Για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και την ακρίβεια, μίλησε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Μιλώντας στο Ertnews , όπως ανέφερε: «Έχουμε μια πραγματικότητα που ξεκινάει από δύο δύο μεγέθη ως προς την οικονομία. Το ένα μέγεθος είναι τα εισοδήματα, δηλαδή πόσα ποσά λαμβάνουν οι πολίτες, είτε οι μισθωτοί, είτε μετά τα έσοδά τους, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε οι δημόσιοι υπάλληλοι και ένας άλλος δείκτης είναι οι τιμές ως προς τις τιμές. Ξεκινώ από το δεύτερο. Πράγματι, υπάρχει μια εισαγόμενη, επίμονη ακρίβεια. Αν δει κανείς τα στατιστικά μήνα μήνα, φαίνεται ότι έχουν διακυμάνσεις. Υπάρχουν αυξομειώσεις. Πιο επίμονος ο δείκτης του πληθωρισμού των τροφίμων. Με βάση τα στοιχεία τα επίσημα στοιχεία μέσα σε έναν χρόνο. Η Ελλάδα είναι και αυτή έχει έναν σημαντικό εισαγόμενο πληθωρισμό. Είναι λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε επίπεδο ετών. Αυτό που έχει λοιπόν πάρα πολύ μεγάλη σημασία είναι για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις εστίες, να πάμε στον πρώτο δείκτη.

Και το δεύτερο επίπεδο παρεμβάσεων έχει να κάνει με τις στοχευμένες. Αυτόν τον μήνα θα δοθούν τον Δεκέμβριο σε μια λογική κοινωνικής αλληλεγγύης. Να στηρίξουμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν περισσότερο ανάγκη, να έχουν όσο γίνεται λιγότερες επιπτώσεις από τις δυσκολίες τις παγωμένες που αντιμετωπίζουμε, που είναι περίπου για 2,3 εκατομμύρια πολίτες. 352 εκατομμύρια. Πολύ σημαντική είναι και η λογική που ακολουθεί η κυβέρνηση για κάτι το οποίο δεν υπήρχε το 2019 που παραλάβαμε, του ελέγχου της αγοράς.

Γιατί η αισχροκέρδεια δεν γεννήθηκε μαζί με την εισαγόμενη ακρίβεια, προϋπήρχε. Έχουμε κάνει πάνω από 20.000 ελέγχους, πάνω από 1.500 πρόστιμα, τα οποία ξεπερνούν τα 8 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχουν συνεχείς έλεγχοι και για εικονικές εκπτώσεις και για φαινόμενα αδικαιολόγητων κερδών και για τα σχετικά».

Τα πρόστιμα

Ακολούθως αναφέρθηκε στα πρόστιμα, λέγοντας: «Καταρχάς να πούμε ότι καμία από τις παρεμβάσεις που ανέφερα και πολλές ακόμα που για οικονομία χρόνου δεν μπορούσα να αναφέρω, δεν λύνουν από μόνες τους το πρόβλημα. Αν το λέγαμε αυτό θα αιθεροβατούσαμε, όλες μαζί όμως μειώνουν κατά πολύ τις συνέπειες. Πάμε λοιπόν στα πρόστιμα. Κατ’ αρχάς τα πρόστιμα είναι πολλαπλάσια, κάθε φορά μεγαλύτερα, μέχρι και υπερπολλαπλάσια των εσόδων από την εκάστοτε δραστηριότητα που χαρακτηρίζεται παράνομη, γι αυτό και μπαίνει ένα πρόστιμο. Αν για παράδειγμα μία εταιρεία έβγαλε από μία εικονική έκπτωση Χ ευρώ ή από την παραβίαση του μέγιστου του πλαφόν για το μέγιστο περιθώριο κέρδους, το πρόστιμο είναι πολλαπλάσιο.

Δεύτερη παραδοχή. Στις περιπτώσεις που επιβλήθηκαν πρόστιμα πέραν των εσόδων που έχει το κράτος από την είσπραξη των προστίμων, που είναι όλο και περισσότερα τα έσοδα, εκτός από αυτά που έχουν γίνει, κάποιες προσφυγές έχουν βεβαιωθεί και έχουν εισπραχθεί τα περισσότερα. Έχει παρατηρηθεί μείωση της τιμής στον κωδικό αυτόν από 5 μέχρι πολλές φορές και 25%. Άρα ουσιαστικά υπάρχει και μια λογική συμμόρφωσης των εταιρειών. Μάλιστα μία από τις δύο μεγάλες εταιρείες που τους μπήκε το τελευταίο πρόστιμο αυτή την εβδομάδα, παρατηρήθηκε ότι έβαλε 50 νέους κωδικούς, την τελευταία πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως την είχε ανακοινώσει ο υπουργός. Ο κύριος Σκρέκας για τη σταθερή μείωση τιμής από 5 έως πολλές φορές και περισσότερα τα 100 μέσα σε ένα εξάμηνο. Άρα τα πρόστιμα είναι μία από τις κορυφαίες πρωτοβουλίες, βασικά τα κορυφαία από τους κορυφαίους πυλώνες στον πόλεμο κατά της ακρίβειας. Και θα συνεχιστούν οι έλεγχοι με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς».

