Να ελέγξουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους το μεσημέρι ή το απόγευμα σήμερα, θα πρέπει πάνω από 100.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, για να διαπιστώσουν εάν εξοφλήθηκαν και την αποζημίωση μηνός Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.
Σήμερα πληρώνονται και οι τελευταίοι 15.000 περίπου δικαιούχοι για τα «κουρέματα» που υπέστησαν τον Νοέμβριο. Ταυτόχρονα, ξεκινούν και οι πρώτες πληρωμές τουλάχιστον 80.000 δικαιούχων για τις μειώσεις ενοικίων του Δεκεμβρίου.
Σε συνθήκες lockdown όμως, περίπου 250.000 ιδιοκτήτες κάθε μήνα πληρώνονται, αλλά άλλων 80.000 οι αιτήσεις απορρίπτονται γιατί δεν πληρούνται τα κριτήρια. Και για αυτόν το λόγο, η ΑΑΔΕ αποστέλλει ειδοποιητήρια προς όσους δεν προχωρά η πληρωμή, προκειμένου να εντοπίσουν τις αιτίες του προβλήματος και να το διορθώσουν, ει δυνατόν.
Μεγάλος πονοκέφαλος για τους ιδιοκτήτες αποδεικνύεται ο ΚΑΔ του ενοικιαστού τους και εάν αυτός υπάγεται στις ρυθμίσεις. Τα προβλήματα ξεκινάνε ότι, σε πολλές περιπτώσεις, ο δευτερεύων ΚΑΔ του ενοικιαστή και όχι ο βασικός είναι εκείνος για τον οποίο θεωρείται «πληττόμενος».
Αλλά και όλα σωστά αν ήταν στις δηλώσεις, πρόβλημα πληρωμής μπορεί να προκαλεί ο ΙΒΑΝ. Η πρόσφατη ΠΟΛ 1019/2020 αναφέρει ρητά ότι «σε περίπτωση κοινού λογαριασμού αυτός δύναται να δηλώνεται από έως δύο δικαιούχους». Συνεπώς σύμφωνα με αυτήν, δεν κατατίθενται χρήματα σε κοινούς λογαριασμούς με πάνω από δύο δικαιούχους, έστω και αν το όνομα του δικαιούχου της αποζημίωσης είναι πρώτο.
Επιπλέον:
- Το όνομα του εκμισθωτή-δικαιούχου της αποζημίωσης μπορεί να είναι πρώτο ή και δεύτερο στο δηλωμένο τραπεζικό λογαριασμό κατάθεσης.
- Ο δηλωμένος λογαριασμός θα πρέπει να είναι ανοιγμένος σε οποιαδήποτε ελληνική Τράπεζα, με ΙΒΑΝ που να αρχίζει από GR. Η κατάθεση σε Τράπεζα εξωτερικού δεν φαίνεται να προβλέπεται, ούτε έχει ελεγχθεί αν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη.
- Ο δηλωμένος λογαριασμός θα πρέπει να είναι ενεργός, και να μη έχει χαρακτηριστεί ως “αδρανής”. Αδρανής θα χαρακτηριστεί όταν για 24 συνεχόμενους μήνες δεν έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές με άμεση χρέωση του λογαριασμού του δικαιούχου. Αδρανείς λογαριασμοί δεν χαρακτηρίζονται οι λογαριασμοί των προθεσμιακών καταθέσεων. Αν υπάρχει λογαριασμός αλλά είναι ήδη χαρακτηρισμένος αδρανής, χρειάζεται αίτηση στην Τράπεζα και επικαιροποίηση των στοιχείων των καταθετών.
Διαβάστε ακόμη
Ο δημοσιογράφος με την 300άρα, το νέο αφεντικό του ΤΧΣ και τα ξενοδοχεία που αλλάζουν χέρια
Πατρίκ Μουράτογλου: Ποιος είναι ο εκατομμυριούχος προπονητής του Τσιτσιπά
Ντιν Μητρόπουλος: Ο Έλληνας «βασιλιάς των εξαγορών» που πέτυχε το χρυσό deal με τη Nestlé