Την ανάγκη ελάφρυνσης των βαρών του ελληνικού ξενοδοχείου και την κατάργηση του φόρου διαμονής σε συνδυασμό με απομείωση του συντελεστή ΦΠΑ, ούτως ώστε το ελληνικό ξενοδοχείο και το τουριστικό προϊόν να καταστεί ανταγωνιστικό ζήτησε ο πρόεδρος του Ξενοδοχείου Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΞΕΕ που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πλέον των 1.000 ξενοδόχων, εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας στον τουρισμό, των προέδρων του ΣΕΤΕ και της ΠΟΞ.

«Οφείλουμε να κρατήσουμε ψηλά τον ελληνικό τουρισμό. Ο τουρισμός είναι πια πολύ μεγάλος για να ρισκάρουμε απώλειες» σημείωσε σχετικά.

Ο Πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. τονίσε επίσης ότι: «Δεν μπορεί ακόμη και σήμερα, να είναι το ξενοδοχείο εκτεθειμένο κι απροστάτευτο έναντι του αθέμιτου ανταγωνισμού των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Δεν μπορεί να γίνονται βήματα χελώνας και αυτά που λέγαμε από το 2012, να είναι 2019 κι ακόμη να τα συζητάμε. Οι κανόνες ρύθμισης και η αξιόπιστη εφαρμογή που ζητάμε δεν θα ωφελήσουν μόνον τους ξενοδόχους. Το πρόβλημα είναι βαθιά κοινωνικό».

Όπως συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΞΕΕ : «Δεν μπορεί να συνεχίζεται ο σημερινός παραλογισμός με το σύστημα των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Ένα σύστημα άρρωστο, το οποίο καταστρατηγεί το πνεύμα του νόμου περί ανταποδοτικότητας. Δεν μπορεί επί εποχής ΑΕΠΙ να πληρώναμε 100 και για τους ίδιους δημιουργούς σήμερα να πληρώνουμε 180, με αμφίβολο το τι φτάνει πραγματικά από τα χρήματα αυτά στους ίδιους τους δημιουργούς».

ξενοδοχοι1.PNG

Πρώτος άξονας και ακρογωνιαίος λίθος της δραστηριότητας του Ξ.Ε.Ε. είναι η πάντα τεκμηριωμένη προσέγγιση όλων των θεμάτων που απασχολούν τα ελληνικά ξενοδοχεία, σε εκτέλεση της αποστολής του ως ο θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάσθηκε η αναβάθμιση του μελετητικού βραχίονα του Ξ.Ε.Ε., του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, το οποίο και ενισχύθηκε με νέο επιστημονικό επιτελείο και εμπλουτίζει το ερευνητικό του πρόγραμμα.

Δεύτερος άξονας στις προτεραιότητες του Ξ.Ε.Ε. αποτελεί η σταθερή ενθάρρυνση και κινητοποίηση των μελών του προς την κατεύθυνση της ποιότητας. Αναπτύχθηκε η πορεία των δύο κύριων δράσεων του Επιμελητηρίου που αποτελούν και σηματωρό σε αυτή την προσπάθεια περαιτέρω αναβάθμισης της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος.

Παρουσιάστηκε ενδελεχώς η πορεία του Προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό» του ΞΕΕ το οποίο εισέρχεται το 2019 σε φάση έντονης εξωστρέφειας με τη δημιουργία νέου site, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων που παρέχουν το διαδίκτυο και τα social media και τη δρομολόγηση σειράς στοχευμένων δράσεων προβολής σε κρίσιμες αγορές-τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού.

Ακολούθως, παρουσιάστηκε η πρόοδος του Προγράμματος “Boutique Ηotel” , το οποίο επενδύει στην αισθητική, στην ιδιαιτερότητα και στην ταυτότητα της λεπτομέρειας. Ανακοινώθηκε η εξασφάλιση από πλευράς του Επιμελητηρίου αποκλειστικής συμμετοχής των πιστοποιημένων Boutique Hotels στο BH Forum, αλλά και η συμμετοχή του Προγράμματος σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις.

Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η δωρεάν αποστολή μηνιαίου report στο σύνολο των μελών του Ξ.Ε.Ε. με τις «επιδόσεις» του σε μία σειρά υπηρεσιών, όπως καταγράφονται στα σχετικά reviews των πελατών στα δημοφιλή παγκόσμια κοινωνικά δίκτυα, σε συνεργασία με κορυφαία εταιρία του είδους.

Τρίτος άξονας προτεραιότητας του Ξ.Ε.Ε. είναι η έμφαση στην καινοτομία και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών εφαρμογών, το λεγόμενο Digital Transformation για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Ανακοινώθηκε η δημιουργία του πρώτου Τravel – Hospitality Accelator, δηλαδή του πρώτου προγράμματος επιτάχυνσης startups του τουρισμού στην Ελλάδα, με σκοπό την προσέγγιση της ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας που δραστηριοποιείται στον τουρισμό με το ελληνικό ξενοδοχείο αλλά και με άλλες αγορές του εξωτερικού.

Αναφερόμενος στην ίδρυση του πρώτου Τravel – Hopsitality Accelator ο κ. Βασιλικός επισήμανε : «Πιστεύουμε πραγματικά πως μπορούμε να βρεθούμε στην πρωτοπορία αυτού του τεχνολογικού κύματος, αξιοποιώντας με όραμα και σχέδιο, την αξία του brand της Ελλάδας. Έχουμε χρέος να ανοίξουμε καινούργιους ψηφιακούς δρόμους και να δημιουργήσουμε νέα πεδία ευκαιριών και δυνατοτήτων για μια νέα γενιά που έχει γνώσεις, που έχει ταλέντα, που έχει τη θέληση να δημιουργήσει και να διακριθεί. Ο τουρισμός λειτουργεί ως καταλύτης για μια νέα δυναμική, για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο βασισμένο στα πλεονεκτήματά μας και τη δημιουργικότητά μας».