Πιο κοντά στις τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου βρίσκεται η κυβέρνηση που έχει γίνει αποδέκτης της δυσφορίας των εμπόρων με τους ανθρώπους της αγοράς να ζητούν επιτακτικά το άνοιγμα των καταστημάτων καθώς έχουν ξεκινήσει και οι χειμερινές εκπτώσεις με κατεβασμένα ρολά. Xθες μετά την συνάντηση με το προεδρείο της ΕΣΕΕ ο υπ. Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα γίνει «ο,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν» για να επαναλειτουργήσει το εμπόριο. Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα και το προεδρείο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών απηύθυνε έκκληση προς τον πρωθυπουργό να ανοίξουν άμεσα τα καταστήματα. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες μετά την εισήγηση των λοιμωξιολόγων την Πέμπτη με τις ανακοινώσεις να αναμένονται την Παρασκευή.
Σταμπουλίδης: Πάει για άνοιγμα το λιανεμπόριο στις 18 Ιανουαρίου με click in shop και click away
Πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου είναι το άνοιγμα της αγοράς την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου με τη μέθοδο του click in shop για κατηγορίες όπως ένδυση, υπόδηση και κόσμημα και οι υπόλοιπες με click away. Αυτό επιβεβαίωσε και ο γενικός γραμματέας εμπορίου και προστασίας του. Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης επισημαίνοντας, ότι οι εισηγήσεις που έχουν λάβει είναι για αυτή την ημερομηνία και αφορούν σε καταστήματα που παραδοσιακά κάνουν μεγαλύτερους τζίρους την περίοδο των εκπτώσεων. Συμπλήρωσε δε πως το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο λειτουργίας όλης της αγοράς με αυστηρούς κανόνες, δεδομένου ότι η λειτουργία της αγοράς πρέπει να βρει κοινό βηματισμό με την πανδημία, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι.
Η τελική απόφαση θα ληφθεί αφού προηγουμένως θα έχει συζητηθεί από την επιτροπή των ειδικών επιστημόνων που μελετά τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι σχετικές ανακοινώσεις αν δοθεί το «πράσινο φως» θα γίνουν από τον κ. Χαρδαλιά στην ενημέρωση της Παρασκευής. Ο κ. Σταμπουλίδης συμπλήρωσε πως υπάρχει πρόταση από την πλευρά του υπουργείου για να λειτουργήσει όλη η αγορά με τους απαραίτητους κανόνες, καθώς κάποια στιγμή θα πρέπει να συμβαδίσει η λειτουργία της αγοράς με την πανδημία, αφού έχει αποδειχθεί πως όταν τα μέτρα τηρούνται δεν υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση.
Τι είναι το click in shop
Το νέο μοντέλο που προκρίνεται του click in shop ή click inside προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό πελατών μέσα σε ένα κατάστημα με βάση τα τετραγωνικά του, ενώ θα υπάρχει και χρονικό περιθώριο για την παρουσία τους μέσα στο μαγαζί. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το ραντεβού, το οποίο θα επιβεβαιώνεται με μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο.
Αντιπρόεδρος εμπόρων Αθήνας (ΘΕΜΑ 104,6): Κινδυνεύουν με λουκέτο ένα στα τέσσερα καταστήματα
Τον κίνδυνο να μην ανοίξει ποτέ το 25% των καταστημάτων, λόγω των επιπτώσεων από τα παρατεταμένο lockdown επισήμανε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Νίκος Κουγιουμτζής, αναφέροντας σε δραματικούς τόνους ότι «πίσω από τα κλειστά ρολά κρύβονται χιλιάδες δράματα».
Σύμφωνα με τον κ. Κουγιουμτζή «το click in shop το έχουμε προτείνει εδώ και μέρες, βλέποντας ότι είναι αποτελεσματικό και παράλληλα προστατεύεται και η δημόσια υγεία. Ο πελάτης δεν μπορεί να πάρει χωρίς να δοκιμάσει, μην βλέπουμε πάλι τις απίστευτες εικόνες να δοκιμάζουν εμπορεύματα στα πεζοδρόμια».
