search icon

Οικονομία

Κομισιόν: «Με καμία κυβέρνηση» παροχές πάνω από €2,5 δισ. το 2024

Επιστρέφουν οι δεσμεύσεις, «κόβονται» οι υποσχέσεις -  «Kόκκινη κάρτα» από Κομισιόν για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών - Θετική «έκπληξη» εν καιρώ κρίσης και πάλι η Ελλάδα

(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

«Διακόπτη»  δαπανών και παροχών για το 2024 στα 2,5-2,6 δισ. ευρώ βάζει στην επόμενη κυβέρνηση η Κομισιόν. Και με τον όρο αυτόν πάντως, υπερκαλύπτεται πλήρως το σχέδιο παροχών που ενσωμάτωσε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και απέστειλε στα τέλη Απριλίου στις Βρυξέλλες  η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.  Άλλα μέτρα, προγράμματα ή προτάσεις για παροχές και κρατικές δαπάνες 5 δισ. και άνω ετησίως, παραβιάζουν αυτομάτως το όριο που θέτουν οι Βρυξέλλες.

Με βάση τις αναλυτικές εκθέσεις και τις νέες οδηγίες – συστάσεις ανά χώρα που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο ελέγχων του Εαρινού εξαμήνου:

· πανευρωπαϊκά, λόγω μέτρων Covid  και Ενεργειακής κρίσης,  οι 14 από τις 27 χώρες της ΕΕ «βουλιάζουν» στα ελλείμματα. Η Ελλάδα όμως καταγράφει ήδη πρωτογενές πλεόνασμα και συνολικά η οικονομία της βελτιώνεται θεαματικά και ουσιαστικά.

· για όλες τις χώρες, από το 2024 επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί κανόνες και «κόφτης» στα κρατικά ελλείμματα Αν και δεν καθορίστηκε ακόμα το ύψος του, για το έτος 2024 σαν κανόνας τίθεται ένα πλαφόν ανά χώρα στην αύξηση των «καθαρών πρωτογενών κρατικών δαπανών».

·  για την Ελλάδα το όριο  αύξησης των κρατικών δαπανών αυτών, τίθεται στο 2,6%. Με βάση τα δημοσιονομικά στοιχεία, οι «καθαρές πρωτογενείς δαπάνες» ανέρχονται σε περίπου 100 δισ. ευρώ εφέτος. Συνεπώς η αύξηση αυτή των δαπανών αποτιμάται σε περίπου 2,5%-2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό αυτό καλύπτεται από το Πρόγραμμα Σταθερότητος που έστειλε στις Βρυξέλλες η Αθήνα, στις 30 Απριλίου. Εκεί προβλέπονται ονται οι αυξήσεις μισθών (ύψους μισού δισ. ευρώ) στους δημοσίους υπαλλήλους, νέες αυξήσεις συντάξεων από 1.1.2024 (ύψους περίπου 4%) και επιπλέον μέτρα ύψους 0,1% του ΑΕΠ για το 2024, όπως η αύξηση κατά 8% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (κόστος 49 εκατ. ευρώ ετησίως), μείωση ασφαλιστικών εισφορών, το επίδομα μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, μόνιμη απαλλαγή πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από φαρμακευτική δαπάνη κλπ.

Πολλά εγκώμια, μία γκρίνια

Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στα σχόλια της Κομισιόν στη 2η Έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας για την Ελλάδα (Post-Programme Surveillance Report: Greece) που δημοσιοποιήθηκε ταυτόχρονα χθες στις Βρυξέλλες:

· η ελληνική οικονομία είχε ισχυρή ανάπτυξη το 2022, που όμως αναμένεται να δυσκολέψει το 2023-2024, λόγω αύξησης των επιτοκίων διεθνώς και του παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος.

· παρά τη σχετικά μεγάλη δημοσιονομική στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω ενεργειακής κρίσης, το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε στο 0,1% του ΑΕΠ. Τα πλεονάσματα αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω καθώς τα μέτρα στήριξης για την πανδημία καταργούνται ενώ τα ενεργειακά μέτρα πιθανόν να κοστίσουν λιγότερο από το αναμενόμενο (σσ: λόγω πτώσης των διεθνών τιμών αερίου κλπ).

·  οι τράπεζες μειώνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και επιστρέφουν σε κερδοφορία, που βοηθά τον τραπεζικό τομέα να είναι έτοιμος σε μελλοντικές κρίσεις

· η Ελλάδα σημείωσε περαιτέρω πρόοδο στην αντιμετώπιση των εναπομεινάντων διαρθρωτικών ελλείψεων.

Από την άλλη όμως, η Κομισιόν βγάζει «κόκκινη κάρτα» στην Ελλάδα, για την έκτακτη ρύθμιση των 72 δόσεων και την αναβίωση των 120 δόσεων που πρόσφερε η κυβέρνηση για ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από για τα χρέη της ενεργειακής κρίσης προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία!

Όπως φαίνεται, η ρύθμιση πέρασε “δια πυρός και σιδήρου” καθώς η ΕΕ ήταν εντελώς αντίθετη στην παροχή νέων διευκολύνσεων σε όσους χρωστούν στο κράτος. Και μαρτυρά και πόσες δυσκολίες  συναντούν προεκλογικές υποσχέσεις ή αιτήματα για “γενναιόδωρες” ρυθμίσεις χρεών για οφειλέτες.

«Οι αρχές άνοιξαν ξανά τα προγράμματα ρύθμισης οφειλών και δημιούργησαν ένα νέο σχήμα διακανονισμού, πέραν την μόνιμη “πάγια ρύθμιση” τονίζει η Έκθεση. Και συμπληρώνει: «Ηεπαναλαμβανόμενη δημιουργία έκτακτων ρυθμίσεων (…) θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία της πάγιας ρύθμισης και είναι επιζήμια για την πειθαρχία των πληρωμών».

Διαβάστε ακόμη

Ενέργεια: Πώς η Κομισιόν «γράφει» το τέλος των επιδοτήσεων στο ρεύμα

NTT Data: Νέες επενδύσεις ετοιμάζει ο «ιαπωνικός ΟΤΕ» στην Ελλάδα

Ο «Παπαγλυκούλης» του ΣΥΡΙΖΑ, το χαλινάρι του Μαξίμου, η INTRAKAT στην πληροφορική, τα μπλεξίματα στον Κυπριώτη και το καζίνο του Ρίου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version