Με αφορμή τα εγκαίνια της 1ης Έκθεσης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) – Athens Expo ’17, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κ. Βασίλης Κορκίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Είναι γεγονός ότι η περίοδος της κρίσης μετέβαλε σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο οργανωνόταν η οικονομική δραστηριότητα τα προηγούμενα χρόνια και υποχρέωσε όλους τους οικονομικούς δρώντες να αναζητήσουν νέους τρόπους δραστηριοποίησης.
Ταυτόχρονα η κρίση ενίσχυσε τους δεσμούς αλληλεγγύης ανάμεσα σε ευρύτερες ομάδες ανθρώπων και ενδυνάμωσε τα διάφορα συναισθήματα αλληλοβοήθειας και μέριμνας. Όλοι όσοι εκπροσωπούμε τμήματα της ελληνικής κοινωνίας διαμέσου οργανωμένων συλλογικών μορφών, δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε από πρωτοβουλίες που προωθούν την κοινωνική επιχειρηματικότητα και το ελληνικό εμπόριο στηρίζει ένθερμα και ολόπλευρα της ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στη χώρα μας.
Η 1η Έκθεση ΚΑΛΟ (Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία) αναδεικνύει την εμπειρία 150 ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις) οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ένα εντυπωσιακό εύρος κλάδων της οικονομίας. Με το Ν. 4430/2016 διαμορφώθηκαν οι προϋποθέσεις της ανάπτυξης μορφών κοινωνικής οικονομίας, αφού ιδρύονται κάθε μήνα πάνω από 40 τέτοια είδους εγχειρήματα, ενώ πάνω από χίλιες αιτήσεις έχουν υποβληθεί στο νέο Μητρώο Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας από νέες επιχειρήσεις και από φορείς του παλαιού Μητρώου.
Να υπενθυμίσω ότι η ΕΣΕΕ είχε τοποθετηθεί επί της αρχής υπέρ της εν λόγω ρύθμισης θεωρώντας ότι η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία είναι ένας τομέας ο οποίος έχει προοπτική μπροστά του, δεδομένου ότι αποφέρει διπλή χρησιμότητα στον πληγέντα από την κρίση ελληνικό λαό.
Ωστόσο και αυτό είναι κάτι που θέλω να επαναλάβω, αυτό θα πρέπει να συνεχίσει να γίνεται μέσα σε ένα σαφές πλαίσιο καλής και σταθερής λειτουργίας με κανόνες, οι οποίοι θα γίνονται σεβαστοί από τους συμμετέχοντες και θα λαμβάνουν υπόψη τις λοιπές συνισταμένες της αγοράς και της κοινωνίας.
Το ζητούμενο εξακολουθεί να είναι το πως θα μπορέσει η Ελλάδα να κρατήσει τους νέους άνεργους με υψηλά προσόντα αλλά και να φέρει πίσω τα καλύτερα μυαλά της, ώστε να σταματήσει το εκτεταμένο φαινόμενο της μετανάστευσης εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματιών στο εξωτερικό, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων. Πως δηλαδή από το «brain drain» θα περάσουμε στο ‘brain gain’».