search icon

Οικονομία

Κρίση Ενέργειας: Και νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός τον Σεπτέμβριο

Έκτακτες δαπάνες 800 εκατ. ευρώ, καθώς η κυβέρνηση κατοχύρωσε δημοσιονομικό «χώρο» για τη χορήγηση νέων μέτρων στήριξης – «Πρέσινγκ» για υψηλά πλεονάσματα από ΕΕ

Διάδρομο για νέα μέτρα στήριξης ανοίγει η κυβέρνηση, καθώς φαίνεται να κατοχύρωσε δημοσιονομικό «χώρο» για επιπλέον δαπάνες, πέραν από όσες ήδη προβλέπει ότι θα χρειαστεί στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατέθεσε τον Απρίλιο.

Αποκαλυπτική ως προς αυτό είναι η 14η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, όπου αναφέρονται τα εξής:

Δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός πάντως μέσα στην ίδια χρονιά, δεν είχε χρειαστεί ούτε στη μεγάλη πανδημία.

Τι διαπιστώνουν όμως για τη χώρα μας τα κλιμάκια των θεσμών;

Η Κομισιόν εκτιμά πως η ενεργειακή κρίση θα «στοιχίσει» φέτος στη χώρα μας υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό (6,3%), βάζοντας «φρένο» και στις προβλέψεις για Ανάπτυξη (3,5%). Ενώ η κυβέρνηση ευελπιστεί να καλύψει μέρος του κόστους από το ενεργειακό πακέτο, με τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ από τον φόρο 90% στα υπερέσοδα των παραγωγών ρεύματος.

Εκτός από μέτρα στήριξης όμως, η έκθεση θυμίζει τους κινδύνους της χώρας από το υψηλό δημόσιο χρέος που, για να παραμείνει εξυπηρετήσιμο και να μην οδηγήσει σε άλλες κρίσεις όπως της προηγούμενης δεκαετίας, θα πρέπει να υποστηρίζεται από σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα.

Στο κεφάλαιο για το ελληνικό δημόσιο χρέος μάλιστα, η Κομισιόν στέλνει σήμα για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, πολύ υψηλότερα από αυτά που είχε χαράξει για τα επόμενα χρόνια η κυβέρνηση.

Οι υπολογισμοί της Κομισιόν για το ελληνικό χρέος δείχνουν πως χρειάζονται συνεχή πλεονάσματα 2,6% κατά μέσον όρο, και όχι 2,2% όπως προέβλεπε πριν την πανδημία και την τεράστια ύφεση του 2020.

Αρχής γενομένης από το 2023, οι Βρυξέλλες θέτουν τον πήχη στο 1,3% και όχι 1,1% που προβλέπει η Αθήνα. Για το 2024 «συστήνει» 2,7% αντί 2,1% και για το 2025 3,4%, αντί 2,3%. Το 2026 μάλιστα, αν και η Αθήνα δεν έχει ακόμα κάνει καμία πρόβλεψη, η Κομισιόν «τρέχει» με πλεονάσματα 3,7%. Το 2030 θα μειωθούν σε 2,5%, αλλά δεν θα πέσουν ποτέ κάτω από 2,3% μέχρι και το 2050, ενώ θα αυξηθούν και στο 3,6% ξανά μέχρι το 2060.

Διαβάστε ακόμη:

Cryptos: Πώς και γιατί χάθηκαν 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 6 μήνες

Ο ανασχηματισμός (που δεν βλέπω), ο Ευκλείδης «σφύριξε», η Αττική Οδός Νο2, η Voltera πάει στη ΔΕΗ και η Εθνική τράπεζα (ξανα)πουλάει… την Ευρώπη

Αυτός είναι ο οδικός χάρτης της επένδυσης του 1 δισ. της Microsoft στην Ελλάδα

 

 

Exit mobile version