Να βάλει σε τάξη τον «λογαριασμό» της πανδημίας που σωρεύτηκε από τον Μάρτιο του 2020, θα επιχειρήσει το Υπουργείο Οικονομικών. Η νέα ρύθμιση χρεών θα είναι το μεγάλο θέμα στην 11η αξιολόγηση που ξεκινά από αυτόν το μήνα.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης ετοιμάζονται για μία «καυτή» διαπραγμάτευση μέσα στον Ιούλιο. Σε συνεννόηση με τους θεσμούς, θα πρέπει να βρεθεί λύση για να πληρωθούν από το α΄εξάμηνο του 2021 και σε δόσεις, όσα χρέη σωρεύτηκαν μετά από αναστολές πληρωμών 1,5 έτους. Και επειδή οι 24 ή και οι 48 δόσεις δεν φαντάζουν ικανές να λύσουν το πρόβλημα, αναζητούνται πιο δραστικές λύσεις.
Όλα τα σενάρια, ακόμα και τα λιγότερο πιθανά, θα μπουν σε συζήτηση και ανάλυση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών τις επόμενες ημέρες. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα έχει αποσαφηνιστεί ενδεχομένως ποιες από τις πιθανές λύσεις θα είναι τελικά οι επικρατέστερες για να εφαρμοστούν.
Βασικός στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η σχετικές αποφάσεις να ανακοινωθούν, εφόσον αυτό καταστεί δυνατό, εντός του καλοκαιριού, ώστε να μη ζουν με την (επιπλέον) αβεβαιότητα οι επιχειρήσεις.
Τέτοια σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο είναι:
- μια συνολική ρύθμιση σε έως 60 δόσεις για την εξόφληση των οφειλών προς την εφορία, η πληρωμή των οποίων έχει ανασταλεί έως τέλος του έτους και θα πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνονται από το 2022.
Σε τέτοια περίπτωση, τα χρέη της πανδημίας από το 2020-2021 θα εξοφληθούν σταδιακά ως τα τέλη του 2026.
Δεν αποκλείεται και να επιδιωχθεί και μεγαλύτερος αριθμός δόσεων, ενδεχομένως και έως 6 χρόνια (εξόφληση ή 10 χρόνια (72-120 δόσεις) αν και τέτοιοι διαπραγματευτικοί στόχοι φαντάζουν μάλλον μαξιμαλιστικοί.
- αναβίωση ρυθμίσεων έως 100 ή και 120 δόσεις, για όσους τις τηρούσαν τον Νοέμβριο του 2019 αλλά τις έχασαν το 2020 ή 2021 λόγω πανδημίας. Οι θεσμοί ήταν εξ αρχής αντίθετοι σε «άνοιγμα» σε όσους μπήκαν σε τέτοιες ρυθμίσεις «ευκαιρίας» αλλά δεν μπόρεσαν να φανούν συνεπείς ως το τέλος.
- «παράθυρο» για να ενταχθούν στη ρύθμιση για τις «παγωμένες» οφειλές σε αναστολή, και όλα τα υπόλοιπα «κορωνοχρέη» που έμειναν απλήρωτα κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.
Δικαιούχοι των ρυθμίσεων θα είναι μόνον όσοι διαπιστωμένα επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία.
Διαβάστε ακόμη
Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Η παράταση για τα δικαιολογητικά – Οι αλλαγές στο πρόγραμμα (vid)
Byte Computer: Οι ισχυροί συμπαίκτες και τα νέα έργα των 100 εκατ. ευρώ