search icon

Οικονομία

Ξεπέρασαν τις 350.000 οι ηλεκτρονικές αιτήσεις συνταξιούχων για τα αναδρομικά

«Φρενίτιδα» στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, παρά τις «συμβουλές» Πετρόπουλου ότι «όσοι παίρνουν σήμερα τα αναδρομικά (για τα ειδικά μισθολόγια) δεν έκαναν αγωγές» - Οι ειδικοί εκτιμούν ότι έως το τέλος του χρόνου οι αιτήσεις θα διπλασιαστούν

της Μαίρης Λαμπαδίτη

Μορφή «φρενίτιδας» τείνει να πάρει η καθημερινή παρουσία των συνταξιούχων στα ταμεία, συλλόγους και δικηγορικά γραφεία  καθώς σπεύδουν μαζικά να υποβάλλουν αιτήσεις και αγωγές για την επιστροφή των αναδρομικών. Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά με στόχο τη διακοπή της παραγραφής των διεκδικήσεων ξεπέρασαν ήδη τις 350.000 και οι ειδικοί εκτιμούν ότι έως το τέλος του χρόνου θα διπλασιαστούν. Ο συνωστισμός στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ που συνεχιζόταν  αμείωτος   ανάγκασε τη διοίκηση του ΕΦΚΑ να ανακοινώσει ότι από τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου και εφεξής θα γίνονται αποδεκτές μόνο ηλεκτρονικά, οι αιτήσεις για την επιστροφή των αναδρομικών  στην κύρια και την επικουρική σύνταξη και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις θα γίνονται δεκτές έντυπες αιτήσεις.

Ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας χθες  στη Βουλή  για την τροπολογία που χορηγεί αναδρομικά στους ένστολους και σε άλλους υπαλλήλους των ειδικών μισθολογίων, προσπάθησε ακόμα μια φορά να αποτρέψει τους συνταξιούχους να καταθέσουν αγωγές. «Όσοι παίρνουν σήμερα τα αναδρομικά (για τα ειδικά μισθολόγια) δεν έκαναν αγωγές- τόνισε. Κάποιοι από αυτούς είχαν κάνει, δεν έκαναν όλοι. Όταν λέμε ότι θα δώσουμε σε όλους αυτό που πραγματικά δημιουργούμε ως περιθώριο δημοσιονομικής ευχέρειας, το κάνουμε σήμερα, θα το κάνουμε και αύριο και θα το κάνουμε συνεχώς όλα τα επόμενα χρόνια». Ο  υφυπουργός ανέφερε πως έχουν ήδη επιστραφεί στους συνταξιούχους 354 εκατομμύρια ευρώ από τις εισφορές ασθενείας και ΑΚΑΓΕ χωρίς να γίνουν αγωγές, αφού, όπως είπε, ο νόμος Κατρούγκαλου  δημιουργεί προϋποθέσεις βιωσιμότητας και βελτίωσης των παροχών.

Στην τροπολογία για τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων αναφέρεται ότι το αντίστοιχο εφάπαξ ποσό θα λάβουν και οι συνταξιούχοι αυτών των κατηγοριών  καθώς από τις μισθολογικές ρυθμίσεις του 2012, τις μειώσεις δηλαδή που επήλθαν τότε στους μισθούς των εν ενεργεία υπαλλήλων επηρεάστηκαν δυσμενώς οι συντάξεις τους  .  Αναφέρεται επίσης πως η καταβολή των αναδρομικών δεν επηρεάζει τον επανυπολογισμό και τα αναδρομικά δίδονται μέχρι το χρονικό σημείο υπαγωγής στον νόμο Κατρούγκαλου .Αυτός ο περιορισμός προκάλεσε την αντίδραση μερίδας νομικών οι οποίοι υποστήριξαν ότι «κλείνει η πόρτα» των διεκδικήσεων των αναδρομικών για την περίοδο μετά το Νόμο Κατρούγκαλου. Επίσης η απόφαση οι διαφορές να μην ληφθούν  υπόψη στον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων θα οδηγήσει τις συντάξεις σε απώλειες μικρότερες η μεγαλύτερες.

Όπως επαναλαμβάνουν οι αρμόδιοι υπουργοί  μετά το νόμο  Κατρούγκαλου  που λαμβάνει υπόψη τις συστάσεις του ΣτΕ  μηδενίζονται οι διεκδικήσεις . Όμως οι περισσότεροι νομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση θεωρούν ότι τα αποτελέσματα του επανυπολογισμού των συντάξεων γίνονται ορατά μετά την 1/1/2019. Συνεπώς μπορεί να διεκδικηθεί η επιστροφή των αναδρομικών για την περίοδο  Ιούνιος 2015 – Δεκέμβριος 2018.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας για τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων αναφέρεται επίσης ότι  τον Μάιο του 2016 προβλέφθηκε ότι «οι ήδη καταβαλλόμενες κατά την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου συντάξεις συνεχίζουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2014. Όπως επισημαίνεται  «η πρόβλεψη αυτή εξυπηρετεί πρωτίστως λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι δεν περιορίζονται σε δημοσιονομικούς – ταμειακούς σκοπούς αλλά συνίστανται στην διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος».  Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν τελεσιδικήσουν υποθέσεις που αφορούν αναδρομικά δώρων και επιδομάτων , η 13η και η 14ησύνταξη δεν πρόκειται να επιστραφούν αφού είχαν ήδη καταργηθεί  το Δεκέμβριο του 2014.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της περιπεπλεγμένης αυτής υπόθεσης θα παίξει  η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ για την συνταγματικότητα του επαναυπολογισμού του νόμου Κατρούγκαλου, από την οποία αναμένεται να φανεί τι περιθώρια υπάρχουν για να διεκδικηθούν αναδρομικά περισσότερων ετών.

Σε κάθε περίπτωση οι αγωγές που θα υποβληθούν σήμερα θα προσδιοριστούν πιθανότατα σε 3 – 4 χρόνια πρωτόδικα. Από τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα οι αγωγές υποβάλλονται στα Διοικητικά Πρωτοδικεία, ενώ του Δημόσιου στο Ελεγκτικό Συνέδριο. 

Exit mobile version