search icon

Οικονομία

Μάαστριχτ: Ξεκίνησε η συζήτηση για χαλάρωση στα κριτήρια

Η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η πανδημία κατέστησε τον προ πανδημίας στόχο για περιορισμό του υψηλού χρέους των χωρών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα κάτω από το 60%, ανέφικτος

To δημόσιο χρέος των περισσότερων καρτών- μελών της Ευρωζώνης έχει ανέλθει σε ιστορικά υψηλά μετά τα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις για τη στήριξη της οικονομίας από το πλήγμα που επέφερε η πανδημία κορωνοϊού.

Η διαπίστωση αυτή που δεν αμφισβητείται σήμερα από κανέναν, οδηγεί σε μεγάλες αλλαγές και στον τρόπο διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, αφού εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατή πλέον από την πλευρά πολλών κρατών μελών, η τήρηση όλων των σημερινών δημοσιονομικών κριτηρίων της συνθήκης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε και επίσημα την έναρξη της συζήτησης, προτείνοντας στις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε μια απλούστευση των δημοσιονομικών κανόνων και μια καλύτερη εφαρμογής τους.

Αλλαγή θεώρησης των πραγμάτων

Η Κομισιόν αφήνει τα κράτη μέλη να αναζητήσουν την κατάλληλη απόφαση, ωστόσο είναι προφανές ότι κανένας δεν υποστηρίζει σήμερα τον προ πανδημίας στόχο για διαρκή προσπάθεια των κρατών μελών με υψηλό χρέος να το επαναφέρουν κάτω από το 60% του ΑΕΠ. Χρέος όπως της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας ή ακόμη και της Γαλλίας που κινείται σήμερα μεταξύ 110-200% ανάλογα με τη χώρα θα χρειαστεί δεκαετίες για να επανέλθει κάτω του 60% του ΑΕΠ. Συνεπώς πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή σε σχέση με τον τρόπο μείωσης του χρέους, αλλά και επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος.

Διαβάστε τη συνέχεια στην Deutsche Welle

Exit mobile version