Ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση αλλά και προειδοποίηση ότι πρέπει συνεχώς να τα εξελίσσει και να τα προσαρμόζει στις εκάστοτε συνθήκες, δίνει η Κομισιόν με τις συστάσεις της, στο Πλαίσιο του Φθινοπωρινού Εξαμήνου. Σε αυτό το κλίμα κινείται και η 8η Έκθεση Αξιολόγησης της Αυξημένης Εποπτείας για τη χώρα μας, όπου επισημαίνεται ότι, λόγω της Πανδημίας, έχουν μείνει πίσω μεταρρυθμίσεις αλλά η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για να προωθήσεις τις δεσμεύσεις της χώρας.
Την ίδια στιγμή η Κομισιόν εισηγείται στο Eurogroup την εκταμίευση των 765 εκατ. ευρώ προς τη χώρα μας από επιστροφές κερδών (ANFA’s και SMP’s).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι της γνώμης ότι το προσχέδιο Προϋπολογισμού είναι γενικά σύμφωνο με τις συστάσεις που ενέκρινε το Συμβούλιο στις 20 Ιουλίου 2020. Τα περισσότερα από τα μέτρα που έχουν τεθεί στο Σχέδιο Προϋπολογισμού της Ελλάδας υποστηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα.
Προειδοποιεί όμως και ότι λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους της Ελλάδας και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19, είναι σημαντικό για την Ελλάδα να διασφαλίσει ότι, λαμβάνοντας τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, δεν θέτει σε κίνδυνο μεσοπρόθεσμα την βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας.
Η Ελλάδα καλείται να επανεξετάζει τακτικά τη χρήση, την αποτελεσματικότητα και την επάρκεια των μέτρων στήριξης και να είναι έτοιμη να τα προσαρμόζει ανάλογα με τις ανάγκες σε μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Αν και φαντάζουν παρωχημένες λόγω του νέου lokdown σε Ελλάδα και διεθνώς, η Κομισιόν προβλέπει ύφεση 9% για το 2020 και 5% για το 2021. Άλλωστε στην Έκθεση για την 8η Αξιολόγησης στο πλαίσιο της Αυξημένης Εποπτείας, αναφέρεται ότι το 2ο lockdown και ενδεχόμενο παράτασής του, μπορεί να οδηγήσει σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων της Κομισιόν για την Ανάπτυξη.
Για το χρέος οι προβλέψεις δείχνουν 207,1% για το 2020 και 200,7% για το 2021. Ωστόσο, «καθώς τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν προσωρινό χαρακτήρα και η οικονομία προβλέπεται να επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης το 2021, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να ακολουθήσει πτωτική τάση από την επόμενη χρονιά» αναφέρεται στην έκθεση.
Η Εκθεση κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η χώρα απειλείται από την μεγάλη έκθεσή της στον Τουρισμό, καθώς και ότι οι μικρομεσαίες και όχι οι μεγάλες επιχειρήσεις αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγωγικών δυνάμεών της.
Διαβάστε ακόμη:
-ΤτΕ: ‘Ελλειμμα ύψους 14.911 εκατ. ευρώ στο πρωτογενές αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης
-ΥΠΑ: Πτώση 68% στα ελληνικά αεροδρόμια το 10μηνο – Μόλις 18,9 εκατ. οι επιβάτες
-Γουόρεν Μπάφετ: Ο κρυφός άσος στο μανίκι του δισεκατομμυριούχου επενδυτή