Μήνυμα σε «Βόρειους και Νότιους» που θα λάβουν σήμερα τις αποφάσεις στο Eurogroup, ότι αυτήν την περίοδο «δεν υπάρχουν ασφαλή και μόνιμα καταφύγια, ούτε για τα βουβάλια ούτε για τους βατράχους» θα στείλει στους ευρωπαίους ομολόγους του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Καθώς όλες οι χώρες μετράνε χιλιάδες κρούσματα σε αυτήν την υγειονομική κρίση, η Ευρώπη δεν έχει δικαιολογίες να χάνει χρόνο και να μην οδηγηθεί σε έναν ιστορικό συμβιβασμό. Και όπως δήλωσε χθες ο κ. Σταϊκούρας «θέλω να πιστεύω ότι θα βρούμε αύριο μια λύση, γιατί ο εχθρός είναι κοινός και απαιτούνται κοινές λύσεις».
Και ενώ «στο δημοσιονομικό πεδίο η Ευρώπη ενήργησε έγκαιρα και μεθοδικά, το πρόβλημα υπάρχει στο ταμειακό κομμάτι» τονίζει ο υπουργός. Δηλαδή, κοινώς, για να μοιραστεί το κόστος έχει προταθεί να εκδοθεί ένα τεράστιο ευρωομόλογο, αλλά δεν είναι ακόμα λυμένο ποιος θα δανειστεί και ποιος θα πληρώσει μετά τον λογαριασμό!
Ο Χρήστος Σταϊκούρας και οι υπουργοί των κρατών του Νότου θα μιλήσουν και πάλι για την ανάγκη Αλληλεγγύης στην Ευρώπη. Ανακύπτουν επίσης και αστάθμητοι παράγοντες, πέραν από τους εθνικούς ή τους οικονομικούς. Το Βερολίνο στέλνει μηνύματα ότι αν η συζήτηση «κολλήσει» στο Κορωνο-ομόλογο, μπορεί να προκληθεί ρήγμα στο κυβερνητικό σχήμα, δηλαδή και η κυβέρνηση Μέρκελ να πέσει, αλλά και στη γερμανική Βουλή να μην κυρωθεί μια τέτοια απόφαση.
Αν δεν βρουν απόψε το «φάρμακο» που ψάχνουν οι υπουργοί Οικονομικών, ίσως χρειαστεί και νέα εξ αποστάσεως τηλεδιάσκεψη τις επόμενες ημέρες, για να έρθουν πιο κοντά οι χώρες και να μην οδηγηθεί σε ναυάγιο η Σύνοδος Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα.
«Δεν είναι νεκρό το ευρωομόλογο»
Παρά το γερμανικό «nein» στο ευρωομόλογο το οποίο ζητούν 9 αρχηγοί κρατών (και της Ελλάδος) η λύση αυτή παραμένει στο τραπέζι, όπως δήλωσε και εχθές ο κύριος Σταϊκούρας.
«Μέχρι τη στιγμή που μιλάμε δεν έχει βρεθεί ο αναγκαίος συμβιβασμός, αλλά δεν είναι νεκρή η ιδέα του ευρωομολόγου», τονίζει ο Χρήστος Σταϊκούρας λίγες ώρες πριν το Eurogroup. «Υπάρχουν προτάσεις στο τραπέζι για τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού αμοιβαιοποίησης χρέους. Ένα Ταμείο αλληλεγγύης, παράλληλα με την πολύ μεγαλύτερη βοήθεια από την ΕΤΕπ, ένα εργαλείο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι προληπτικές γραμμές του ESM, που εμείς ζητάμε να μην έχουν τους όρους του παρελθόντος».
Συγκεκριμένα, ως συμβιβαστική λύση συζητείται μια τριπλέτα μέτρων που μπορεί να ξεπεράσει αθροιστικά και τα 700 δισ. ευρώ:
– Αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ/ESM) και δάνεια με «χαλαρό» Μνημόνιο, δηλαδή Μνημόνιο και όρους χωρίς Τρόικα.
– Νέο πανευρωπαϊκό Ταμείο αντί για ευρωομόλογο, ειδικά για τον Κορωνοϊό, που θα είχε πρόσκαιρη διάρκεια ζωής 5-10 χρόνων και θα διαλυόταν μετά την κρίση. Το «ειδικού σκοπού» Ταμείο θα μπορεί και αυτό να δανείζεται με ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής βαθμίδας, για να μειώσει το δανειακό κόστος για τους πιο αδύναμους.
-Αναπτυξιακά δάνεια και κεφάλαια έως και 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που θα αποτελούσαν ένα νέου τύπου «σχέδιο Μάρσαλ» για την παλινόρθωση της ευρωπαϊκής Οικονομίας.
Στα σχέδια αυτά προστίθεται και η πρόταση της Κομισιόν προς τους 27 για την δημιουργία του νέου συστήματος “SURE”, ενός μέσου αλληλεγγύης ύψους 100 δισ. ευρώ που θα κρατά τους εργαζόμενους στις δουλειές τους ή θα συντηρεί τα εισοδήματά τους όταν οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Μοιάζει σαν ιδέα περίπου με τα «800 ευρώ» που δίδονται στη χώρα μας ανάλογα με τους ΚΑΔ, όταν οι επιχειρήσεις θα μειώνουν προσωρινά τις ώρες εργασίας των υπαλλήλων τους ή θα αναστέλλουν την λειτουργία τους κλπ.