Δήλωση COVID για τα ενοίκια που εισέπραξαν τον περασμένο Μάρτιο θα πρέπει να υποβάλλουν τελικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων παρά το γεγονός πως αρχικά είχε ανακοινωθεί οτι η διαδικασία θα ήταν αυτοματοποιημένη (δηλαδή, θα καταβάλλονταν οι αποζημιώσεις Μαρτίου βάσει των δηλώσεων COVID Φεβρουαρίου).
Σε νεότερη υπουργική απόφαση (ΓΔΟΥ 400/2021) αναφέρονται τα εξής:
- Ο δικαιούχος είσπραξης αποζημίωσης για τον μήνα Μάρτιο εκμισθωτής ή υπεκμισθωτής, ανεξαρτήτως του εάν έλαβε την αποζημίωση, υποχρεούται να υποβάλλει «Δήλωση Covid» μέχρι τις 14 Μαΐου 2021.
- Σε περιπτώσεις που δεν υποβληθεί «Δήλωση Covid» εντός της προθεσμίας, το ποσό της αποζημίωσης που εισπράχτηκε καθίσταται απαιτητό και ξεκινά η διαδικασία αναζήτησής του ως αχρεωστήτως καταβληθέντος
- Η διαδικασία καταβολής του ποσού της αποζημίωσης σε νέους δικαιούχους για τον μήνα Μάρτιο που δεν είχαν υποβάλλει «Δήλωση Covid» θα καθοριστεί με νέα απόφαση.
Ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να υποβληθούν τελικά οι δηλώσεις COVID Μαρτίου είναι για να ενημερωθεί η ΑΑΔΕ εάν ιδιοκτήτες εισέπραξαν τον Μάρτιο ακριβώς το ίδιο μειωμένο ενοίκιο με τον Φεβρουάριο.
Εάν π.χ. κάποιος ιδιοκτήτης εισέπραξε τον Μάρτιο ολόκληρο το ενοίκιο η μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με τον Φεβρουάριο θα πρέπει να επιστρέψει την αναλογική διαφορά της αποζημίωσης του Μαρτίου που του προκαταβλήθηκε.
Η ΑΑΔΕ προχώρησε χθες στην καταβολή αποζημιώσεων συνολικού ύψους 182,5 εκατ. ευρώ για τα απωλεσθέντα ποσά ενοικίων των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου σε 269.461 ιδιοκτήτες ακινήτων εκμισθούμενων ακινήτων που υποχρεώθηκαν είτε να μην εισπράξουν καθόλου ενοίκια τους μήνες αυτούς από τους επιχειρηματίες μισθωτές τους είτε υποχρεώθηκαν να εισπράξουν τα ενοίκια των μηνών αυτών μειωμένα κατά 40%.
Δηλαδή, η αποζημίωση για τον μήνα Μάρτιο δόθηκε ταυτόχρονα με την αποζημίωση για τον μήνα Φεβρουάριο. Όμως οι δικαιούχοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν έως τις 14 Μαΐου τις δηλώσεις COVID για τον Μάρτιο.
Εντός των προσεχών ημερών θα εκδοθεί μια ακόμη απόφαση από τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο με την οποία θα ξεκαθαρίζεται τι ισχύει με τις μειώσεις ενοικίων στις περιπτώσεις υπεκμισθώσεων.
Συγκεκριμένα, θα ξεκαθαρίζεται ποιος είναι ο δικαιούχος της ωφέλειας της μείωσης του μισθώματος ή της απαλλαγής από το μίσθωμα και ποιος είναι ο δικαιούχος είσπραξης της ισχύουσας κατά περίπτωση αποζημίωσης (είτε του 80% είτε του 20% του μισθώματος).
Διαβάστε ακόμα
Αυτοτελή φορολόγηση των αναδρομικών εξετάζει το ΥΠΟΙΚ
Εστίαση: «Πράσινο φως» για άνοιγμα από τις 3 Μαΐου – Αλλάζουν οι ώρες κυκλοφορίας (upd)
Ηλεκτρονικές δαπάνες: Ποιοι και πώς γλιτώνουν το πρόστιμο 22% φέτος