 

Το φορολογικό νομοσχέδιο

Mιλώντας για το φορολογικό νομοσχέδιο ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι: «Το 2023. Πριν από λίγους μήνες δηλαδή σε εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά είχε πει. “Καταφέραμε και μειώσαμε πάνω από 50 φόρους και μας έχει μείνει μια εκκρεμότητα”. Και ήταν ειλικρινής αυτή η εκκρεμότητα με βάση το πρόγραμμα του 19, γιατί σε κάποιους φόρους μειώσαμε και περισσότερο κάποιους μειώσαμε περισσότερο ήταν το τέλος επιτηδεύματος. Με αφορμή λοιπόν αυτή τη συζήτηση, που είναι η τελευταία εκκρεμότητα από τα 19, γιατί θα ακολουθήσουν εφόσον συνεχίζουμε αυτή την πολιτική με τις αποδόσεις και άλλες μειώσεις φόρων, αυτή είναι η φιλοσοφία μας βάσει του προγράμματός μας πάντα. Αρχίζει λοιπόν. Είχε την εξής διατύπωση υπό την προϋπόθεση ότι θα καταφέρουμε να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή.

Το νομοσχέδιο αυτό κατ αρχάς δεν έχει καμία αύξηση φορολογικού συντελεστή. Ούτε θα ακούσετε ποτέ από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αυξάνει φορολογικούς συντελεστές, ή να επιβάλλει φόρους. Το φορολογικό νομοσχέδιο έχει μια σειρά από παρεμβάσεις οι οποίες έχουν ένα στόχο φιλόδοξο 3,2 δις στο πλαίσιο της πάταξης ή περιορισμού της φοροδιαφυγής. Μία εκ των παρεμβάσεων γιατί οι άλλες είναι το ηλεκτρονικό χρήμα, το υποχρεωτικό ηλεκτρονικό χρήμα στα ακίνητα, τα αυστηρότερα διπλάσια πρόστιμα απ’ ότι το ποσό που χρησιμοποιείται με μετρητά αντί για ηλεκτρονικό χρήμα που επιβάλλεται εκ του νόμου με πολύ αυστηρότερα πρόστιμα.

Η νομοθεσία για τα airbnb μια σειρά από παρεμβάσεις στο πλαίσιο της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ξεκινάμε από μια παραδοχή το 71% και είμαι κι εγώ ελεύθερος επαγγελματίας και δεν μπορώ να ακούω λογικές στοχοποίησης. Όμως πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Δεν μπορεί το 71% να δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό των μισθωτών. Σημαίνει ότι είναι όλοι φοροφυγάδες.; Σε καμία περίπτωση. Εδώ λοιπόν τι γίνεται. Εδώ γίνεται ένα σύστημα δικαιότερης φορολόγησης που προφανώς θα εξετάσουμε σημειακές παρεμβάσεις. Αν κάποιος για παράδειγμα είναι κάτω από 10.000 ευρώ. Και αυτό είναι απολύτως λογικό από μια σειρά περιπτώσεις.

Υπάρχουν δύο παραδείγματα, δύο διαφορετικές περιπτώσεις, δύο παραδείγματα και μία ενδεχόμενη αλλαγή. Το πρώτο παράδειγμα που θεωρώ ότι εκεί το νομοσχέδιο είναι ουσιαστικά είναι η ουσία του νομοσχεδίου. Στο σκέλος αυτό έχει κάποιος μια επιχείρηση, ένα φούρνο, μια καφετέρια έτσι και έχει για παράδειγμα επτά εργαζόμενους με τον κατώτατο μισθό και αυτός έχει έσοδα κάτω από αυτούς τους επτά εργαζόμενους. Αυτό δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτό από το σύνολο της κοινωνίας. Αυτό είναι λοιπόν ένα παράδειγμα. Εκεί παρεμβαίνουμε και για μένα ορθότατα παρεμβαίνουμε. Παράδειγμα δεύτερο Ένας νέος δικηγόρος, ένας νέος δικηγόρος, ένας νέος μηχανικός, ένας νέος ελεύθερος επαγγελματίας εξαιρείται για 3 χρόνια, για 4 και 5 χρόνια, έχει ουσιαστικά πολύ μικρότερο αυτό το ποσό. Άρα θα έχει μείωση φόρου και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανεξαρτήτως ηλικίας, που δουλεύουν μέχρι τρεις εργοδότες με μπλοκάκι, επίσης όλοι εξαιρούνται για να έχουμε εικόνα των εξαιρέσεων του νομοσχεδίου. Πάμε λοιπόν σε μία, σε μία ενδεχόμενη αλλαγή και σας το ξαναλέω χωρίς να βγάζω είδηση. Θα μπορούσε ενδεχομένως να συζητηθεί. Αν προκύπτει αυτό, μπορεί να γίνει μια πρόταση ότι για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει ένα εισόδημα μεγαλύτερο οικογενειακό ή από άλλους πόρους. Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, αν υπάρχουν τέτοιες προτάσεις, το υπουργείο Οικονομικών θα το εξετάσει, θα το συζητήσει, το ξαναλέω. Μιλάμε όμως για σημειακές παρεμβάσεις για να μην υπάρξουν αδικίες».

Διαβάστε ακόμη

Αρχίζουν φοροέλεγχοι και σε μισθωτούς – συνταξιούχους

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 24 Νοεμβρίου

Ακίνητα: Σε ποιες πόλεις αυξήθηκαν οι τιμές στα διαμερίσματα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