© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Για να μπορέσει κάποιος, σήμερα, να δώσει με γονική παροχή ένα ακίνητο στα παιδιά του θα πρέπει να μη χρωστάει ούτε ένα ευρώ στην Εφορία, να έχει πληρώσει όλους τους φόρους (δηλαδή και όσους δεν έχουν λήξει), να μην έχει αφήσει απλήρωτη κλήση στη Δημοτική Αστυνομία και να μη βρίσκεται σε κάποιο καθεστώς ρύθμισης οφειλών.
Βάσει των ισχυουσών διατάξεων, οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, ακόμη και αν έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους αυτές σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις, δεν μπορούν να λάβουν αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας. Ετσι μπλοκάρεται κάθε διαδικασία μεταβίβασης των περιουσιακών τους στοιχείων. Δηλαδή ουσιαστικά δεν τους επιτρέπεται να μεταβιβάσουν τις περιουσίες τους στα παιδιά τους ή σε άλλους στενούς συγγενείς τους. Με άλλα λόγια, μόνο όσοι μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα μπορούν να εκμεταλλευτούν τις νέες ευνοϊκές διατάξεις που ισχύουν για τις γονικές παροχές και να μεταβιβάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στα παιδιά ή σε άλλους στενούς συγγενείς τους χωρίς να επιβαρυνθούν με φόρους.
Χιλιάδες φορολογούμενοι με ανεξόφλητες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία που επιθυμούν να προχωρήσουν σε γονικές παροχές ή δωρεές ακινήτων βρίσκονται, ακόμα και σήμερα, αντιμέτωποι με ανυπέρβλητα εμπόδια, που ξεκινούν από την Εφορία και φτάνουν στους δήμους και την πολεοδομία.
Η μόνη διέξοδος για όσους χρωστούν ή ρυθμίζουν χρέη στην Εφορία είναι η διασφάλιση των οφειλών με το να βάλουν σε υποθήκη ένα ή περισσότερα ακίνητά τους. Ομως μια τέτοια διαδικασία, πέραν του ότι είναι πολύπλοκη, γραφειοκρατική και πολυέξοδη, λειτουργεί ως ένα επιπλέον εμπόδιο για την πραγματοποίηση των μεταβιβάσεων. Κι αυτό διότι συνήθως οι φορολογούμενοι αυτοί είτε επιθυμούν να μεταβιβάσουν όλα τα ακίνητά τους, οπότε δεν απομένει σ’ αυτούς κάποιο ακίνητο για να το βάλουν σε υποθήκη, είτε μεταβιβάζουν ένα και μοναδικό ακίνητο που έχουν, οπότε και πάλι δεν τους απομένει τίποτε για να το βάλουν σε υποθήκη.
Ετσι όλες αυτές οι επιθυμητές μεταβιβάσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν επειδή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι οφειλές των προσώπων που επιθυμούν να τις προχωρήσουν παραμένουν μη διασφαλισμένες. Και τα προβλήματα προκύπτουν για τους συμβολαιογράφους που αναλαμβάνουν τις μεταβιβάσεις καθώς, στη συνέχεια, βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο σημαντικά εμπόδια:
■ Το ότι, πλέον, είναι υποχρεωτική η λεγόμενη «ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου», η οποία συνεπάγεται υπέρμετρη γραφειοκρατία, χρονοτριβή για την εξεύρεση των πάμπολλων απαιτούμενων εγγράφων και στοιχείων, αλλά και απροσδιόριστο κόστος σύνταξής της. Το πιο… «απλό», αλλά χαρακτηριστικό πρόβλημα είναι η αναζήτηση της οικοδομικής άδειας του ακινήτου, που ειδικά σε περιπτώσεις διαμερισμάτων είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί. Ο μηχανικός καλείται να την αναζητήσει στην πολεοδομία (και αν τη βρει) χάνοντας χρόνο, με αποτέλεσμα να λήγει η ισχύς για άλλα που έχουν εκδοθεί (π.χ. η επίπονη φορολογική ενημερότητα).
