Η μάχη της, οποιασδήποτε, κυβέρνησης απέναντι στον πληθωρισμό είναι άνιση, σημειώνει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ και του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας, καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Παναγιώτης Λιαργκόβας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και αναλύει τους λόγους για τους οποίους δεν θα κινδυνεύσει η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας αλλά ούτε και οι μικρές επιχειρήσεις από την αύξηση στον κατώτατο μισθό.
«Στον βαθμό που αναπτύσσεται η οικονομία, που βελτιώνεται ο τουρισμός, οι όποιες απώλειες μπορούν να εξουδετερωθούν. Πρόβλημα θα υπήρχε εάν δινόταν αυτή η αύξηση σε συνθήκες ύφεσης της οικονομίας μας» επισημαίνει μεταξύ άλλων.
Υπογραμμίζει ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα αξιοποίησης ενδεχόμενου δημοσιονομικού χώρου στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ειδικά σε σχέση με τη φορολογία της εργασίας και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, με μέτρα μόνιμης διάρκειας και προσθέτει ότι: «Αυτό θα έχει άμεσα θετικές συνέπειες στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, βελτιώνοντας τη σχετική αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων εισοδηματικών κλιμακίων».
Επιπλέον, ο κ. Λιαργκόβας σημειώνει ότι θεωρεί μονόδρομο την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων «έτσι ώστε οι επιμέρους αγορές να λειτουργούν ανταγωνιστικά και να μην δίνουν καθόλου χώρο σε κερδοσκόπους και να ενταθούν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ ώστε εκμεταλλευόμενη η χώρα μας τα φυσικά της πλεονεκτήματα να απεξαρτηθεί από τις ακριβές εισαγωγές ενέργειας».
Τέλος, αναφέρει ότι μπορεί να παρατηρείται μια διστακτικότητα στο επιχειρείν ως αποτέλεσμα της αύξησης της αβεβαιότητας λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, «όμως από την άλλη πλευρά είναι γνωστό ότι υπάρχουν μια σειρά από ώριμα επενδυτικά σχέδια, μικρά και μεγάλα, που είναι σε θέση να αλλάξουν την όψη της ελληνικής οικονομίας».
Διαβάστε ακόμη
Πλειστηριασμοί: Τα 10 ακριβότερα ξενοδοχεία που βγαίνουν στο σφυρί (pics)
Χρυσή λίρα: Σε υψηλό 14 ετών η τιμή της – Ασταμάτητη «κούρσα» με άνοδο 160%!
Αποκλειστικό – Πύργος Πειραιά: Δείτε τη μεταμόρφωσή του – Έρχεται τον Σεπτέμβριο του 2023 (pics+vid)