search icon

Οικονομία

Λαγκάρντ σε Τσακαλώτο: Κλείστε γρήγορα την αξιολόγηση για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συμφώνησε σε αυτό με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ μετά τη συνάντηση που είχαν - Υποστήριξε ότι η Ελλάδα «θα βγει στις αγορές» με ή χωρίς το Ταμείο

Με ή χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η Ελλάδα «θα βγει στις αγορές», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε όλους τους συνομιλητές του στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού.

Παράλληλα, συμφώνησε με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για μία γρήγορη αξιολόγηση ώστε να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι διαδικασίες που θα βοηθήσουν τη χώρα να εξέλθει των Μνημονίων.

Η συνάντηση του Έλληνα υπουργού με την κυρία Λαγκάρντ έγινε σε θετικό κλίμα και συμφώνησαν ότι πρέπει να τελειώσει η τρίτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του χρόνου για να τεθεί μετά επιτακτικά το θέμα του χρέους. «Η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση και πιστεύει ότι ως τότε θα έχει τελειώσει ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Γερμανία», τόνισε πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί συμφωνία για το χρέος τον Φεβρουάριο όταν στο μεταξύ έχει τελειώσει και η αξιολόγηση. Η Αθήνα δεν συμφωνεί με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, που μίλησε για διευθέτηση χρέους τον Ιούνιο.

«Τον Φεβρουάριο προβλέπεται (να τελειώσει) η αξιολόγηση του ΔΝΤ», σημείωσε η πηγή και πρόσθεσε: «Είναι εφικτό το σενάριο να υπάρξει συμφωνία για το χρέος τότε. Θα υπάρχει έτσι ικανό χρονικό περιθώριο ώστε να διευκολύνει την έξοδό μας στις αγορές».

Η πηγή παραδέχθηκε ότι η Αθήνα θέλει το ΔΝΤ στο Πρόγραμμα μόνο για την διευθέτηση του χρέους. «Βοηθά για το χρέος», σημείωσε και τόνισε ότι «αν αποχωρήσει το Ταμείο από το Πρόγραμμα, αυτό δεν μας προβληματίζει για την έξοδο στις αγορές. Η Ελλάδα μπορεί να ζήσει και χωρίς το ΔΝΤ».

Μεταφέροντας μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην κ. Λαγκάρντ, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να ζήτησε σαφήνεια στην θέση του ΔΝΤ: «Χαιρόμαστε ό,τι φέρνει μπροστά το θέμα του χρέος, έχουμε κοινό στόχο την αναδιάρθρωση της χρέους να γίνει η παραμετροποίηση όσο γίνεται πιο γρήγορα διότι θέλουμε καθαρό διάδρομο για την έξοδο στις αγορές», είπε η πηγή και συνέχισε αναφορικά με την συμφωνία «έγκριση επί της αρχής» με ανοιχτή ημερομηνία, και αν αυτό δημιουργεί πρόβλημα: «Είναι ένα κίνητρο για το ΔΝΤ», απάντησε η πηγή, «για να τελειώσει νωρίς και να φέρει μπροστά το θέμα του χρέους. Να αποφασίσει αν θα είναι ικανοποιητικά αυτά που θα προτείνουν οι Ευρωπαίοι. Ο πρωθυπουργός θέλει να ξέρει αν το Ταμείο θα μείνει στο πρόγραμμα. Η προϋπόθεση είναι να κλείσει η αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατόν».

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε σε όλους τους τόνους στους συνομιλητές του ότι δεν θα επαληθευτούν οι Κασσάνδρες και η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,57% -οι Ευρωπαίοι ζητούν 3,5% και το ΔΝΤ 2,2%. Σημείωσε σχετικά στους συνομιλητές τους: «Το ΔΝΤ δεν ζητά πάνω από 2,2% του ΑΕΠ. Η διαφωνία γεφυρώθηκε στο Eurogroup του Μαίου όταν συμφωνήθηκε η νομοθέτηση του μηχανισμού διόρθωσης (κόφτης). Αν το ΔΝΤ επαληθευθεί τον Απρίλιο του 2019 θα έχουμε προσαρμογή. Αλλά δεν θα επαληθευθεί είμαστε βέβαιοι ότι θα πιάσουμε 3,57%.

Ο Έλληνας υπουργός είχε δύο τύπου συναντήσεις στην έδρα του ΔΝΤ: Συναντήθηκε με επενδυτές, ενώ είχε και πολιτικού περιεχομένου συζητήσεις. Όλες οι επαφές του ήταν προς τη θετική κατεύθυνση.

Ο κ. Τσακαλώτος, μαζί με τον κ. Χουλιαράκη και τον κ. Χαρίτση, συναντήθηκαν με επενδυτές. Οι ερωτήσεις τους ήταν ενθαρρυντικές, δεν ήταν επιθετικές αλλά διευκρινιστικές, δεν εξέφρασαν αμφιβολίες για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, τονίστηκε.

Αναφορικά με τις πολιτικές συναντήσεις με χώρες και θεσμούς, (σχεδόν όλοι) δήλωσαν ότι θέλουν να τελειώσει γρήγορα η αξιολόγηση, δεν επιθυμούν καμία καθυστέρηση για να μπορέσει να συνεχίσει η χώρα τη βελτίωση με σκοπό την διαδρομή εξόδου από την κρίση.

Ο Έλληνας υπουργός είχε συνάντηση και με τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων των ΗΠΑ Ντέιβιντ Μάλπας, ο οποίος φέρεται να είπε ότι το ΔΝΤ καλά κάνει και πιέζει για το χρέος. Ο κ. Μάλπας υποσχέθηκε ότι η Ουάσιγκτον θα πιέσει και τη Γερμανία ώστε να υπάρξει πρόοδος στο θέμα του χρέους και επανέλαβε την γραμμή της προηγούμενης κυβέρνησης Ομπάμα. Δεν υπάρχει ουσιώδης διαφορά από τον προκάτοχό του κ. Μάλπας, μόνο μικρή απόκλιση τονίστηκε από την πηγή.

Ο βασικός στόχος του κ. Τσακαλώτου και των συνεργατών του κατά την επίσκεψή τους στο Ταμείο, σύμφωνα με την πηγή, «ήταν να δουν το κλίμα και να δώσουν κλίμα ενόψει της αξιολόγησης, τι έχουν κάνει. Μετά απ’ όλες τις συζητήσεις, σήμερα που είναι το τέλος, είναι πιο ικανοποιημένος απ’ ότι στην αρχή της εβδομάδας».

Πηγή: protothema.gr

Exit mobile version