Παρέμβαση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με σκοπό την εξομάλυνση των διατάξεων του Ν. 4557/2018 για το βρώμικο χρήμα, προκειμένου να βρουν λύσεις τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στον Κλάδο των Λογιστών – Φοροτεχνικών η υποχρέωση τήρησης των Μέτρων Δέουσας Επιμέλειας για τους πελάτες τους, ζητά ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών.
Ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών αντιδρά επειδή επαγγελματίες του κλάδου απειλούνται από το υπερβολικής αυστηρότητας νομικό πλαίσιο, που φτάνει στην ολική δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών τους. Και για τον λόγο αυτόν, ο πρόεδρος του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών έχει καταθέσει σχέδιο τροπολογίας προς το υπουργείο, προκειμένου αρθούν στρεβλώσεις που έχουν διαπιστωθεί
Το πρόβλημα απασχολεί επαγγελματίες, λογιστές και επιχειρήσεις, που έχουν μπλέξει στα «δίχτυα» των μέτρων δέουσας επιμέλειας για καταπολέμηση του “βρώμικου” χρήματος.
Ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών έχει αναδείξει το θέμα, με συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε προ ημερών σε αίθουσα του ΕΒΕΑ, με συντονίστρια την Σάγια Τσαουσίδου, Πρόεδρο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και με τη συμμετοχή των:
• Μιχάλη Πόλυγγερ, Πρόεδρος Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών και στέλεχος Ο.Ε.Ε.
• Μαρίνας Πολίτου, Υπεύθυνη Ανάπτυξης ΛΣΑ, Οικονομολόγος, Σύμβουλος Στρατηγικής και Ανάπτυξης, Partner στην PEPPERMIND BUSINESS CONSULTING, Μέλος Ο.Ε.Ε.
• Θωμά Παπαλιάγκα, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
• Αντώνη Γκορτζή, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Ηθικής (ΕΒΕΝ) Ελλάδας και Ευρώπης
οι οποίοι στελεχώνουν την Επιστημονική Επιτροπή που έχει συστήσει ο Λ.Σ.Α. για την μελέτη του Ν.4557/2018.
Ζήτημα επιβίωσης
Όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι:
– τίθεται ζήτημα ως προς την περιστολή δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων των εμπλεκομένων, καθώς στερούνται των εγγυήσεων που τους προσφέρει η ποινική διαδικασία της κατάσχεσης, αφού με εντολή του Προέδρου της Αρχής Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, «κατάσχεται το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών επαγγελματιών, παρά το γεγονός ότι αποδεικνύεται πως η εν λόγω περιουσία έχει αποκτηθεί από την εργασία τους ή άλλες νόμιμες πηγές».
– η κατάσχεση επιβάλλεται αδιακρίτως στο σύνολο της περιουσίας και του Λογιστή, χωρίς να εξετάζεται κατά περίπτωση η προέλευσή της, χωρίς να υπάρχει απόφαση αποδεδειγμένης παράβασης, αλλά με την ύπαρξη «υπόνοιας», με πρόσχημα την πρόληψη και την αποφυγή ξεπλύματος μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής.
Αποτέλεσμα των διαδικασιών αυτών, είναι ο επαγγελματίας να αδυνατεί όχι μόνο να συνεχίσει την άσκηση του επαγγέλματός του, να πληρώσει τις υποχρεώσεις του (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.) αλλά και να συνεχίσει τη διαβίωσή του ως πολίτης μέχρι το πέρας της ανακριτικής διαδικασίας, η οποία τοποθετείται συνήθως από 24 μήνες και έως 5 έτη.
Επιπρόσθετα, όπως τονίζεται, η Πολιτεία δεν έχει λάβει μέτρα για τις εκκρεμείς αυτές υποθέσεις, αλλά καθιστά φορολογικούς παραβάτες και τους εμπλεκόμενους στον νόμο καθώς (λόγω της δέσμευσης λογαριασμών) αδυνατούν να καταβάλλουν μέσω τραπεζικών συστημάτων και ηλεκτρονικών μέσων ποσά άνω των 500€, μισθούς εργαζόμενων, μισθώματα κ.λπ.
Ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών έχει καταθέσει στο ΥΠΕΘΟ από τις 8/3/2024 σχέδιο τροπολογίας για την εξομάλυνση των διατάξεων του Ν. 4557/2018, προσφέροντας πρακτικές λύσεις στον Κλάδο των Λογιστών – Φοροτεχνικών, με εργαλεία για την τήρηση των Μέτρων Δέουσας Επιμέλειας, προκειμένου να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση των Λογιστών με τις διατάξεις της νομοθεσίας.
Για τους λόγους αυτούς ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών ζητά:
• άμεση κατάθεση της Τροπολογίας στη Βουλή των Ελλήνων, η οποία θα εξασφαλίζει δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση των υπόχρεων Λογιστών – Φοροτεχνικών,
• άμεση εξέταση όλων των εκκρεμών υποθέσεων και
• ορισμό συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος για την έκδοση τελεσίδικης απόφασης από τον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Διαβάστε ακόμη:
Γιατί δεν αποταμιεύουν οι Έλληνες
Μονεμβασιώτης (ΒΕΝΕΤΗΣ): Έτοιμο το Jackson Hall στο Κολωνάκι – Πότε ξεκινά τη λειτουργία του (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