search icon

Οικονομία

24-48 δόσεις ξανά για όσους έχασαν τις ρυθμίσεις χρεών

Από 1ης Οκτωβρίου για τους υπόλοιπους και αφού ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων

Τον δρόμο για ένταξη ξανά σε ρύθμιση χρεών ανοίγει το υπουργείο Οικονομικών για όσους το 2019 αξιοποίησαν την 2η ευκαιρία και  μπήκαν σε  αλλά εν μέσω πανδημίας δεν τήρησαν τις δόσεις και την απώλεσαν.

Το μέτρο ισχύει άμεσα για όσους αναγνωρισμένα έχουν πληγεί από κορωνοϊό. Η ρύθμιση αφορά και όλους όσους είχαν επίσης αισθητή πτώση των εσόδων τους, αλλά αυτοί θα παραμείνουν για τρεις μήνες ακόμα όμηροι των οφειλών τους. Τεχνικές δυσκολίες στον καθορισμό των κριτηρίων (εισοδηματικά, περιουσιακά, συμμόρφωσης) επιβάλλουν ως χρόνο έναρξης για αυτούς την 1η Οκτωβρίου.

Η νέα απόφαση Βεσυρόπουλου (Α.1160/2021) αποκαλύπτει ότι:

· προβλέπεται δυνατότητα υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση  του ν. 4152/2013 (24-48 δόσεις)  των οφειλών οι οποίες ήταν σε νομοθετική ρύθμιση εν ισχύ την 1.11.2019 και η οποία μετέπειτα απωλέσθη.

·  λόγω ανάγκης καθορισμού κριτηρίων και ύστερα και πάλι από εισήγηση της ΑΑΔΕ, η νέα ρύθμιση θα ενεργοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου, και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για να αποκαλυφθεί η πτώση εσόδων του 2020

· ειδικά όμως για τους «κορωνόπληκτους» οι οποίοι εξαιρούνται από τα κριτήρια, η ισχύς της ρυθμίσεως ξεκινά την 12/7/2021.

Ποιοι εντάσσονται άμεσα

(α) για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες μη υπόχρεους σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ που έχουν μικρότερα ακαθάριστα έσοδα κατά τουλάχιστον 5% το φορολογικό έτος 2020 σε σχέση με το φορολογικό έτος 2019

(β) για υπόχρεους σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ με μικρότερο κύκλο εργασιών ΦΠΑ (Κωδ.312) κατά τουλάχιστον 5% το φορολογικό έτος 2020 σε σχέση με το φορολογικό έτος 2019,

(γ) για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του έτους 2020 ή 2021, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19

(δ) για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος εντός του έτους 2020 ή 2021

(ε) για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έλαβαν μειωμένο μίσθωμα εντός του 2020 ή 2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων “COVID”

Εξαιρούνται όμως και δεν υπάγονται στη ρύθμιση της παρούσας οφειλέτες που αγόρασαν ακίνητα τους τελευταίους 12 μήνες πριν την αίτησή του για υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση, εφόσον το τίμημα υπερβαίνει το 40% του συνολικού υπολοίπου προς καταβολή της ρύθμισης που έχασαν.

Ποιοι θα περιμένουν

«Παράθυρο» υπαγωγής στην πάγια των 24-48 δόσεων ανοίγει ξανά από 1.10.2021 και για όλους τους υπόλοιπους που έχουν βεβαιωμένες οφειλές σε εφορίες, Ελεγκτικά Κέντρα και Τελωνεία , οι οποίοι  είχαν υπαχθεί σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής, η οποία κατά την 1.11.2019 ήταν σε ισχύ και απωλέστηκε μετά την ημερομηνία αυτή.

Για να κάνουν εκείνοι τότε χρήση της νέας ευκαιρίας που τους δίδεται και πάλι, θα πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά τρία κριτήρια (που ενδέχεται να μεταβληθούν) όπως:

Α. Εισοδηματικό Κριτήριο απώλειας εισοδήματος

Για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες:

α. μείωση εσόδων 10%: Τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση της παρούσας, για τα οποία έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, είναι μικρότερα κατά ποσοστό τουλάχιστον 10% από το μέσο όρο των συνολικών ακαθάριστων εσόδων των τριών τελευταίων φορολογικών ετών ή των δύο τελευταίων φορολογικών ετών (όταν υπάρχει υποχρέωση υποβολής μόνο για δύο έτη) ή του τελευταίου φορολογικού έτους (όταν υπάρχει υποχρέωση υποβολής μόνο για ένα έτος) από την ημερομηνία αρχικής αίτησης υπαγωγής των οφειλών στην πάγια ρύθμιση της παρούσας, για τα οποία έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Τα ακαθάριστα έσοδα του υπόψη κριτηρίου αντλούνται από τις σχετικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος εκάστου έτους.

β. Ειδικά, για υποκείμενους σε Φ.Π.Α., υπόχρεους σε υποβολή δήλωσης, εφόσον δεν πληρούται το υπό α’ ανωτέρω εισοδηματικό κριτήριο, ο συνολικός κύκλος εργασιών, όπως αυτός αναγράφεται στον κωδικό 312 της δήλωσης Φ.Π.Α, των δύο (2) τελευταίων τριμήνων των οποίων έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής δήλωσης κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής των οφειλών στην πάγια ρύθμιση της παρούσας είναι μικρότερος κατά ποσοστό τουλάχιστον 10% του συνολικού κύκλου εργασιών ΦΠΑ των δύο αντίστοιχων τριμήνων προηγούμενου έτους για τους τηρούντες απλογραφικά βιβλία.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών, όπως αυτός αναγράφεται στον κωδικό 312 της δήλωσης Φ.Π.Α, των έξι (6) τελευταίων μηνών, των οποίων έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής δήλωσης κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής των οφειλών στην πάγια ρύθμιση της παρούσας, είναι μικρότερος κατά ποσοστό τουλάχιστον 10 % του συνολικού κύκλου εργασιών των έξι αντίστοιχων μηνών προηγούμενου έτους για τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία.

Για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες:

Το συνολικό καθαρό εισόδημα του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση της παρούσας, για το οποίο έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, είναι μικρότερο

(α) σε περίπτωση που το καθαρό ετήσιο εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους είναι μικρότερο ή ίσο των 20.000 ευρώ, κατά ποσοστό τουλάχιστον 10% από το μέσο όρο του καθαρού εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών ή των δύο τελευταίων φορολογικών ετών (όταν υπάρχει υποχρέωση υποβολής μόνο για δύο έτη) ή του τελευταίου φορολογικού έτους (όταν υπάρχει υποχρέωση υποβολής μόνο για ένα έτος) από την ημερομηνία αρχικής αίτησης υπαγωγής των οφειλών στην πάγια ρύθμιση της παρούσας,

(β) σε περίπτωση που το καθαρό ετήσιο εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ, κατά ποσοστό τουλάχιστον 20% από το μέσο όρο του καθαρού εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών ή των δύο τελευταίων φορολογικών ετών (όταν υπάρχει υποχρέωση υποβολής μόνο για δύο έτη) ή του τελευταίου φορολογικού έτους (όταν υπάρχει υποχρέωση υποβολής μόνο για ένα έτος) από την ημερομηνία αρχικής αίτησης υπαγωγής των οφειλών στην πάγια ρύθμιση της παρούσας.

Β. Περιουσιακό Κριτήριο

Για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες, φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, η αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. και η οποία προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού του φόρου του οικείου φορολογικού έτους και, εφόσον αυτή δεν έχει εκδοθεί, του αμέσως προηγούμενου, δεν υπερβαίνει τις διακόσιες ογδόντα χιλιάδες (280.000) ευρώ και τα μεταφορικά μέσα του αιτούντος, που αποκτήθηκαν εντός της τελευταίας τριετίας για ιδιωτική χρήση, να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις ογδόντα χιλιάδες (80.000) ευρώ.

Γ. Κριτήριο συμμόρφωσης

Για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες, φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, ο οφειλέτης, του οποίου οι οφειλές ήταν σε νομοθετική ρύθμιση, η οποία κατά την 1.11.2019 ήταν εν ισχύ και μετέπειτα απωλέσθη, υπάγεται στη ρύθμιση της παρούσας εάν δεν έχει απολέσει άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής τα τελευταία 2 (δύο) ημερολογιακά έτη πριν την 1.11.2019.

Διαβάστε περισσότερα

Άνοδος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στις τιμές εξοχικών στις Κυκλάδες- Αναλυτικοί πίνακες

Βασίλης Κάτσος: Οι προοπτικές του Ελληνικού και τα νέα σχέδια για το VNK Capital

Tink: Ποια είναι η startup που θα εξαγοράσει η Visa έναντι 1,8 δισ. δολάρια

 

Exit mobile version