Από την κρίση στη Συρία ξεκίνησε η συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη στο “ertnews”, προτάσσοντας τρία θέματα: «Προέχει η δημοκρατική ομαλότητα, η εδαφική ακεραιότητα και να υπάρξει απόλυτη προστασία των κοινοτήτων, και της ελληνικής». Και, συνέχισε λέγοντας ότι «για το λόγο αυτό παρέμεινε ο Έλληνας πρέσβης, (για αυτό το λόγο) υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πατριάρχη Αντιοχείας. Υπάρχει πλέγμα δράσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, και από την ελληνική πλευρά».
Σε σχέση με το μεταναστευτικό ειδικότερα, «η ελληνική κυβέρνηση επαναξιολογεί τα δεδομένα», ανέφερε, σε κάθε περίπτωση «ο συντονισμός θα είναι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο». Εξ άλλου, όπως έκανε γνωστό, «ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου βρίσκεται ήδη σε διαβουλεύσεις με την αρμόδια Επίτροπο και τους ομολόγους του».
Στο ερώτημα δε, αν υπάρχει ανησυχία για αύξηση των τιμών εξ αιτίας της κρίσης στη Συρία, δόθηκε η εξής απάντηση: «Όποτε έχει χρειαστεί να παρέμβουμε, το έχουμε κάνει και θα το κάνουμε», διαβεβαίωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Ειδικά για το ηλεκτρικό ρεύμα, «ιδίως για τα κοινωνικά, ευάλωτα τιμολόγια αλλά όχι μόνον, και τις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση θα είναι παρούσα σε οτιδήποτε χρειαστεί».
Εν όψει της κυβερνητικής παρέμβασης στον τραπεζικό τομέα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ συνέστησε «να προσεγγίζουμε με σοβαρότητα και ψυχραιμία τα θέματα», ενώ παρέπεμψε τις σχετικές ανακοινώσεις στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. Υπενθυμίζοντας ότι «με τη συμμετοχή του κράτους και των φορολογούμενων, οι τράπεζες τα κατάφεραν – και με συστηματικές ενέργειες από το 2019 και μετά», δήλωσε ότι το ζητούμενο για τις τράπεζες είναι «να επιτελούν πιο ουσιαστικά το ρόλο τους, και ειδικά στα θέματα της πιστωτικής επέκτασης – κι αυτό δεν έχει γίνει στο βαθμό που επιθυμούμε».
Όμως, στο σημείο αυτό, ο Θ. Κοντογεώργης είχε και ένα πολιτικό σχόλιο να κάνει: «Ευκαιριακές προτάσεις μπορεί να ακούγονται πιο ευχάριστα στην αρχή, αλλά στη συνέχεια έχουν σημαντικές επιπτώσεις που πρέπει να αξιολογούμε, ειδικά στο δημόσιο λόγο και όταν αυτός εκφέρεται από δημόσια πρόσωπα».
Σε άλλο θέμα, τον ψηφιακό εθισμό των εφήβων, εξ αρχής διευκρίνισε ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους εφήβους αλλά και παιδιά μικρότερη ηλικίας. «Χρειάζεται συνεργασία οικογένειας και κυβέρνησης», υπογράμμισε, με την ταυτόχρονη επισήμανση, «η οικογένεια στην Ελλάδα έχει ακόμη ρίζες παρά τις δυσκολίες». Και, υπενθύμισε ότι «πριν περίπου δύο μήνες ο πρωθυπουργός, ανέδειξε το ζήτημα, μιλώντας στον ΟΗΕ», ζητώντας να υπάρχει μια παγκόσμια και πανευρωπαϊκή εκστρατεία. Η χώρα μας παρακολουθεί το παράδειγμα της Αυστραλίας, ανέφερε ακόμη.
Στο θέμα του/της επόμενου/ης Προέδρου της Δημοκρατίας, εξ αφορμής και της πρότασης του προέδρου της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, ο υφυπουργός έδωσε την εξής απάντηση: «Το έχει δείξει κι ο πρωθυπουργός, τα πράγματα πρέπει να γίνονται στον κατάλληλο χρόνο. Ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με θεσμικές διαδικασίες και ιδιότητες».
Αντιθέτως, «το να μπαίνουμε σε ονοματολογία, πριν να έχει ολοκληρωθεί η θητεία (σ.σ. της νυν Προέδρου) και πριν ξεκινήσει κατά το Σύνταγμα η συζήτηση, δεν θεωρώ ότι αυτό προσφέρει σε κάτι. Τα κόμματα μπορούν να κάνουν ό,τι νομίζουν, ο πρωθυπουργός έχει θέσει το πλαίσιο». Εξ άλλου, κατέληξε, «κοντός ψαλμός αλληλούια, δεν θα αργήσει κι αυτή η συζήτηση».
Ερωτηθείς, σε άλλο σημείο της συνέντευξης, για την παραίτηση του προϊσταμένου του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, ο Θανάσης Κοντογεώργης είπε: «Για προσωπικούς λόγους, εξ όσων γνωρίζω, ο κ. Πατέλης παραιτήθηκε από τη θέση. Είχε μια μεγάλη συμβολή στην οικονομική πολιτική αυτών των 5,5 ετών – κι αυτό αναγνωρίζεται. Ο κ. Πατέλης είχε επαγγελματικές περγαμηνές πριν ενταχθεί στο επιτελείο του πρωθυπουργού». Τού ευχήθηκε, τέλος, «καλή επιτυχία» σε ό,τι κάνει στο μέλλον.
Διαβάστε ακόμη
Ο χρυσός αυξάνεται με ώθηση από την Κίνα και τη Συρία
Eξωδικαστικός: Αύξηση 73% στις ρυθμίσεις οφειλών τον Νοέμβριο (πίνακες)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα