search icon

Οικονομία

Λίστες μεγαλοφειλετών: Οι επώνυμοι που δεν πάνε να ρυθμίσουν, τα «κανόνια» και τα «φαντάσματα» από το παρελθόν

Ο μάταιος αγώνας για ληξιπρόθεσμα χρέη 140 δισ. ευρώ - Ποιοι είναι οι πρώτοι των πρώτων και τι ιστορίες κρύβουν

«Σκελετούς και φαντάσματα» έκρυβαν (και πάλι) οι περιβόητες λίστες μεγαλοφειλετών που δημοσιοποίησε χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται για έναν μακροσκελή κατάλογο (μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά) με τα ονόματα των μεγαλοφειλετών του Δημοσίου, Ειδικότερα, η λίστα με τα φυσικά πρόσωπα που χρωστούν στην εφορία και τα ταμεία πάνω από 150.000 ευρώ αριθμεί φέτος 11.109 ΑΦΜ έναντι των 10.168 την περσινή χρονιά. «Φουσκωμένη» είναι η δεύτερη λίστα με τα νομικά πρόσωπα που αριθμεί 18.095 οφειλέτες έναντι των 16.839 πέρυσι.

Αν και η ανακοίνωση συνοδεύεται από ΑΦΜ, διευθύνσεις και ονόματα, λιγοστά είναι τα γνωστά πρόσωπα που ξεχωρίζουν πια στις λίστες αυτές, παρότι έχει διπλασιαστεί στα τελευταία χρόνια ο αριθμό οφειλετών με χρέη πάνω από 150.000 ευρώ (από περίπου 13.000 ΑΦΜ εταιριών και φυσικών προσώπων το 2011 σε 27.007 το 2023) ενώ έχουν τριπλασιαστεί τα (άγνωστα) ονόματα αλλοδαπών, που ξεπερνουν πλέον τα 1.000.

Για μια ακόμα χρονιά οι λίστες των μεγαλοφειλετών του Δημοσίου περιλαμβάνουν πτωχευμένες εταιρείες, αναρίθμητες ΕΠΕ, κατασκευαστικές, διαφημιστικές και ασφαλιστικές επιχειρήσεις, βιομηχανίες έως και ποδοσφαιρικές ομάδες, αλλά και χιλιάδες επιχειρηματίες, γνωστοί και άγνωστοι (στο ευρύ κοινό) που δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και είδαν πλέον, τα ονόματά τους στα «μανταλάκια».

Τα χρέη μόνων αυτών των ΑΦΜ, ξεπερνούν πλέον το ασύλληπτο ποσό των 140 δισεκατομμύρια ευρώ –συνολικά όσο οι προϋπολογισμοί του ελληνικού κράτους για δύο χρόνια. Μαλιστα σχεδόν 30.000 μεγάλοι οφειλέτες κατέχουν πάνω από 90% των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου που ξεπερνούν τα 140 δις ευρώ (εφορία και ΕΦΚΑ) που αντιστοιχεί πάνω από το… μισό ΑΕΠ

Ο μεγαλύτερος οφειλέτης του ελληνικού Δημοσίου παραμενει ο «Kosta Chris Γεω» ο οποίος χρωστά στα τελωνεία περισσότερα από 425,8 εκατ. ευρώ και επιπλέον 654 εκατ. ευρώ οι συνεισπραττόμενες οφειλές με το συνολικό «φέσι» στο Δημόσιο να ξεπερνά το 1,08 δισ. ευρώ. Το μυστηριώδες αυτό πρόσωπο, του οποίου η τύχη αγνοείται από τις φορολογικές αρχές, βαρύνεται με υποθέσεις λαθρεμπορίας που, όπως λέγεται, εκκρεμούσαν αλλά με τους αργούς ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας, τελεσιδίκησαν μόλις πρόσφατα.
Στη δεύτερη θέση με 1,035 δις ευρώ οφειλής εμφανίζεται ο «Apostolides Panay Δημ» τα οποία προέρχονται και αυτά από τελωνειακές παραβάσεις και λαθρεμπορία. Sτην τρίτη με χρέη 830,4 εκατ. ευρώ ο «Ιωάννου Ιωάνν Νικ».

