Έως το τέλος του επόμενου μήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η καταβολή των αποζημιώσεων για τους ιδιοκτήτες που υπεκμισθώνουν τα ακίνητα τους και έλαβαν κουρεμένα ενοίκια κατά την περίοδο των lockdown.
Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων COVID είναι ανοιχτή, ώστε οι εκμισθωτές ακινήτων, των οποίων τα ακίνητα έχουν υπεκμισθωθεί, να μπορούν να υποβάλουν αρχική ή τροποποιητική «Δήλωση COVID» ή/ και τροποποιητική (όχι αρχική) «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» για τους μήνες Νοέμβριο 2020 μέχρι και Ιούλιο 2021.
Η προθεσμία αυτή λήγει σήμερα. Από αύριο 11 Ιανουαρίου έως και τις 21 Ιανουαρίου, οι υπεκμισθωτές ακινήτων θα μπορούν υποβάλουν τροποποιητική «Δήλωση COVID» για τους παραπάνω μήνες.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις ερμηνευτικές εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί, ο τρίτος (και τελικός) υπομισθωτής του ακινήτου είναι ο δικαιούχος της μείωσης ή της απαλλαγής ενοικίου, εφόσον εντάσσεται στους πληττόμενους ΚΑΔ.
Ο δεύτερος στη σειρά, ο υπεκμισθωτής, μπορεί να εισπράξει την αποζημίωση εάν ήταν και αυτός πληττόμενος επαγγελματίας. Ο πρώτος στην κατάταξη δηλαδή, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, δικαιούται όλο το μίσθωμα ή την αποζημίωση εάν δεν την εισπράττει ο υπεκμισθωτής του.
Η ουσία είναι ότι το Δημόσιο πληρώνει μία και μοναδική φορά αποζημίωση για κάθε μισθωμένο / υπεκμισθωμένο ακίνητο, με κατ΄ αρχήν δικαιούχο τον υπεκμισθωτή, ο οποίος με τη σειρά του υποχρεούται σε καταβολή πλήρους μισθώματος στον ιδιοκτήτη. Όταν ο υπεκμισθωτής δεν δικαιούται αποζημίωση, τότε και μόνον τότε, δικαιούχος της αποζημίωσης είναι ο ιδιοκτήτης – εκμισθωτής.
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, η ΑΑΔΕ θα προσδιορίσει ποιος δικαιούται την αποζημίωση και ποιοι ιδιοκτήτες θα έπρεπε να είχαν εισπράξει ολόκληρο το ενοίκιο. Όπως γίνεται αντιληπτό, η εκκαθάριση των υποθέσεων που αφορούν στα κουρεμένα ενοίκια υπεκμισθώσεων αποτελεί μια σύνθετη και αρκετά δύσκολη διαδικασία.
Έξαλλου, έως το τέλος Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί ένας νέος γύρος συμψηφισμών αποζημιώσεων (2020) με φόρους. Μόλις ολοκληρωθούν οι διορθώσεις για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις και γίνει η εκκαθάρισή τους, οι ιδιοκτήτες θα διαπιστώνουν ότι τους έχουν συμψηφιστεί φόρος εισοδήματος με αποζημιώσεις που δικαιούνται για μειώσεις ενοικίων που υπέστησαν την περίοδο Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020.
Σύμφωνα με αρμόδιες πήγες, η διαδικασία των συμψηφισμών βρίσκεται σε εξέλιξη για όσους εγκρίνεται η αίτηση τους και έχουν ανοιχτές οφειλές φόρων (π.χ. από τη φορολογική δήλωση). Η σχετική ενημέρωση γίνεται στο Taxisnet και στην «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση».
Μέσω της ΠΟΜΙΔΑ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν επίσης:
- Να ανοίξει η εφαρμογή για υποβολή διορθώσεων και δηλώσεων COVID της περιόδου Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020
- Να ανοίξει η εφαρμογή για υποβολή δηλώσεων COVID για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο 2021, διότι για αυτό το χρονικό διάστημα δόθηκε η ευκαιρία μόνο για αρχικές δηλώσεις
- Να εκδοθούν αποφάσεις για τους ΚΑΔ μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2021, ή έστω ανακοίνωση ότι δεν υπάρχει πλέον για κανένα δικαίωμα μείωσης ενοικίου, δεδομένου ότι διάφοροι ενοικιαστές αρνούνται ακόμη και τώρα να καταβάλουν τα μισθώματα ή μέρος τους, με τον αναπόδεικτο ισχυρισμό ότι συνεχίζουν να έχουν δικαίωμα μείωσης ενοικίου!
Διαβάστε ακόμη
Aνάχωμα 1 δισ. ευρώ απέναντι στην Omicron
Ενεργειακή κρίση: Ο άγνωστος Χ που θα καθορίσει τη διάρκεια της ακρίβειας
Μπρετόν: Η Ευρώπη χρειάζεται επενδύσεις €500 δισ. για την πυρηνική ενέργεια μέχρι το 2050