της Μαίρης Λαμπαδίτη
Νέα βιομηχανία αιτήσεων και δικαστικών προσφυγών με το αζημίωτο έχουν στήσει και πάλι δικηγορικά γραφεία, καθώς η καθυστέρηση του υπουργείου Εργασίας στην έκδοση των πολυπόθητων ενημερωτικών σημειωμάτων με τον επαναυπολογισμό έχει προκαλέσει αγωνία και σύγχυση στους συνταξιούχους.
Στα σημειώματα αναμένεται να αποτυπωθεί ποιο είναι το νέο, μετά τον επανυπολογισμό, ποσό σύνταξης που λαμβάνουν από 1η Ιανουαρίου 2019, ποια είναι η προσωπική τους διαφορά και πώς προκύπτει το ποσό που καταβάλλεται.
Ακόμα και στην περίπτωση που πήραν αύξηση μέσω του επανυπολογισμού, οι συνταξιούχοι προβάλλουν απορίες και ζητούν απαντήσεις.
Υπενθυμίζουμε ότι για περίπου 620.000 άτομα, ο επανυπολογισμός έβγαλε ότι η σύνταξή τους από 1η Ιανουαρίου 2019 πρέπει να είναι υψηλότερη από αυτή που εισέπρατταν μέχρι το τέλος του 2018. Αυτοί λαμβάνουν την αύξηση που δικαιούνται σε 5 ετήσιες δόσεις, δηλαδή από το 2019 μέχρι και το 2023.
Πολλοί είναι οι συνταξιούχοι που θεωρούν ότι, ενώ δικαιούνταν αύξηση δεν έλαβαν ή έλαβαν μικρότερο ποσό, καθώς τους κόπηκε το οικογενειακό επίδομα.
Αυτά και άλλα πολλά ζητούν απαντήσεις την ώρα που το Υπουργείο ποιεί την νήσσαν , δηλώνοντας ότι όταν θα είναι έτοιμες οι υπηρεσίες, θα εκδώσουν τα ενημερωτικά, κάτι που ο κοινός νους υποπτεύεται ότι θα γίνει μετά τις εκλογές.
Στις εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που έχουν προσφύγει διεκδικώντας τα αναδρομικά των δώρων και των περικοπών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, προστίθεται και η νέα γενιά συνταξιούχων. Δηλαδή οι συνταξιούχοι που υπέβαλαν την αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13 Μαΐου 2016 έως και το τέλος του 2018, και η σύνταξη υπολογίστηκε βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, πιστεύοντας ότι και εκείνοι δικαιούνται αναδρομικά.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως πρόκειται για περισσότερους από 100.000 νέους συνταξιούχους, των οποίων η σύνταξη είναι σημαντικά μειωμένη, πάνω από 20%, σε σχέση με αυτή που θα έπαιρναν εάν υπέβαλαν την αίτηση συνταξιοδότησης κάποιους μήνες ή ακόμη και κάποιες ημέρες νωρίτερα, πριν δηλαδή από την ψήφιση του επίμαχου νόμου Κατρούγκαλου. Αυτοί, δικαιώθηκαν, βάσει του νόμου, για ένα τμήμα της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» για τα έτη 2016, 2017, 2018.
Σύμφωνα με νομικούς, ήδη, μερικές χιλιάδες συνταξιούχων έχουν καταθέσει αγωγές κατά της συνταξιοδοτικής απόφασης, κάνοντας λόγο για άνιση μεταχείριση μεταξύ ασφαλισμένων που συνταξιοδοτήθηκαν ακόμη και με μία μέρα διαφορά.