Όλα τα παραπάνω πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στις λίστες, ακόμα και αν είναι εν ζωή, εδώ και δεκαετίες δεν δίνουν πλέον «σημεία ζωής» στην εφορία και στην αγορά. Είτε ως «μπροστινοί» και «αχυράνθρωποι» όμως σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας, είτε ως «εγκέφαλοι» και μέσα από τη φυλακή ακόμα, το δημόσιο δε βρίσκει να εισπράξει τίποτε.

Ορισμένα πρόσωπα ξεχωρίζουν κάπως ακόμα, όπως της Βασιλικής Τσοχατζοπούλου που προστέθηκε φέτος (με χρέη στην εφορία 300 χιλιάδων ευρώ) μετά την διαγραφή του ονόματος του Άκη Τσοχατζόπουλου (αλλά και των 1,6 εκατ. ευρώ που χρωστούσε ως το 2017). Παραμένουν όμως ονόματα όπως του Θωμά Λιακουνάκου ή του Πέτρου Κυριακίδη, γνωστών για τις επιχειρηματικές σχέσεις και δραστηριότητες που είχαν αναπτύξει.

Οι επιχειρήσεις

Σταθερά όπως σε όλα τα τελευταία 13 χρόνια που ανακοινώνεται η λίστα των νομικών προσώπων, «πρωταθλήτρια» αναδεικνύεται η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ Χρηματιστηριακή, η οποία οφείλει από μόνη της σχεδόν το 10% όλων των χρεών Στην εταιρία επεβλήθη το μεγαλύτερο φορολογικό πρόστιμο στην ιστορία του ελληνικού κράτους το 2008 (κατόπιν δικαστικής απόφασης για εμπλοκή της στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων το 2005) ύψους 5 δισ. ευρώ. Αλλά από τότε σπάει συνεχώς κάθε ρεκόρ χρέους στη χώρα μας. Ως το 2019 είχε φτάσει να χρωστάει λόγω τόκων και προσαυξήσεων 10,5 δισ. ευρώ. Σήμερα χρωστάει στην Εφορία … 13,2 δισ. ευρώ (!) από τα 140 δισ. ευρώ που αθροιστικά χρωστούν όλοι οι μεγαλοφειλέτες σε ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ μαζί. Το ποσόν προσαυξάνεται συνεχώς και άλλο, παρότι η εταιρία έχει κλείσει (βρίσκεται σε καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης) εδώ και πάνω από μια δεκαετία ήδη. Και φυσικά δεν πληρώνει, αλλά ούτε βρίσκει το δημόσιο τίποτα για να εισπράξει (χρήματα, ακίνητα, αξιόγραφα κλπ). Για αυτό η οφειλή συνεχίζει να προσαυξάνεται όλο και περισσότερο, σχεδόν 1 δισ. ευρώ επιπλέον από χρόνο σε χρόνο.

Ακολουθούν (σταθερά επίσης) η “πάλαι ποτέ” Ολυμπιακή Αεροπορία που χρωστάει ακόμα χρέη 2,5 δισ. ευρώ, καθώς και «μικρές στο μάτι» αλλά μεγάλες στα χρέη –πλην όμως ανύπαρκτες πια- εταιρίες, όπως η Carrera εμπορίας κινητών τηλεφώνων στη Μιχαήλ Βόδα στην Αθήνα που χρωστά εδώ και χρόνια 1,5 δισ. ευρώ, η εταιρία Αγιομαυρίτης με φωτογραφικά είδη στον Πειραιά και χρέη 1,1 δισ., καθώς και χιλιάδες άλλες που συνδέονται κυρίως με εικονικές ή «τριγωνικές» συναλλαγές και απάτες «τύπου carousel» με σκοπό την κλοπή του ΦΠΑ.

Τη λίστα με τα φυσικά πρόσωπα μπορείτε να τη δείτε εδώ

Τη λίστα με τα νομικά πρόσωπα μπορείτε να τη δείτε εδώ

Διαβάστε ακόμη: 

Ελληνικές startups: Πώς ανέβασαν ταχύτητα οι χρηματοδοτήσεις – Ποιες εταιρείες σήκωσαν τα μεγαλύτερα ποσά (pics)

«Εκδοτική Βορείου Ελλάδος»: Μια δεκαετία μετά την πτώχευση, στο σφυρί τα βιομηχανικά ακίνητα στη ΒΙΠΕ Κιλκίς (pics)

Προϋπολογισμός: Ο κρίσιμος Αύγουστος και το «παζάρι» με ΕΕ για τη νέα λιτότητα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version