Της Στεφανίας Σούκη
Τέλος Μαΐου έρχονται τα… σπουδαία για τον εν εξελίξει διαγωνισμό που αφορά το μεγάλο ακίνητο στη γωνία Πανεπιστημίου 4 και Κριεζώτου 2 στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο προορίζεται για τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων.
Ξενοδόχοι, εταιρείες real estate, Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας αλλά και αλυσίδες διαχείρισης ξενοδοχειακών μονάδων έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για την ανάληψη της διαχείρισης του ακινήτου στο διαγωνισμό που πραγματοποιεί το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Πρόνοιας των πρώην εργαζόμενων της Αγροτικής Τράπεζας.
Ωστόσο, «αγκάθι» παραμένει το μη ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ένα θέμα το οποίο έρχεται από το παρελθόν όταν έριζαν για το εν λόγω ακίνητο ο κλάδος Πρόνοιας του τότε ενιαίου Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού ΑΤΕ (ΤΣΠΑΤΕ) και το ΙΚΑ, ως ιδιοκτητες εξ’ αδιαιρέτου. Ακριβώς το θέμα αυτό και το σχετικό ρίσκο που συνεπάγεται -έστω κι αν πρόκειται για μακροχρόνια παραχώρηση και όχι πώληση του ακινήτου- φαίνεται να προβληματίζει, κατά τις πληροφορίες, μερίδα επενδυτών, πολύ περισσότερο από την στιγμή που ο μισθωτής θα πρέπει να τοποθετήσει από την τσέπη του, πέραν του ενοικίου, κεφάλαια περί τα 10 και πλέον εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του κτιρίου σε 5άστερη ξενοδοχειακή μονάδα.
Οι πληροφορίες τώρα αναφέρουν ότι αναμένεται η υποβολή προσφορών από 5-6 επιχειρηματικά ονόματα, ξένους και εγχώριους ομίλους από τους κλάδους των ακινήτων και της διαχείρισης ξενοδοχείων. Στο πλαίσιο αυτό, η αγορά θεωρεί πιο «σίγουρη» τη συμμετοχή του ομίλου Λασκαρίδη (Μεγάλη Βρετάνια, King George), με το σκεπτικό ότι η γειτνίαση του κτιρίου με τις δύο κορυφαίες μονάδες του Συντάγματος μπορεί να φέρει επιπλέον έσοδα με λιγότερα κόστη, εδραιώνοντας παράλληλα το όνομα του ομίλου ως απόλυτου κυρίαρχου στην «καρδιά» της Αθήνας. Αντίθετα, στα ονόματα που είχαν ακουστεί αρχικά αλλά δεν φαίνεται ότι τελικά θα κατέβουν είναι αυτά του Ιβαν Σαββίδη, του ομίλου Λογοθέτη (Libra Group και Grace Hotels), ο οποίος πάντως διατηρεί ενδιαφέρον για το κέντρο της Αθήνας, της αμερικανικής Blackstone, της κινεζικής Fosun, η οποία επίσης έχει δεδηλωμένο ενδιαφέρον για τον ξενοδοχειακό κλάδο όσο αναμένει τις εξελίξεις για την πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό, του Γιάννη Δασκαλαντωνάκη, που επίσης αναζητεί εδώ και καιρό την κατάλληλη φόρμουλα για να μπεί δυνατά στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας.
Τον ίδιο δρόμο για την τοποθέτησή του στο κέντρο της πρωτεύουσας θέλει να ακολουθήσει από τον εγχώριο κλάδο των Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, ο όμιλος της Grivalia Properties, η οποία μέσω του ξενοδοχειακού της βραχίονα της Grivalia Hospitality και μετά την πρώτη της τουριστική επένδυση στον Παναμά έχει εξετάσει ουκ ολίγες περιπτώσεις ξενοδοχειακών ακινήτων… μέσα κι έξω από την Αθήνα, μεταξύ των οποίων και το κτίριο της Κριεζώτου. Αντίστοιχα, από τον κλάδο των ΑΕΕΑΠ, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, η οποία πραγματοποιεί αυτό τον καιρό συζητήσεις με τράπεζες για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού και νέα χρηματοδότηση για καινούριες επενδύσεις, έχει επίσης βολιδοσκοπήσει το ενδεχόμενο μίσθωσης του κτιρίου. Ενδιαφέρον υφίσταται και από την Trastor AEEAΠ, με συμμάχους τους Αμερικανούς της Varde Partners (σ.σ. oι τελευταίοι έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους και με τον όμιλο της Lamda Development για τον τομέα των εμπορικών κέντρων), που φαίνεται και αυτή να έχει εξετάσει την περίπτωση του πρώην ακινήτου της ΑΤΕ.
Από τον κλάδο του real estate η επενδυτική Βluehouse (η οποία συμμετέχει στο μετοχικό σχήμα του εκπτωτικού χωριού Mc Arthur Glen στα Σπάτα), επίσης είναι στο στάδιο όπου βολιδοσκοπεί ακίνητα του κέντρου και φέρεται να έχει εξετάσει και το 9όροφο της Κριεζώτου.
Επισημαίνεται εδώ ότι στο ακίνητο που κτίστηκε προς το τέλος της δεκαετίας του ’50 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Κιτσίκη λειτουργούσε αρχικά το ξενοδοχείο King’s Palace, πρίν μετατραπεί σε γραφεία και κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ τώρα το διαγωνισμό μακροχρόνιας μίσθωσης «τρέχει» η γνωστή εταιρεία συμβούλων ακινήτων ΔΑΝΟΣ, η οποία συνεργάζεται για τη χώρα μας με την BNP Paribas Real Estate. Ο τελευταίος μισθωτής του ακινήτου ήταν η Αγροτική Τράπεζα, η οποία διατηρούσε εκεί ένα από τα κεντρικά της καταστήματα στην Αθήνα, ωστόσο, κατόπιν της ανάκλησης της άδειας και θέσης της ΑΤΕ σε ειδική εκκαθάριση, η τράπεζα Πειραιώς που την διαδέχτηκε, ως καθολικός διάδοχος στην μίσθωση, κατήγγειλε τη μίσθωση και αποχώρησε στο τέλος του 2013.