■ Το ότι η πλατφόρμα δήλωσης αδήλωτων εμβαδών ακινήτων στους δήμους της χώρας είναι κλειστή και η ρύθμισή τους ανενεργή. Οι πολίτες διαπιστώνουν εκ των πραγμάτων την ανάγκη δήλωσής τους. Οι δήμοι όμως τους ζητούν αναδρομικά τέλη έως και 13 ετών, με προσαυξήσεις που φθάνουν έως και το 200%! Επιπροσθέτως δεν εφαρμόζουν όλοι οι δήμοι της χώρας το νέο μοντέλο για τη βεβαίωση ΤΑΠ (άμεση έκδοση έναντι εγγύησης που επιστρέφεται), με αποτέλεσμα να εμφανίζεται και εκεί το τέρας της γραφειοκρατίας!
Και το… κερασάκι στην τούρτα είναι το πρόβλημα με τις οριζόντιες ιδιοκτησίες. Συγκεκριμένα, η αδυναμία των ιδιοκτητών να προχωρούν σε μονομερή τροποποίηση της οριζόντιας ιδιοκτησίας όταν υπάρχει διαφορά στην επιφάνεια, υπέρ ή εις βάρος όμορης οριζόντιας ιδιοκτησίας ακόμα και εάν η αλλαγή δεν θίγει άλλους συνιδιοκτήτες άλλων ορόφων, ούτε κοινόχρηστους χώρους της οικοδομής!
Ας δούμε ένα παράδειγμα: Κάποιος αγόρασε με συμβόλαιο το 1990 ένα διαμέρισμα σε πενταώροφη πολυκατοικία η οποία έχει δύο διαμερίσματα ανά όροφο, εμβαδού 100 τ.μ. και σήμερα θέλει να το πουλήσει (ή να το κάνει γονική παροχή στα παιδιά του). Μαθαίνει για πρώτη φορά από τον μηχανικό που κάλεσε για να το μετρήσει προκειμένου να φτιάξει την «ταυτότητα διηρημένης ιδιοκτησίας», ότι το διαμέρισμά του δεν είναι 100 αλλά 102 τ.μ., δηλαδή δύο τετραγωνικά μέτρα μεγαλύτερο εις βάρος του διπλανού διαμερίσματος. Από αυτόν μαθαίνει και ο εμβρόντητος γείτονάς του πως το διαμέρισμά του είναι εκ κατασκευής δύο τετραγωνικά μικρότερο από τα σχέδια και το συμβόλαιό του. Για να συνταχθεί έγκυρο μεταβιβαστικό συμβόλαιο, πρέπει πρώτα να υπογραφεί από όλους τους ιδιοκτήτες όλων των υπόλοιπων διαμερισμάτων της πολυκατοικίας συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας του κτιρίου, κάτι αδύνατον στην πράξη, που θα πρέπει να μεταγραφεί στο αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο ή το Υποθηκοφυλακείο, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο.
Το μόνο «ευχάριστο» σε όλα αυτά είναι πως, άμα και όποτε καταφέρει ο συμβολαιογράφος να μαζέψει όλα τα αναγκαία έγγραφα (και να είναι όλα σε ισχύ) μπορεί να υποβάλει εύκολα και ψηφιακά τη δήλωση φόρου για τη γονική παροχή. Με τη νέα, ψηφιακή διαδικασία των γονικών παροχών και δωρεών, όλα διενεργούνται στα γραφεία του συμβολαιογράφου και μέσω του myPROPERTY.
Οι δηλώσεις γονικής παροχής – δωρεάς ακινήτου υποβάλλονται με τα εξής βήματα:
■ Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση για λογαριασμό δωρητή και δωρεοδόχου.
■ Η δήλωση αποστέλλεται στη θυρίδα δωρητή και δωρεοδόχου στο myAADE.
■ O δωρητής και ο δωρεοδόχος αποδέχονται τη δήλωση.
■ Η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα και σε περίπτωση που προκύπτει φόρος βεβαιώνεται.
■ Ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται αυτόματα για την υποβολή της δήλωσης.
■ Εάν προκύπτει πληρωμή φόρου ο δωρεοδόχος πληρώνει τον φόρο ψηφιακά (με κάρτα ή web banking).
■ Το TAXIS ενημερώνεται για την πληρωμή του φόρου.
■ Το αποδεικτικό καταβολής αναρτάται στο myPROPERTY για συμβολαιογράφο και δωρεοδόχο.
■ Ο συμβολαιογράφος αναρτά το συμβόλαιο στo myPROPERTY.
Διαβάστε ακόμα:
Τα υψηλά επιτόκια φέρνουν ακριβό χρήμα, ύφεση και ανεργία
Βρετανία: Οι ανησυχίες για βαθιά ύφεση και η σκληρή απάντηση των αγορών στη Λιζ Τρας