«Το δις εξαματρτείν» φοβούνται στο υπουργείο Οικονομικών, για το σχέδιο που θα δίνει λύση (αλλά έχει «σκαλώσει» πάνω από ένα μήνα στα γραφεία της Καραγιώργη Σερβίας) στο πρόβλημα με τις αλυσίδες franchise που, ως υπεκμισθωτές, διεκδικούν και τα μισθώματα ολόκληρα να εισπράττουν, αλλά και τις αποζημιώσεις COVID από το Κράτος!
Η καθυστέρηση δημιουργεί ερωτηματικά αλλά, κυρίως, προβλήματα επιβίωσης στους δικαιούχους των αποζημιώσεων που τις έχουν στερηθεί, πέραν κάθε έννοιας χρηστής διοίκησης. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, «γίνεται προσπάθεια ως την τελευταία στιγμή για μια λύση που δεν θα αποδειχθεί ατελέσφορη» όπως οι προηγούμενες.
Υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ επεξεργάζονται διάταξη που θα αναγκάζει τις εταιρίες – υπεκμισθωτές, να επιλέγουν αν θα πληρώσουν ολόκληρο το ενοίκιο στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και έτσι να λάβουν αποζημίωση για το «κούρεμα» που υπέστησαν από τον μισθωτή, ή εάν θα καταβάλουν μειωμένο μίσθωμα στον ιδιοκτήτη αλλά θα εγκαταλείψουν την ιδέα ότι θα εισπράξουν και κρατική αποζημίωση και από πάνω.
Εκμεταλλευόμενες ότι διαθέτουν οργανωμένα νομικά τμήματα, οι αλυσίδες αυτές προβάλλουν μονομερώς διεκδικήσεις ως υπεκμισθωτές, που μπλοκάρουν τις αποζημιώσεις στους φυσικούς ιδιοκτήτες – εκμισθωτές! Το Δημόσιο από πλευράς του, αρνείται να πληρώσει δύο φορές αποζημίωση, για ένα «κούρεμα» ενοικίου σε επιχείρηση που δεν λειτούργησε ή επλήγη λόγω Covid.
Από την άλλη, ο εφιάλτης που ζουν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά (ακόμα και υπερήλικες που προσπαθούν να συμπληρώσουν την πενιχρή τους σύνταξη) είναι ότι δεν έχουν εισπράξει ενοίκιο πάνω από ενάμισι χρόνο τώρα (από τον Μάρτιο του 2020) αλλά ούτε και αποζημίωση που όλοι οι υπόλοιποι πληττόμενοι από την υγειονομική κρίση έχουν λάβει!
Ο κίνδυνος να μείνουν απλήρωτοι και εφέτος πάντως οι χιλιάδες ιδιοκτήτες –ή μέχρι να “ξεκολλήσει” από τα γραφεία η διάταξη που ετοιμάζεται- παραμένει δυστυχώς υπαρκτός. Και αυτό διότι αποδείχθηκαν ημίμετρα και απέτυχαν να δώσουν λύση, τόσο οι έως τώρα νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών, όσο και η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ που (αν και παρέμεινε επί μήνες ανοικτή για “διορθώσεις” COVID καθυστερώντας πληρωμές δικαιούχων που τις ανέμεναν) δεν επαρκούσε τελικώς για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που ήταν γνωστό από το 2020 ήδη, για τους χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν περιέλθει σε δεινή θέση –και με ευθύνη της ίδιας της δημόσιας διοίκησης που αδυνατεί να επιβάλει τους νόμους και τις διατάξεις που αυτή θέσπισε.
Διαβάστε ακόμη:
«Voria»: Ξεκλειδώνει η επένδυση των 250 εκατ. ευρώ στο Μαρούσι
Ανοίγουν οι πλατφόρμες για το επίδομα θέρμανσης και τα τέλη κυκλοφορίας