search icon

Οικονομία

Κομισιόν: Πληρωμή εκ των προτέρων ζητούν οι προμηθευτές για να συνεχίσουν συναλλαγές με το Δημόσιο

Μνημονιακή υποχρέωση η άμεση εφαρμογή της οδηγίας περί καθυστερήσεων στις πληρωμές ιδιωτών – Συνδέεται με την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ.

Σημαντική μείωση του αριθμού των προμηθευτών που συναλλάσσονται με το ελληνικό Δημόσιο, διαπιστώνει έκθεση της Κομισιόν για το 2015, σημειώνοντας ότι ζητούν ολοένα και πιο επιτακτικά να πληρωθούν τα οφειλόμενα ποσά από το ελληνικό κράτος, διαφορετικά θα σταματήσουν να το προμηθεύουν. Η έκθεση που αφορά γενικά τα κρατικά «φέσια» στις χώρες της ΕΕ, αναφέρει, μάλιστα, ότι έχει μειωθεί σημαντικά και ο αριθμός των προμηθευτών από το 2015, αποδίδοντας στους δύο παραπάνω παράγοντες την μείωση της μέσης ετήσιας καθυστέρησης στην αποπληρωμή οφειλών του κράτους προς ιδιώτες κατά 13 ημέρες σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Παράλληλα, στην έκθεση που καταπιάνεται με την αξιολόγηση της οδηγίας περί καθυστερήσεων στις πληρωμές, εξετάζεται το κατά πόσο είχαν αποτέλεσμα οι ποινές που ορίστηκαν πανευρωπαϊκά για την ταχύτερη εξόφληση των επιχειρήσεων. Η οδηγία της ΕΕ ορίζει τόκο 8% ετησίως στις οφειλές Δημοσίου προς ιδιώτες, με το μέσο επιτόκιο αυτή τη περίοδο σε κράτη όπως η Γερμανία και η Γαλλία να είναι στο 9-10%.

Αυτό στην ελληνική περίπτωση, ετήσια «τρύπα» στα κρατικά έσοδα ύψους 250 εκατ ευρώ περίπου, αφού οι ανεξόφλητες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες, σύμφωνα με τα στοιχεία Ιουνίου του ΥΠΟΙΚ, αγγίζουν τα 5,9 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα η οδηγία που έχει μεν γίνει νόμος του κράτους, μέχρι στιγμής δεν εφαρμόζεται, ωστόσο η μη εφαρμογή της αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο αγκάθι στη διαπραγμάτευση και την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς αποτελεί μνημονικαή υποχρέωση και θα πρέπει να λυθεί άμεσα.
Έκθεση σχετικά με το κατά πόσον πληρώνονται εμπρόθεσμα οι οφειλές του ελληνικού Δημοσίου στους ιδιώτες, θα εξεταστεί και στο Eurogroup της Παρασκευής και από τα δεδομένα αυτής θα κριθεί και η εκταμίευση μέρους της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ήτοι 1,7 δισ. που εκκρεμεί από την α’ αξιολόγηση. Σημειώνεται ότι μόνο το υπόλοιπο ποσό των 2,8 δισ. ευρώ, το 1,1 δισ. ευρώ, συνδέεται με τα 13 εκκρεμή προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου.

Exit mobile version