Κρίσιμο κρίνεται το επόμενο διήμερο για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης αφού κυβέρνηση και κουαρτέτο θα επιχειρήσουν να κλείσουν το τελικό κείμενο της συμφωνίας πριν οι Θεσμοί αναχωρήσουν από την Αθήνα τη Δευτέρα, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» στις 5 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών συντάσσουν ήδη κείμενο το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στις συναντήσεις του Σαββατοκύριακου με τους υπουργούς της κυβέρνησης.

Το χρονοδιάγραμμα είναι «σφιχτό» καθώς θα πρέπει μέσα στις επόμενες δύο μέρες να υπάρξει συμφωνία, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να προωθηθεί το τελικό κείμενο στο EuroWorking Group της 28ης Νοεμβρίου και να εγκριθεί από το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, ωστόσο, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν τις προηγούμενες μέρες ότι θα είναι μάλλον αδύνατο να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως το Eurogroup.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει πρόοδος, ειδικά στο θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2017, και πιο συγκεκριμένα στη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ενώ σε καλό δρόμο βρίσκονται οι συζητήσεις και στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού των επιχειρήσεων.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» παραμένουν τα εργασιακά, όπου στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσει τις θέσεις του στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να περιορίσει τις «απώλειες» στις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο. Σε κάθε περίπτωση, στο θέμα αυτό εντοπίζονται ίσως οι μεγαλύτερες εμπλοκές αφού το ΔΝΤ έχει μπει «σκληρά» στη διαπραγμάτευση.

Κατάθεση προϋπολογισμού

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου κατατίθεται στη Βουλή και ο νέος προϋπολογισμός με πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα, ενδεχομένως υψηλότερο από εκείνο του προσχεδίου, με επιχείρημα τη διατήρηση της υπεραπόδοσης εσόδων.

Στο οικονομικό επιτελείο αισιοδοξούν ότι οι δανειστές θα αποδεχθούν τα στοιχεία των εσόδων και τη θετική επίπτωσή τους στον προϋπολογισμό του 2017.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία που έχουν δοθεί στους θεσμούς για το τι μέρος της υπεραπόδοσης των εσόδων είναι μόνιμου χαρακτήρα, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα μπορεί τελικά να είναι υψηλότερο από το 1,8% που προβλεπόταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Ο μνημονιακός στόχος ανέρχεται στο 1,75% του ΑΕΠ. Λόγω όμως της υπεραπόδοσης των φορολογικών εσόδων τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι έχει δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» για τον προϋπολογισμό του 2017.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες μέχρι την 5η Δεκεμβρίου

Για την κυβέρνηση, κρίσιμες ημερομηνίες από εδώ και στο εξής είναι:

– η 21η Νοεμβρίου, οπότε και αναχωρούν οι δανειστές από την Αθήνα. Μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος σε εργασιακά, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, δημοσιονομικό.

– η 28η Νοεμβρίου, οπότε και στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι θα έχει επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). Ττην ίδια ημέρα συνεδριάζει το EWG

– 5η Δεκεμβρίου: Συνεδριάζει το Eurogroup και η Αθήνα προσδοκά ότι εκεί θα τεθούν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους – σημείο όπου έχει πολλάκις αναφερθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Στόχος είναι να εξειδικευτούν τα μέτρα για το χρέος στην ίδια συνεδρίαση ώστε στις αρχές Ιανουαρίου το ΔΝΤ να λάβει οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα.

ESM: Εξετάζει βραχυπρόθεσμα μέτρα 65 δισ. ευρώ

Αναφορικά με το χρέος, ο ESM εξετάζει να «πακετάρει» το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης με τα πρώτα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, στη βάση των συμφωνηθέντων του Eurogroup του Μαϊου, όπως μεταδίδει το Έθνος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι παρεμβάσεις σε αυτό το στάδιο μπορεί να αφορούν ακόμα και 65 δισεκατομμύρια ευρώ κρατικού χρέους (μέσα στα οποία είναι και σχεδόν 25 δισεκατομμύρια που αντιστοιχούν σε ομόλογα του EFSF που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες), ποσό μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά σχεδιαζόταν (40 δισ. ευρώ).

Το «πακέτο» των βραχυπρόθεσμων μέτρων θα αφορά τα επιτόκια και τη διάρκεια αποπληρωμής τμήματος των δανείων. Θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται στις αρχές του 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2018 με τη λήξη του προγράμματος (ώστε να ξεκινήσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα).