Σε πέντε μήνες από σήμερα και σχεδόν δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και της παγκόσμιας οικονομική κρίσης, σχεδόν 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα αρχίσουν να αποπληρώνουν σταδιακά μέχρι και σε έξι χρόνια, τις υποχρεώσεις που σωρεύτηκαν στην δύσκολη διετία 2020-2021.
Σύμφωνα με στοιχεία της φορολογικής αρχής, δυνατότητα ρυθμίσεως θα έχουν άμεσα:
- 135.000 εταιρίες –νομικά πρόσωπα,
- 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι ή αγρότες που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα
- 300.000 νοικοκυριά φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες.
Πρόκειται για όλους όσους επιδοτήθηκαν ως πληγέντες του κορωνοϊού μέσα στη διετία αυτή. Τα χρέη της πανδημίας –όσα δηλαδή βεβαιώθηκαν από την εφορία μέσα στην πανδημία και μέχρι τον Ιούλιο φέτος- εκτιμώνται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Αφορούν κυρίως απλήρωτες υποχρεώσεις για ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ.
Λύση στο πρόβλημα θα έχουν και χιλιάδες φορολογούμενοι με χρέη ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, κυρίως ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του Κορονοϊού, από το Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021.
Όπως αποκάλυψε το newmoney.gr, η λύση αυτή έλαβε και την έγκριση των θεσμών και προβλέπει αποπληρωμή:
- είτε σε μέχρι και 36 εντελώς άτοκες δόσεις,
- είτε, εναλλακτικά, σε 72 δόσεις με πολύ χαμηλό επιτόκιο, αντί σε 24 άτοκες ή 48 δόσεις που ίσχυε έως τώρα.
Το επιτόκιο στις έντοκες δόσεις θα οριστεί σε 2,5%, δηλαδή μόλις 0,2% το μήνα. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί Ιανουάριο του 2022. Το μέτρο καλύπτει επίσης και όσους ήταν άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, κατά το διάστημα Μαρτίου 2020 μέχρι σήμερα.
Παράλληλα, οι παραπάνω οφειλέτες που απώλεσαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. των 100 ή 120 δόσεων) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, έχουν τη δυνατότητα να αναβιώνουν τη ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου. Όσον αφορά τις δόσεις που χάθηκαν, αυτές θα μεταφερθούν στο τέλος της ρύθμισης.
Το μεγάλο «όπλο» όμως και «μητέρα όλων των ρυθμίσεων» δεν είναι φυσικά παρά ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, με «κούρεμα» και έως 240 δόσεις για όλα τα χρέη προς εφορία, ταμεία (ή και σε παραπάνω δόσεις αν ο οφειλέτης χρωστά και σε τράπεζες).
Σε ενάμισι μήνα αφότου άνοιξε η πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους (από 1ης Ιουνίου) ήδη 26.946 μοναδικά ΑΦΜ είχαν υποβάλει αίτηση μέχρι χθες. Και από αυτά, τα 18.528 ΑΦΜ έχουν ενεργή οριστικοποιημένη αίτηση και αναμένουν στοιχεία πιστωτών.
Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, η διαδικασία θα ολοκληρώνεται πλήρως μέσα σε δύο μήνες. «Στην παρούσα φάση οι αιτήσεις δεν έχουν υποβληθεί στους χρηματοπιστωτικούς φορείς, διότι οι αιτούντες συμπληρώνουν στοιχεία, τα οποία δεν είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά, καθώς ελέγχουν όσα στοιχεία και δικαιολογητικά έχουν ήδη αντληθεί αυτομάτως. Συνεπώς όλες οι αιτήσεις ρίπτονται στη διαδικασία άντλησης, ελέγχου, διόρθωσης και συμπλήρωσης στοιχείων και δικαιολογητικών από τους πιστωτές. Όπως σε όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ρύθμισης οφειλών, η διαδικασία ανάκτησης στοιχείων είναι ασύγχρονη, δηλαδή δεν ολοκληρώνεται επί τόπου, αλλά απαιτεί κάποιες ημέρες, προκειμένου να ανακτηθούν όλα τα δεδομένα» εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
Αφού λοιπόν οι οφειλέτες υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, τότε θα δρομολογηθούν στους χρηματοπιστωτικούς φορείς, προκειμένου να διαμορφώσουν μια πρόταση ρύθμισης οφειλών εντός δύο μηνών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, οι πρώτες αιτήσεις θα υποβληθούν μέχρι τέλος Ιουλίου με τις πρώτες ρυθμίσεις οφειλών μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.
Για να δοθεί από τις τράπεζες μια πρόταση ρύθμισης, εξετάζεται η οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του κάθε οφειλέτη μέσω του αλγορίθμου, ενώ παράλληλα εξετάζεται και η ύπαρξη καταθέσεων τόσο στο εμπόριο χρηματοπιστωτικό σύστημα όσο και σε τράπεζες του εξωτερικού. Τέλος εξετάζονται και τα οικονομικά στοιχεία των συνοφειλετών και εγγυητών. Όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη για τη διαμόρφωση μιας λύσης ρύθμισης οφειλών.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας, οι τράπεζες μπορούν να προχωρήσουν σε ρύθμιση των δανείων που έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Επιπλέον, θα αναβιώσουν και οι ρυθμίσεις των 100 – 120 δόσεων για όσους κορωνόπληκτους είχαν μπει σε αυτές έως στα τέλη του 2019, αλλά τις έχασαν μετά τον Μάρτιο του 2020.
Διαβάστε περισσότερα
Γιώργος Προκοπίου στο newmoney: Αυτά είναι τα σχέδιά μου για τον Σκαραμαγκά
Société Générale: Η Fitch Ratings δεν θα αναβαθμίσει προοπτικές ή αξιολόγηση για την Ελλάδα
Capital Economics: Ισχυρή ανάκαμψη φέτος στην ελληνική οικονομία με +8%