search icon

Οικονομία

Κρίστιαν Σέβινγκ (Deutsche Bank): Ο πληθωρισμός είναι το χειρότερο δηλητήριο για την παγκόσμια οικονομία

«Ένα πράγμα είναι σαφές: εάν υπάρξει ξαφνική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, η πιθανότητα να έχουμε ύφεση νωρίτερα σε ΗΠΑ και Ευρώπη είναι αναμφίβολα πολύ μεγαλύτερη», τονίζει σε συνέντευξη του ο CEO της Deutsche Bank

Ευρώπη και ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με υψηλή πιθανότητα για ύφεση, την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες αναγκάζονται να προχωρήσουν σε επιθετική σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, ανέφερε μιλώντας στο CNBC, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Κρίστιαν Σέβινγκ.

Η αμερικανική Fed, η ΕΚΤ, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η Τράπεζα της Αγγλίας έκαναν κινήσεις με στόχο να μειώσουν τον πληθωρισμό.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη έφτασε τον Μάιο στο 8,1% καταγράφοντας νέο ρεκόρ και η ΕΚΤ επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια κατά τη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών και οικονομολόγοι αναγνωρίζουν ότι η επιθετική σύσφιξη που μπορεί να είναι απαραίτητη για να μειωθεί ο πληθωρισμός, ίσως ενέχει τον κίνδυνο να ρίξει τις οικονομίες σε ύφεση, με την ανάπτυξη να επιβραδύνει ήδη λόγω μιας συρροής διεθνών παραγόντων.

Η εγγύτητα της Ευρώπης στον πόλεμο στην Ουκρανία και η εξάρτησή της από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, καθιστούν την ήπειρο εξαιρετικά ευάλωτη στις συνέπειες του πολέμου και σε πιθανή διακοπή της ροής ρωσικού αερίου.

Όπως ανέφερε στη συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο ο Σέβινγκ «ένα είναι ξεκάθαρο: αν υπάρξει ξαφνική διακοπή στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου, η πιθανότητα να έρθει η ύφεση νωρίτερα είναι φανερό ότι αυξάνονται. Αναμφίβολα. Θα έλεγα όμως ότι συνολικά, είμαστε σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση, ώστε η πιθανότητα ύφεσης στη Γερμανία ή στην Ευρώπη το 2023 ή το 2024, είναι υψηλότερη από όσο ήταν τα προηγούμενα χρόνια και δεν είναι μόνο οι συνέπειες αυτού του απαίσιου πολέμου. Δείτε τον πληθωρισμό, δείτε τι σημαίνει για τη νομισματική πολιτική».

Μαζί με τον πληθωρισμό που προήλθε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις στη Ρωσία, οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν επίσης παρεμποδιστεί από την αύξηση της ζήτησης μετά την πανδημία και την επιστροφή των περιοριστικών μέτρων λόγω της Covid-19, κυρίως στην Κίνα.

«Αυτή είναι μια τόσο δύσκολη κατάσταση με τρεις, τέσσερις παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την οικονομία, και όταν όλα αυτά γίνονται ταυτόχρονα σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στην οικονομία και ως εκ τούτου η πιθανότητα να έχουμε μια ύφεση στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ, είναι αρκετά υψηλή», ανέφερε επίσης ο Σέβινγκ.

Όπως τόνισε, η μεγαλύτερη ανησυχία του είναι ο πληθωρισμός και το σήμα που έδωσαν οι κεντρικές τράπεζες, όπως η Fed, αλλά και η ΕΚΤ, ήταν το σωστό σήμα.

«Πρέπει να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό γιατί στο τέλος της ημέρας, ο πληθωρισμός είναι το χειρότερο δηλητήριο για την οικονομία», κατέληξε ο CEO της Σέβινγκ.

Διαβάστε ακόμη:

Πάνω από τους μισούς καταναλωτές παγκοσμίως δεν αποταμίευσαν… τίποτα στην πανδημία

Διακόπτονται από σήμερα οι ροές φυσικού αερίου από την Gazprom – Σε εγρήγορση η αγορά ενέργειας

ΔΕΗ ΑΝ: Joint venture με Cantreva για φωτοβολταϊκά πάνω από 1,3 GW

Exit mobile version