με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών αύξηση φόρου θα προκύψει για τους φορολογούμενους που έχουν στη κατοχή τους ακίνητα σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας (Εξάρχεια, Κυψέλη, Πατήσια, Ευελπίδων, Κουκάκι, Κολωνάκι, Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Ιλίσια, Σύνταγμα, Χίλτον κ.ά.), σε περιοχές των νοτίων προαστίων (παραλιακή ζώνη Γλυφάδας, Βούλας, Βουλιαγμένης και Ελληνικού), στον Πειραιά, στα δυτικά προάστια (Νίκαια, Αιγάλεω, Περιστέρι κ.ά.) και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Επίσης υψηλότερος θα είναι ο φόρος σε νησιά και τουριστικές περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα (Μύκονος, Σαντορίνη, Κέρκυρα κ.ά.) καθώς και σε ακριβές περιοχές στην Αττική που δεν έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης.

Κομβικό σημείο για την άσκηση ισορροπίας στο συγκεκριμένο εγχείρημα είναι προφανώς η εκ νέου ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ. Μεσοσταθμική μείωσή του κατά 8%-10% σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις αυτή θα φτάσει στο 20%, σε άλλες θα κινηθεί στα επίπεδα του 10%-12% και σε κάποιες άλλες θα είναι χαμηλότερες από 5% έως 8%. Στις περιοχές που θα καταγραφεί μεγάλη αύξηση στις τιμές ζώνης, καθώς και σε πολλές από τις 3.000 περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα, ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα μειωθεί ελάχιστα. Αντίθετα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες από τις εμπορικές η έκπτωση θα φτάσει το 10%-12%.

Παράλληλα, μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο θα προχωρήσει και το σχέδιο με τις αλλαγές στις μεταβιβάσεις ακινήτων που πλέον θα γίνονται χωρίς καμία επίσκεψη στην εφορία και σε χρόνο εξπρές. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους αναμένεται ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την e-υποβολή όλων των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου στο σύστημα Taxisnet.

Μεταβιβάσεις ακινήτων, δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές θα ξεκινούν και θα ολοκληρώνονται στο γραφείο του συμβολαιογράφου χωρίς ταλαιπωρία και χαρτούρα. Δεκάδες δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και έγγραφα που απαιτούνται σήμερα για μια μεταβίβαση ακινήτου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΑΑΔΕ, Κτηματολόγιο, Τεχνικό Επιμελητήριο, δήμους, ΕΦΚΑ) θα συλλέγονται ηλεκτρονικά και θα καταχωρίζονται στον φάκελο του ακινήτου που πρόκειται να μεταβιβαστεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα απαιτούνται τουλάχιστον 20 δικαιολογητικά για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση ενός ακινήτου, αφού το συμβόλαιο θα πρέπει να συνοδεύεται από φορολογική ενημερότητα, πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, πιστοποιητικό για μη οφειλή προς ΟΤΑ, βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας, βεβαίωση πολιτικού μηχανικού περί πολεοδομικής νομιμότητας, πιστοποιητικό ενεργειακού επιθεωρητή κ.λπ..

Με την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου θα ενεργοποιηθούν και οι διατάξεις που έχουν ανασταλεί και προβλέπουν την αύξηση σε 9 μήνες της προθεσμίας υποβολής αρχικών ή νέων δηλώσεων φόρου κληρονομιών, υπό την προϋπόθεση ότι ο κληρονόμος απεβίωσε στην ημεδαπή και την τροποποίηση της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων για περιοχές στις οποίες δεν ισχύει αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας.

Διαβάστε περισσότερα

Επώνυμες διεθνείς αφίξεις πολλών αστέρων στα ξενοδοχεία

Μειωμένα ενοίκια Νοεμβρίου: Τι πρέπει να κάνετε για μην χάσετε τις αποζημιώσεις της Δευτέρας

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι