Tης Στεφανίας Σούκη
Το πάγιο αίτημα των τουριστικών φορέων για τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων- πέραν των φορολογικών μέτρων με τη δήλωση στο ειδικό Μητρώο Ακινήτων- επαναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος.
Αφορμή η απόφαση του δήμου Μαδρίτης, την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος ενέκρινε ειδικό πρόγραμμα για την στέγαση με το οποίο περιορίζεται η τουριστική μίσθωση κατοικίας σε λιγότερες από 90 μέρες ανά έτος, ενώ η παράβαση επιφέρει ανάκληση άδειας. Ο ιδιοκτήτης θα θεωρηθεί ότι ασκεί εμπορική δραστηριότητα στην περίπτωση που μισθώσει το διαμέρισμα του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς το αδειοδοτικό καθεστώς και τις φορολογικές συνέπειες.
Επιπλέον, η ισπανική πρωτεύουσα θέτει και επιπλέον περιορισμούς ως προς τα ίδια τα διαμερίσματα μέσα στην πόλη π.χ. για ξεχωριστή είσοδο σε σχέση με την είσοδο που χρησιμοποιούν οι υπόλοιποι, μόνιμοι ένοικοι της πολυκατοικίας ή τη λειτουργία χωριστού ασανσέρ, σε μία εμφανή προσπάθεια να περιορίσει τον αριθμό των διαμερισμάτων που μισθώνονται για τον σκοπό αυτό.
Σημειωτέον ότι με βάση τους υπολογισμούς του δήμου της Μαδρίτης που θέτει με αυτά τα μέτρα εκτός τη συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω διαμερισμάτων, τα σπιτια που μισθώνονται σε τουρίστες στην πόλη για χρονικό διάστημα, όπως αναφέρεται άνω των 90 ημερών κατ’ έτος μπορεί να φθάνει ακόμη και τις 12.000. Από την πλευρά τους, οι πλατφόρμες και δη η μεγαλύτερη εξ’ αυτών, η Airbnb δηλώνουν πρόθυμες να βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων ώστε να βρεθούν λειτουργικές και ξεκάθαρες λύσεις, με το σκεπτικό ότι τέτοιου είδους μέτρα μπορεί να είναι δυσανάλογα περιοριστικά.
Από την πλευρά του, ο ΣΕΤΕ ζητεί ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με εμπλοκή κράτους και δήμων, έχοντας επαναλάβει ουκ ολίγες φορές το αίτημα απέναντι στο κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο φαίνεται ότι βάζει και αυτό στο «τραπέζι» το θέμα αν ληφθούν υπόψη οι δηλώσεις του κ. Γιάννη Δραγασάκη την περασμένη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής ότι «το θέμα Airbnb μαζί με άλλους παράγοντες μπορεί να οξύνει το στεγαστικό πρόβλημα στη χώρα». Επιπλέον κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο προ ημερών για ομάδα εργασίας με την εμπλοκή των αρμόδιων υπουργείων (Οικονομικών, Οικονομίας, Εργασίας και Τουρισμού) που θα εξετάσει λύσεις για το θέμα της ρύθμισης της αγοράς, πέραν των φορολογικών ρυθμίσεων που έχουν θεσπιστεί.
Σημειωτέον ότι στο Μητρώο Ακινήτων για τη βραχυχρόνια μίσθωση έως τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου είχαν δηλωθεί κάτι παραπάνω από 51.500 ακίνητα, αριθμός που υπολείπεται σε σύγκριση με τα νούμερα των καταχωρήσεων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Ενδεικτικά στο τέλος του 2018, η ίδια η Airbnb, η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πλατφόρμα βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, δίνει έναν αριθμό κοντά στις 90.000 καταχωρήσεις σε όλη την Ελλάδα, όπερ σημαίνει ότι πολλά ακίνητα παραμένουν αδήλωτα.
Προτάσεις για το θέμα ετοιμάζεται να καταθέσει και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, το οποίο και αυτό κάνει λόγο για ανάγκη ρύθμισης της αγοράς δεδομένου ότι λόγω του μεριδίου που καταλαμβάνει –κοντά στο 10% επί του συνόλου κατά τις εκτιμήσεις του ΞΕΕ και της πρόσφατης έρευνας της Grant Thornton- ουσιαστικά αποτελεί κομμάτι του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και θα πρέπει να λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας, υγιεινής κ.τ.λ. πέραν της φορολογικής συμμόρφωσης.
Μεταξύ των προτάσεων του ΞΕΕ είναι ο χρονικός περιορισμός της δραστηριότητας σε 90 ημέρες ετησίως για όλη τη χώρα, με μείωση αυτού του ορίου στις 60 ημέρες για νησιά κάτω από 10.000 κατοίκους. Επίσης, να υπάρχει όριο δύο ακινήτων ανά εκμισθωτή, ο οποίος θα πρέπει να είναι φυσικό και όχι νομικό πρόσωπο αλλά και να υπάρξει αναλογικότητα στις φορολογικές υποχρεώσεις για ακίνητα που διατίθενται για τουριστική διαμονή.