Προσπάθεια εκμετάλλευσης της ανάγκης των σεισμόπληκτων και του ανθρώπινου πόνου από ασυνείδητους -και πριν καν η χώρα προλάβει να αφήσει πίσω της τα Μνημόνια- αποκαλύπτουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες και τα νέα συστήματα απονομής κρατικής αρωγής σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, που καθιερώθηκαν τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Τουλάχιστον 38 «ύποπτες» υποθέσεις απάτης και αιτήσεων αρωγής με πλαστά δικαιολογητικά, εντόπισε το υπουργείο Οικονομικών και τις απέστειλε «πακέτο» στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τα περαιτέρω…
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε ότι με το νέο σύστημα κρατικής αρωγής σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, αποδόθηκαν τάχιστα 191 εκατ. ευρώ σε 5.800 δικαιούχους, όταν ο μέγιστος αριθμός δικαιούχων που είχε λάβει αποζημιώσεις με βάση το προηγούμενο πλαίσιο σε ένα έτος ήταν μόλις 438, το 2020.
Ενώ όμως, με τη μείωση της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση απονομής βοήθειας, ο κίνδυνος θα ήταν να στηθεί «πάρτι» με τα κονδύλια της κρατικής αρωγής, οι ηλεκτρονικές διαδικασίες και το μοντέλο τυποποίησης που εφαρμόστηκε κεντρικά και πανελλαδικά (αντί με φακέλους σε κούτες ανά νομό και ανά περιφέρεια) έφεραν στο φως πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα.
Οι 38 περιπτώσεις που στάλθηκαν στον Εισαγγελέα αφορούν χορήγηση αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής, μετά τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 στο Δαμάσι, που προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε Ελασσόνα, Ζάρκο, Μεσοχώρι, Λάρισα και άλλες περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Στις περιπτώσεις αυτές, τα δελτία ταχείας αυτοψίας ή/και δελτία επανελέγχου που αναρτήθηκαν από τους αιτούντες στην ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr εμφάνισαν «δια γυμνού οφθαλμού» σημαντικές αποκλίσεις από τον συνήθη μορφότυπο, αποσκοπώντας στην παράνομη οικονομική ενίσχυση των αιτούντων.
Με εκθέσεις «καρμπόν», αντί για «έκθεση μηχανικού», ανέγραφαν ανύπαρκτα στοιχεία και υπογράφονταν από μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα. Μια γρήγορη διασταύρωση με τα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών έδειξε ότι δεν έγιναν ποτέ οι αυτοψίες που εμφανίζονταν «στα χαρτιά».
Το ποσό που θα είχαν λάβει οι αιτούντες, εάν δεν είχε εντοπιστεί ότι τα δελτία που υπέβαλαν δεν είναι γνήσια, ανέρχεται στα 465.500 ευρώ. Δηλαδή ζητούσαν να λάβουν αποζημίωση κατά μέσο όρο 12.250.
Άμεση δράση
Αναλυτικά στοιχεία για τις αλλαγές που επέφεραν οι πλατφόρμες στην κρατική αρωγή έναντι φυσικών καταστροφών, αλλά και συνολικά η ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που έγινε το 2021, παρουσίασαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για τις φυσικές καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Νίκος Κουλοχέρης και ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.
Μία από τις θεσμικές καινοτομίες ήταν η σύσταση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, με Πρόεδρο τον κ. Τριαντόπουλο και τη συμμετοχή των αρμόδιων Γενικών Γραμματέων όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας:
1) Συνολικά, μέσα σε 1,5 χρόνο από τη θέσπιση του νέου πλαισίου Κρατικής Αρωγής, χορηγήθηκαν περισσότερα από 191 εκατ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές ανά την επικράτεια.
Ειδικότερα, από τον Απρίλιο του 2021 έως το τέλος του 2022, διατέθηκαν:
- 120,3 εκατ. ευρώ στις τρεις κατηγορίες δικαιούχων πρώτης αρωγής, έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση ζημιών, έναντι της στεγαστικής συνδρομής, και αποζημίωση οικοσκευής.
- 30,8 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις.
- 6,4 εκατ. ευρώ για προκαταβολές.
- 33,7 εκατ. ευρώ, μέσω του ΕΛΓΑ, για αγρότες και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για ζημιές σε πολυετείς καλλιέργειες.
