Καλοδεχούμενη χαρακτηρίζει το Μαξίμου την πιθανότητα εξόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην οποία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε αναφορά σε αυτό το ενδεχόμενο χωρίς, ωστόσο, να σχολίαζει την αναφορά του ότι αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις «τότε θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις».
Η κυβέρνηση με το non paper που εξέδωσε επιμένει ότι θα υπάρξει συμφωνία χωρίς νέα μέτρα και ζητά γρήγορα αποφάσεις και πρωτοβουλίες.
Το non paper έχει ως εξής:
«Η πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ ή με παρουσία του χωρίς χρηματοδότηση, και άρα χωρίς κεντρικό ρόλο, είναι μία εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στο δομικό πρόβλημα ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών που αποτελεί διαρκή τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.
Η άποψη ότι η Ευρώπη έχει θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης από μόνη της, δεν είναι καινούρια. Κερδίζει διαρκώς έδαφος σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και από την ελληνική πλευρά είναι εν τέλει καλοδεχούμενη, αρκεί οι πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις να παρθούν γρήγορα».
Σόιμπλε: «Μπορούμε και χωρίς ΔΝΤ»
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung είχε τονίσει ότι «το τωρινό πρόγραμμα για την Ελλάδα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να διασφαλίσουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής».
Στο ερώτημα αν μια αποχώρηση του Ταμείου θα προκαλούσε τριγμούς στην γερμανική πολιτική σκηνή και κυρίως το εσωτερικό των συντηρητικών κομμάτων, ο Β. Σόιμπλε απάντησε: «Δεν θα προκαλέσει προβλήματα, διότι εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Σε περίπτωση όμως που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις από άλλους τότε το τρέχων πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις».