Νέου τύπου συμβόλαια και τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος καθιερώνονται από τον προσεχή Ιούνιο. Σκοπός είναι να καταλαβαίνουν οι πολίτες πώς χρεώνονται, αλλά κυρίως να μπορούν να δουν τι τους συμφέρει.
Να έχουν σταθερή χρέωση με ακριβότερη την τιμή της κιλοβατώρας χωρίς όμως τις εκπλήξεις της ρήτρας αναπροσαρμογής, να έχουν κυμαινόμενα με πλαφόν στο ύψος που μπορεί να φτάσει η τιμή της κιλοβατώρας, ή κυμαινόμενα χωρίς όρια.
Στο πεδίο «ρήτρα αναπροσαρμογής» θα αναγράφεται το κόστος προμήθειας του ρεύματος στην χονδρική αγορά. Από την 1η Ιουλίου, που θα μπει ένα είδος πλαφόν στην χονδρική, το κόστος που θα περνάει στους καταναλωτές θα πέσει αλλά θα εξακολουθεί να είναι κυμαινόμενο.
Σε κάθε λογαριασμό θα υπάρχει ένας κωδικός QR που αν σκαναριστεί, ο καταναλωτής θα μπορεί να συγκρίνει αυτόματα την τιμή που θα είχε, είτε με άλλου τύπου συμβόλαιο, είτε με άλλη εταιρεία.
Σύμφωνα με τη ΡΑΕ οι προμηθευτές ενέργειας θα πρέπει να προσφέρουν στους πελάτες τους και την επιλογή σταθερών τιμολογίων. Τα σταθερά συμβόλαια δεν μπορούν να μετατραπούν μονομερώς από τις εταιρείες, παρά μόνο μετά από γνωστοποίηση 60 ημέρες πριν. Όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, οι προμηθευτές που έσπασαν τα συμβόλαια χωρίς να τηρήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία, θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα στους καταναλωτές.
Διαβάστε ακόμη:
Εαρινές προβλέψεις Κομισιόν: 3,5% ανάπτυξη και 6,3% πληθωρισμός στην Ελλάδα το 2022
Άλμα στις τιμές σιταριού μετά την απαγόρευση εξαγωγών της Ινδίας
Ιντρακάτ: O πράσινος πυλώνας του 1,6 GW μαγνήτης για την ΒC Partners