2) Οι ενισχύσεις στους πληγέντες χορηγήθηκαν με μεγάλη ταχύτητα. Ενώ με το προηγούμενο καθεστώς, η επιχορήγηση επιχειρήσεων μετά από φυσικές καταστροφές έφθανε στους δικαιούχους μετά από 3 ή ακόμα και μετά από 5 έτη, πλέον η προκαταβολή της ζημιάς καταβάλλεται μέσα σε λίγες εβδομάδες.
3) Ο αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει στήριξη αυξήθηκε θεαματικά. Από τον Απρίλιο του 2021 έως το τέλος του 2022, έχουν αποζημιωθεί, συνολικά, περισσότεροι από 5.800 δικαιούχοι, και έχουν λάβει προκαταβολή πάνω από 3.500 δικαιούχοι.
Μόνο το 2022, καταβλήθηκαν αποζημιώσεις σε περισσότερους από 5.200 δικαιούχους, όταν ο μέγιστος αριθμός δικαιούχων που είχε λάβει αποζημιώσεις με βάση το προηγούμενο πλαίσιο ήταν μόλις 438, το 2020.
13 χρόνια… στα αζήτητα
Όπως ανέφερε ο Γ.Γ. Ν.Κουλοχέρης έγινε διαχωρισμός των θεομηνιών και η Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής ανέλαβε μόνο τις θεομηνίες από 1.6.2020 και μετά. Όλες τις προηγούμενες από την ημερομηνία αυτή, ανατέθηκαν στην Διεύθυνση Χρηματοοικονομικής Πολιτικής.
Με τον τρόπο αυτό όμως, η Διεύθυνση Χρηματοοικονομικής Πολιτικής παρέλαβε φακέλους ακόμα και από το έτος 2009. Υπήρχαν φάκελοι με ελλιπέστατα στοιχεία, φάκελοι που δεν ήταν συγκροτημένοι. Δημιουργήθηκε μια νέα μεθοδολογία διαχείρισης των φακέλων για 53 θεομηνίες (από το 2009 έως τις 31.5.2020), σε 28 περιοχές της χώρας. Πάνω από 750 δικαιούχοι ανταποκρίθηκαν και έχουν υποβάλει πλήρη φάκελο, έχουν αποζημιωθεί, με ποσό επιχορήγησης που ανέρχεται περίπου σε 4 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, λόγω του χρόνου που είχε παρέλθει από τις θεομηνίες και των ελλιπών φακέλων, απαιτήθηκε σημαντική συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τους ίδιους τους δικαιούχους, τους οποίους πολλές φορές χρειάστηκε να τους αναζητήσουμε προσωπικά, προκειμένου να συλλέξουμε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να αποζημιωθούν για ζημιές που ακόμα και οι ίδιοι οι δικαιούχοι είχαν σταματήσει να περιμένουν ότι θα αποζημιωθούν.
Από πλευράς του και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος παρουσίασε το σύνολο των μέτρων που παρέχονται με σκοπό την αντιμετώπιση των δυσχερειών που προκαλούνται σε ομάδες πολιτών, όπως:
· απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.
· εξάμηνη παράταση στην καταβολή οφειλών
· καθεστώτα ενίσχυσης, με τα οποία προβλέπεται η χορήγηση ενισχύσεων σε επιχειρήσεις με έμμεσες οικονομικές απώλειες σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.
Με βάση τα καθεστώτα αυτά, δόθηκε η δυνατότητα χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης σε επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού και υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες, οι οποίες έγιναν εντονότερες μετά από φυσικές καταστροφές που εκδηλώθηκαν εντός του έτους 2021.
Όλες αυτές οι ενισχύσεις καταβλήθηκαν σε επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα επλήγησαν οικονομικά από τα εκάστοτε ακραία φαινόμενα.
Για παράδειγμα, για την περίπτωση της ενίσχυσης σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τους παγετούς του 2021, αυτή καταβλήθηκε σε δικαιούχους επιχειρήσεις βάσει συγκεκριμένων οικονομικών κριτηρίων και προϋποθέσεων που ορίστηκαν ρητά στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις.
Για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού, δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ειδικές πλατφόρμες για την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών.
Μέσα από τα ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης Κρατικής Αρωγής, έχουν διατεθεί ενισχύσεις συνολικού ύψους 16,4 εκατομμυρίων ευρώ, συμπληρωματικά προς τα λοιπά μέτρα στήριξης.
Διαβάστε ακόμη
Τα μεγάλα deals του 2023 που στρώνουν το χαλί για νέο ρεκόρ σε εξαγορές και συγχωνεύσεις
Megabit: Στο σφυρί το κτήριο-«φάντασμα» στον Πειραιά, μετά από 16 χρόνια στα…αζήτητα (pics)