Τους φόβους της ότι υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις για τον κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο συνέδριο European Banking Congress, στη Φρανκφούρτη.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια σειρά κοινών προκλήσεων, και συγκεκριμένα την αποπαγκοσμιοποίηση, τη δημογραφική κρίση και την απαλλαγής από τις εκπομπές αερίων των ορυκτών καυσίμων.
Σύμφωνα με την ίδια, η ΕΕ πλησιάζει στο δημογραφικό σημείο καμπής το 2025, καθώς καταγράφεται μια διαρκής μείωση του πληθυσμού που βρίσκεται σε ηλικία εργασίας και παράλληλα, ο αντίκτυπος των κλιματικών καταστροφών αυξάνεται κάθε χρόνο, όπως και η ανάγκη για δράση για το κλίμα.
Η πρόεδρος Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση όλων αυτών των προκλήσεων ταυτόχρονα θα απαιτήσει προσπάθειες γενεών και απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Καθώς εμφανίζονται νέοι εμπορικοί φραγμοί, θα χρειαστεί να επανεκτιμήσουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού και να επενδύσουμε σε νέες που είναι ασφαλέστερες, πιο αποτελεσματικές και πιο κοντά μας. Καθώς οι κοινωνίες μας γερνούν, θα χρειαστεί να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες ώστε να μπορούμε να παράγουμε μεγαλύτερη απόδοση με λιγότερους εργαζομένους. Η ψηφιοποίηση θα βοηθήσει. Και καθώς το κλίμα μας θερμαίνεται, θα χρειαστεί να προωθήσουμε την πράσινη μετάβαση χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Όπως σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι μόνο η πράσινη μετάβαση θα απαιτήσει πρόσθετες επενδύσεις 620 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, έως το 2030, και επιπλέον 125 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για την ψηφιακή μετάβαση.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ παραλήρησε μάλιστα την τρέχουσα κατάσταση στην ΕΕ με αυτήν των ΗΠΑ του 19ου αιώνα και την κατασκευή των αμερικανικών σιδηροδρόμων, λέγοντας ότι «όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες τον 19ο αιώνα, είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε στο υπάρχον πλαίσιο για τη χρηματοδότηση αυτής της επένδυσης. Οι κυβερνήσεις έχουν τα υψηλότερα επίπεδα χρέους από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι τράπεζες θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε από αυτές να αναλάβουν τόσο μεγάλο κίνδυνο στους ισολογισμούς τους».
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, αυτό που απαιτείται για να βρεθεί η λύση στο μείζον αυτό ζήτημα, είναι μια ένωση κεφαλαιαγορών (CMU) στην ΕΕ. «Τα θεμέλια υπάρχουν. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι τράπεζες και οι επενδυτές θέλουν όλοι να πετύχει αυτό το έργο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτήν την καλή θέληση και να προχωρήσουμε παραπέρα, διαφορετικά υπάρχει περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο την ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θα συναντήσει στο μέλλον».
Η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε ακόμα και στο ζήτημα της έκδοσης κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων, που θα αποτελέσουν τελικά ένα ευρωπαϊκό ασφαλές περιουσιακό στοιχείο, που θα συμβάλει στην ένωση κεφαλαιαγορών, λέγοντας ότι ακόμα και αν δεν συμβεί άμεσα, δεν θα πρέπει να μας εμποδίσει να εργαστούμε σε πολλούς άλλους τομείς που είναι απαραίτητοι για να γίνει πραγματικότητα η ένωση κεφαλαιαγορών. «Το μάθημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι ότι πρέπει να κάνουμε τα βήματα που έχουμε μπροστά μας, όταν έρθει η στιγμή, και μετά θα ακολουθήσουν τελικά και άλλα βήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμη:
Από Δεκέμβριο «ρέει χρήμα» €2,3 δισ. με μέτρα ανακούφισης
Γκάγκικ Απκαριάν: Πώς και γιατί αποκτήσαμε τη Frigoglass – Θεαματική η ανάκαμψη της Ελλάδας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