Όπως είπε ο κ. Κουγιουμτζής «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη μετά από 4 μήνες καραντίνας μέσα στο 2019 και ο εμπορικός κόσμος ήλπιζε ότι στις γιορτές θα είμαστε ανοιχτά. Ειδικά οι επιχειρηματίες στα ρούχα και τα παπούτσια φόρτωσαν εμπόρευμα, αλλά το μπρος πίσω της κυβέρνησης έχει μας ανησυχεί, έχει φέρει απόγνωση στον κλάδο και απογοήτευση». Κατά τον κ. Κουγιουμτζή «υπάρχουν παλινωδίες που μας λένε ότι δεν υπάρχει σχέδιο και τα θύματα είμαστε εμείς, ο κλάδος μας δεινοπαθεί και το μέλλον είναι αβέβαιο».
Σημείωσε δε ότι διάφορες υποχρεώσεις τρέχουν, ο οποίες σωρεύονται, στις οποίες δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε με μηδενικό τζίρο, θέτοντας την ανάγκη να κουρευτεί ένα μέρος αυτών των υποχρεώσεων, γιατί «δεν γίνεται αλλιώς, δεν λύνεται το πρόβλημα μόνο με την επιστρεπτέα προκαταβολή».
Σταϊκούρας: 6ος κύκλος επιστρεπτέας ανεξάρτητα με το αν θα ανοίξει η αγορά
Ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι μέσα στον Μάρτιο θα ξεκινήσει ο 6ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ανεξάρτητα με το αν θα έχει ανοίξει πλήρως η αγορά. Όσον αφορά τις αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα δοθούν για τα “κουρεμένα” ενοίκια ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι επισπεύδεται η διαδικασία καταβολής τους καθώς πλέον δεν απαιτείται και η επιβεβαίωση του μισθωτή για τις απώλειες που υφίσταται ο εκμισθωτής.
Σκυλακάκης: Προτεραιοποίηση στις κατηγορίες που θα ανοίξουν
Αναφερόμενος στο άνοιγμα του λιανεμπορίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει προτεραιοποίηση στις κατηγορίες που θα ανοίξουν, καθώς υπάρχουν προϊόντα με εποχικότητα και αν μείνουν ως απόθεμα θα χάσουν την άξια τους, και αυτό κινδυνεύει να δημιουργήσει δευτερογενή κρίση όταν ανοίξει η οικονομία.
Γώγος: Ανοικτό το αυστηρότερο lockdowwn τύπου Μαρτίου
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιβολή αυστηρότερου lockdown, τύπου Μαρτίου, άφησε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμονών, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει ή έχουμε αύξηση κρουσμάτων, εξετάζεται ακόμα και το σενάριο του απαγορευτικού, του lockdown του Μαρτίου, το οποίο πρέπει να τηρηθεί. Το στοίχημα δεν είναι μόνο να υπάρχει το lockdown, αλλά και να εφαρμόζεται. Γιατί και τώρα είναι αυστηρό, αλλά δεν τηρείται. Στο πρώτο κύμα υπήρχε σοκ και δέος. Τώρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε ότι προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι ακόμα και τώρα, ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, εξακολουθούν να υπάρχουν αρνητές του κορωνοϊού.
Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ο καθηγητής δήλωσε ότι κάθε τομέας θα ανοίγει με απόσταση 1-2 εβδομάδων από τον προηγούμενο, εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Γκάκα: Οπως δουλεύουν τα σουπερμάρκετ μπορούν να δουλέψουν και τα υπόλοιπα καταστήματα
Αν τηρήσουμε τα μέτρα, θα έχουμε δικλείδες ασφαλείας», είπε η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα στον ΣΚΑΪ. Για το λιανεμπόριο, είπε ότι «όπως δουλεύουν τα σουπερμάρκετ μπορούν να δουλέψουν και τα υπόλοιπα καταστήματα», αρκεί να μη βγούμε όλοι μαζί. Το κέντρο της Αθήνας έχει περισσότερο συγχρωτισμό και πρέπει να φοβόμαστε εκεί, όπως εξήγησε η κα Γκάγκα.
Διαβάστε ακόμη:
ΕΝΦΙΑ: Οι μεγάλες αδικίες και οι στρεβλώσεις – Αποκαλυπτική έρευνα
Και ερωτώ: Θα ακουμπήσουν στο τραπέζι την 60άρα τα offshore αγόρια του Ντουμπάι;