search icon

Οικονομία

Κορκίδης: «Η ελληνική οικονομία δείχνει ότι διαθέτει τα καύσιμα για να πατήσει γκάζι»

«Η μάχη της ελληνικής οικονομίας πρέπει να κερδηθεί σε όλα τα επίπεδα, γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια εκτροχιασμού της δημοσιονομικής σταθερότητας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ

«Στήριξη, σύνεση και σταθερότητα» είναι τα τρία προαπαιτούμενα στοιχεία του προϋπολογισμού για το 2023, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης.

«Βεβαίως, η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, είναι ο βασικός στόχος, που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία την περίοδο που διανύουμε, με τις αβεβαιότητες στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον να μεγαλώνουν», επισημαίνει ο ίδιος.

«Η διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και σύνεσης είναι δύο εκ των στοιχείων που ενυπάρχουν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023. Δύο στοιχεία με ιδιαίτερη βαρύτητα για τη διαμόρφωση του οικονομικού κλίματος, σε μία ιδιαιτέρως δύσκολη συγκυρία, τα οποία θα προσδώσουν νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία και θα διατηρήσουν το αναγκαίο περιβάλλον για προσέλκυση επενδύσεων», αναφέρει στη δήλωσή του ο Βασίλης Κορκίδης.

Υπογραμμίζει δε ότι «η πρόβλεψη για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, έστω και οριακού, όπως επίσης και η συνέχιση της ανάπτυξης στον ψηφιακό και ενεργειακό τομέα, κόντρα στο δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη, αποτελούν δυνατά στοιχεία αισιοδοξίας.

Παράλληλα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού επιβεβαιώνει όλα εκείνα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στη Δ.Ε.Θ., με το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων για το 2023 να διαμορφώνεται σε 3,2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η εξαίρεση του τέλους επιτηδεύματος, η αύξηση συντάξεων και μισθών, καθώς και η επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ».

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο Βασίλης Κορκίδης αναφέρει ότι «η εκτίμηση που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο είναι πως θα διαμορφωθεί εφέτος σε μέσα επίπεδα στο 9%, πιο υψηλά από τις αρχικές προβλέψεις, ενώ για το 2023 η πρόβλεψη είναι αρκετά αισιόδοξη και αναφέρει ότι θα αποκλιμακωθεί στο 3% σε μέσα επίπεδα.

Ο πληθωρισμός, που είναι απότοκο της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, και όχι μόνο, επηρεάζει την καθημερινότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δημιουργώντας «κρίση κόστους ζωής», αλλά και «ακριβού χρήματος» από την απότομη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, ως μέσον για τη συγκράτησή του.

Δεν πρέπει, βεβαίως, ο προϋπολογισμός να παραβλέψει ότι, «ελέω ακρίβειας», το 17% του ελληνικού πληθυσμού είναι αντιμέτωπο με την φτώχεια, ούτε ότι η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών στις αγροτικές περιοχές έφτασε τα 1.105 ευρώ και στις αστικές περιοχές τα 1.515 ευρώ, που υπερβαίνουν το μέσο εισόδημα».

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ τόνισε: «Η μάχη της ελληνικής οικονομίας πρέπει να κερδηθεί σε όλα τα επίπεδα, γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια εκτροχιασμού της δημοσιονομικής σταθερότητας και, μάλιστα, κάτω από την πίεση προεκλογικών τακτικών και υποσχέσεων. Η κυβέρνηση οφείλει, “πάση θυσία”, να αποφύγει δημοσιονομικούς κινδύνους και να μην επιτρέψει την επιστροφή της χώρας σε μία περίοδο, ανάλογη εκείνης των μνημονίων, την οποία η ελληνική κοινωνία “τείνει” να ξεχάσει ως μια “μαύρη σελίδα” της εθνικής οικονομίας».

Τέλος, ο Βασίλης Κορκίδης ανέφερε ότι «η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,1% και πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, το 2023, είναι μια “δύσκολη άσκηση”, που απαιτεί αποκλιμάκωση του “υβριδικού πολέμου”, καθώς και “εμπιστοσύνη διαρκείας” των διεθνών αγορών στην ελληνική οικονομία, πριν και μετά τις εθνικές εκλογές. Η ελληνική οικονομία φαίνεται, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, να διαθέτει τα καύσιμα για να “πατήσει γκάζι”, ώστε να πλησιάσει και να ξεπεράσει πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες μεταξύ των χωρών της ΕΕ των 27».

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός 2023: Κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο με ανάπτυξη 2,1% και πληθωρισμό 3,1%

Η ΕΕ μείωσε την κατανάλωση ρωσικού αερίου στο 9% μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Σταμάτης Τσαντάνης: Αποδοτικότερη η επένδυση σε πλοία 10ετίας παρά σε νεότευκτα

 

Exit mobile version