search icon

Οικονομία

Λάδι: Τι εκτιμά η ΕΕ για την παραγωγή και τις τιμές

Οι τιμές βρίσκονται σε ελαφρά πτωτική πορεία, καθώς οι προσδοκίες για μια καλύτερη σεζόν παγιώνονται

Συγκρατημένες είναι οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για τη φετινή παραγωγή του ελαιόλαδου στις χώρες- παραγωγούς, που θα καθορίσει την τιμή του και η οποία έχει υπερδιπλασιαστεί από τον Ιανουάριο του 2021 ως σήμερα.

Όπως επισημαίνει στις φθινοπωρινές της προβλέψεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι τιμές παραγωγού εκτοξεύτηκαν σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα το 2023/24, μετά από δύο σεζόν με ιστορικά χαμηλά επίπεδα παραγωγής ελαιολάδου στην ΕΕ.

Κορυφώθηκαν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, με τις μέσες τιμές στην Ισπανία -που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός στην Ευρώπη- να φτάνουν τα 903 ευρώ/100 kg, για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Έκτοτε, οι τιμές βρίσκονται σε ελαφρά πτωτική πορεία, καθώς οι προσδοκίες για μια καλύτερη σεζόν 2024/25 παγιώνονται ωστόσο, εξακολουθούν να είναι περίπου διπλάσιες του μέσου όρου της πενταετίας.

Οι προβλέψεις

Η παραγωγή ελαιόλαδου στην ΕΕ αναμένεται να ανακάμψει περαιτέρω το 2024/25, εκτός εάν εμφανιστούν ακραίες καιρικές συνθήκες τους επόμενους μήνες, με ώθηση από την ανάκαμψη της παραγωγής στην Ισπανία (σε περίπου 1,3 εκατ. τόνους, +50% και 65% μερίδιο), όπως και στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία.

Στον αντίποδα, η Ιταλία ενδέχεται να έχει χαμηλότερη παραγωγή ακόμα και σε σχέση με πέρσι, μετά την ξηρασία και τους καύσωνες στο νότο.

Συνολικά, η παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ αναμένεται να φθάσει τους 2 εκατ. τόνους (+32% σε ετήσια βάση) και να προκαλέσει μείωση των τιμών, οδηγώντας σταδιακά σε ανάκαμψη της κατανάλωσης κατά 7% το 2024/2025, μετά από πτώση 22% τα τελευταία δύο χρόνια, ανάλογα με το ρυθμό μεταβίβασης των τιμών στους καταναλωτές.

Εξάλλου οι εξαγωγές ελαιολάδου της ΕΕ αναμενόταν να αυξηθούν κατά 10% και οι εισαγωγές να μειωθούν κατά 7%, αλλά η ισχυρή συγκομιδή σε ανταγωνιστικούς παραγωγούς ως προς τις τιμές Τυνησία και Τουρκία θα μπορούσε να περιορίσει την επανεξισορρόπηση του εμπορίου.

Επιφυλακτικοί οι Έλληνες παραγωγοί

Οι παραγωγοί στην Ελλάδα είναι ωστόσο επιφυλακτικοί αφού η εκτεταμένη ξηρασία ψαλιδίζει την παραγωγή. Αυτό όχι μόνο επειδή οι ελαιώνες παράγουν λιγότερες ελιές, αλλά κυρίως επειδή οι ελιές που παράγουν τα δέντρα είναι μικρότερες και αφυδατωμένες λόγω του πολύ ζεστού και άνυδρου καιρού.

Αυτό, όπως εξηγούν οι αγρότες, έχει καταστροφικές συνέπειες. Εν πρώτοις, στην ποιότητα του λαδιού (το οποίο αναμένουν ότι φέτος ενδέχεται να μην είναι στα ίδια ποιοτικά επίπεδα με το περσινό), αλλά και κυρίως στην παραγωγή αυτή καθαυτή. Και αυτό γιατί ενώ πέρυσι με 4 κιλά ελιές παραγόταν 1 κιλό ελαιολάδου, φέτος η αναλογία έχει αλλάξει: ακριβώς επειδή οι ελιές είναι αφυδατωμένες, απαιτούνται 10 κιλά του καρπού για να παραχθεί 1 κιλό λάδι!

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι η τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου στη Μεσσηνία, την Κρήτη και τη Λακωνία είναι αισθητά χαμηλότερη σε σύγκριση με χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Τυνησία.

Συγκεκριμένα, στην Ισπανία η μέση τιμή φτάνει τα 7,17 ευρώ ανά κιλό, ενώ στην Τυνησία αγγίζει τα 7,57 ευρώ και στην Ιταλία τα 9,13 ευρώ. Στην Ελλάδα, η τιμή κυμαίνεται από 6,70 έως 6,90 ευρώ σε περιοχές όπως η Μεσσηνία και η Κρήτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΔΗΚ, στη Μεσσηνία ο συνεταιρισμός “Νηλέας” αγοράζει περσινό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στην τιμή των 6,90 ευρώ ανά κιλό, ενώ στην Κρήτη η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 6,70 και 6,80 ευρώ. Στη Λακωνία, η τιμή για τον παραγωγό κυμαίνεται από 7 έως 7,50 ευρώ ανά κιλό.

Στην Ισπανία, το παρθένο ελαιόλαδο με οξύτητα έως 2 γραμμές πωλείται προς 6,99 ευρώ το κιλό, ενώ το λαμπάντε φτάνει τα 6,47 ευρώ. Στην Ιταλία, η τιμή του λαμπάντε είναι από 5 έως 5,30 ευρώ το κιλό, ενώ τα ΠΟΠ ελαιόλαδα πωλούνται από 9,20 έως 12 ευρώ το κιλό.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: O χάρτης των αμερικανικών εκλογών από το 2000 και η πορεία μετοχών και ομολόγων

ΔΕΗ: Νέα θυγατρική στον τομέα των πιστοποιήσεων – Ακύρωση επαναγοράς ιδίων μετοχών

Millenials – Boomers: Ποιοι σπαταλούν περισσότερα τρόφιμα

 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version